Tady dnes jedna z nejvyšších amplitud, jaké pamatuji. Ráno -5,9°C, odpoledne 17,1°C to je celých 23 stupňů. Chladné noci výraznější rozvoj vegetace nadále zachraňují, denní průměry díky nim nejsou nijak vysoko. S povrchovým suchem jsme zde zatím v pohodě, hlína je stále ve stavu, kdy si odnášíte půl kila nalepeného na botách, každopádně v příštím týdnu by nějaké srážky docela bodly.
Diskuse o počasí V novém týdnu nástup jara, bude slunečno a postupně i 15 °C
ludvicek
Taky bych se zatím moc nebál, tady dnes sice 15,2°C, ale ráno bylo -6,4°C. Takže nějaké větší probouzení přírody zatím moc nehrozí. Mimochodem díky těm studeným nocím je tu začátek března zatím teplotně průměrný, další dny s tím samozřejmě už pohnou směrem nahoru.
Tak si na tom východě užijte první dvacítku,tady nejspíš nepadne,i když ta skutečná maxima jsou tady vyšší,než predikce.Noční mrazy budou na většině území ustupovat,průměrné teploty stoupat a rekordy padat. Nicméně srážky a ochlazení se blíží,aby někomu na jaře nenapadlo více sněhu,jak v zimě ,to je na mnoha místech letos reálné.
Tady v březnu hlavně po ránu mrzne, včera bylo -6,7 a tmax +17,6 tak to už byla pěkná denní amplituda. Dnes to ve 2m kleslo už jen na -0,5 a je to pohodinda, aktuálně křivka nabrala strmý směr vzhůru a +11 jen to hvízdne. Těch +20 je reálných, tož uvidíme.
Jo srážky tak prvního mně nacmrndalo 0,5 mm a velká změna příští týden. To ochlazení asi nebude na +1 v maximech jak to v jednu chvíli vyhazovalo a minima -5, vidím to teď na +5 až 10, srážky by mohly být už větší, jenže to udělá ještě sto přemetů.
Vítr zatím moc nezlobí, největší nárazy tam mám na neděli 61 km/h, tak užívejte všichni jara ,já to mám pracovně venku, to je maňana
palma
Ono fučí jen přes den, teď už to dalo pokoj a rozfouká se zas tak po desáté dopoledne, jo tak pak se to s ochlazením zmírní, stabilní teplo samosebou nevydrží nafurt. Po ránu dnes ještě trochu mrzlo, nad nulou minima byly jen dva dny na konci února, oproti loňsku teda velký rozdíl, aspoň to.
Tady ty březny poslední roky moc nejdou, z toho mám strach. Buď srážkově průměrné nebo podprůměrné, poslední nadprůměrný byl asi až ten ve 2009. Letos to bude o to krutější, že byla bídná zima, jo loni to bylo jiné kafé, letos je to přesně naopak a loni byl březen s odřenýma ušima průměrný a teď se upínám k té situaci za týden. Kdyby aspoň něco, já už minulý týden ve středu hodil bečky na vodu a natekly plné, tento týden tam byla pěkná vrstva ledu jak mrzlo
Dnes horko, 18°C.
dneska pořádný výlet, i cestou na bořeň i cestou dolů jenom v kraťasech a tričku, a to už je celkem zima. ono i v těch osmnácti stupních tady v kopcích člověk teda pořádně zvlhne
Otázka za 5 bludišťáků - za kolik minut se včera kolem 21.hod ve stanici Strání (ZK kraj, u hranic s SK) oteplilo o 11 stupňů? Přesněji z nuly na cca +11 C. Ten skok je prakticky kolmý k ose x jak málo stačí - trošku profuku a je to.
Jinak ten teplý vítr resp. profuk dělá své. Stačí se podívat na vývoj teplot v těchto a dalších nocích a ránech. Ty rozdíly (a často jsou i na malé vzdálenosti) jsou velké a pro tyto "jarní" situace časté. Někde profuk a za kopcem v údolí při bezvětří ještě mráz. Rozdíly velké.
Na druhém obrázku pak teplotní amplituda 27 stupňů z 05.03. ze stanice Červený Kláštor na Slovensku.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.