Diskuse o počasí Jaro se blíží, v příštím týdnu se v Evropě očekává přes 15 °C
Pro srovnání minulý únor: Únor se zcela vymyká běžným hodnotám, bude výrazně...
Ondris
Jo, letos některé oblasti měly místy málo sněhu. Jinde to nebylo o moc lepší. Ani hory to moc zatím nevychytaly, třeba KH nebo Beskydy. Bude to asi průřezem různě v republice. Jinak třeba nejchladnější a nejvýše položená stanice z nižších poloh v ÚK, Ústí Kočkov, první sněhová pokrývka až 5.1., a vyšší pokrývka než 3cm, přišla až teď v druhé polovině února a na pár dní zůstala sněhová pokrývka. Do 12.2. bylo 6 dní se sněhovou pokrývkou. To jen k tomu S a SZ. Ne každý si najde data. Praha Ruzyně 25 dní, Kocelovice v JČ 20 dní se sněhovou pokrývkou, Temelín 11 dní. A pak samozřejmě přijdou na řadu stanice po republice, kde budeme sotva dávat třeba 5 dní se sněhovou pokrývkou, bohužel v malých oblastech se možná dostaneme až pod 5 dní. Holt místy schází ty srážky, i ve formě sněhu
U nás letos byla lepší zima jak ta loňská. Co se týče sněhu tak jsme na tom byly stejně. První sníh napadl 20.listopadu kolem 7 cm.
No já jen doufám, že ty čtvrtečně - páteční srážky k nám na východ dorazí. Poslední výstup Aladina to posunul o cca 50-100 km východněji, tak snad další výstupy a hlavně pak realita bude kéž by alespoň 10 mm. Jinak pak až prakticky do 12.3. to na déšť nevypadá. Letošní únor by pak mohl opravdu skončit rekordně suchý.
No zde je průměr 50 mm a spadlo 5 mm, únor 2020 se 4 mm zde nebude překonán
Od zítřka a noci na pátek si moc neslibuji, zřejmě jen pár desetin. Pokud spadne více, bude to příjemné překvapení.
Na sucho je zřejmě zaděláno. Sněhová pokrývka minimální, výhled srážek špatný a teploty nadprůměrně a k tomu se určitě přidá i vítr.
Asi jsem dost pesimista ale vypadá to na hodně suchý nástup jara
Edit. Únor 2020 je chyba, nejmenší srážky za únor dle archivu in počasí je 9 mm rok 2003.
Tak já mám za tento únor 15,2mm, takže slavné to není, ale aspoň něco káplo, Noc na dnešek docela teplá, nekleslo to pod +4.. a kotel po delší době nesepnul celou noc až do teď, takže dobrý.. co bude dál jest zatím asi jasně, modely se mi tu shodli na teplotách přes den okolo a nad +10, ráno má být nejdřív minimum okolo nuly, za týden pak do +2.. a to už bude polovina března..
p.s. No, naběhl tam nový výstup GFS z 00:00.. tam už mne trochu děsí ty noční teploty.. po ránu jako +7 a celý týden? to už by byl teda masakr, přes den k +15.. to začne všechno pomalu rašit..
Leknín
Máš pravdu, špatně jsem se díval, minimum bylo v jiném roce 9 mm, viz zde:
https://www.in-pocasi.cz/archiv/roznov_pod_radhost...
Aldy1977
Nejsušší únor v čr byl 1976 5,2 mm, Vsetín měl 4,8 o milimetr víc jak v roce 1954...
Ty letošní poslední dva dny to jen kosmeticky upraví, něco kape, jenže počítáme zatím desetiny, ne milimetry, ale uvídíme až dozítra, třeba to překvapí.
Jo ono v Rožnově ty data na in nejsou úplná, některé roky chybí... no tož co už
ludvicek
No ono je to nevyzpytatelné, po suchých loňských letních prázdninách přišly povodně v září a od té doby podprůměrné množství srážek. Možná bude delší suchá perioda a bombastické srážky na jaře nebo v létě nemusí vůbec přijít. Ono to cykluje, vlhké období střídá suché a teď po vlhkých rocích pár let zase můžeme sušit hubu. V naší obci je vodní zdroj a všichni si napouští přes léto bazény jak u blbých a jak bude obecní hlášení- "zákaz napouštění bazenů" tak to sucho bude reálná hrozba.
Jinak škoda Mor.Budějovic a Buchlovic nebo Johna Batlera z Prahy. Ubyl tady větší přehled, místo toho tu čteme jen nesmyslné dohady z Mostu
Leknín
Přesně, a proto je lepší to tady ukončit, a pokračovat si soukromě a věnovat se v klidu meteorologii. Nebudu sem dávat další a další fotky, jen pro některé, že jsem stál o 10 metrů jinde v ulici. Není třeba víc plevelit z mé strany, diskuzi. Přeji pěkné jaro a snad i s dostatkem srážek
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.