Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivější počasí pokračuje, opět místy přeháňky

Diskuse o počasí V polovině února dojde k rozpadu polárního vortexu, poprvé v této zimě

# 10.02.2025, 19:10

Zde je pěkný souhrn od SHMÚ: https://www.facebook.com/shmu.sk/posts/10441156844... Potvrzuje se tak předpověď z minulého týdne.

Rozpadnutý polárny vortex povedie koncom týždňa k vpádu studeného vzduchu do našej oblasti

Polárny vortex slabne už v týchto chvíľach. Kompaktná oblasť nízkeho tlaku vzduchu (tá modrá až fialová na obrázkoch) je "nahlodávaná" z dvoch smerov. Od Aljašky, aj od severného Atlantiku, sa smerom k severnému pólu rozširujú tlakové výše (s teplý vzduchom) a sú vyjadrené aj vo výške (to je dôležité práve preto, že tak dokážu ovplyvniť cirkuláciu v hrubej vrstve, ako aj na veľkej ploche a sú menej pohyblivé, teda nad konkrétnou lokalitou sa udržia dlhšie, na obr. 1 žlto-oranžové až červené oblasti). Po ich prepojení sa vytvorí rozsiahly pás tlakovej výše siahajúci od juhozápadu Európy, cez západnú, severnú Európu, severný Atlantik, Grónsko, severný pól až po Aljašku (obr. 3). A keďže okolo tlakovej výše prúdi vzduch v smere hodinových ručičiek, smerom k Európe sa dá do pohybu studený arktický vzduch z polárnej oblasti a severnej Ázie (obr. 4, 5). K nám prenikne v piatok/sobotu.

# 10.02.2025, 20:24

In-počasí
Od Aljašky, aj od severného Atlantiku, sa smerom k severnému pólu rozširujú tlakové výše (s teplý vzduchom) a sú vyjadrené aj vo výške (to je dôležité práve preto, že tak dokážu ovplyvniť cirkuláciu v hrubej vrstve, ako aj na veľkej ploche a sú menej pohyblivé, teda nad konkrétnou lokalitou sa udržia dlhšie..

Tohle bych vypíchnul jako velmi důležité..
To může znamenat celkem setrvalou blokaci Atlantiku
Ten proud arktického vzduchu ze severní Euroasie JV směrem je pak v podstatě nevyhnutelný..
Navíc bude podpořený V prouděním z oblasti Uralu..
Z toho může vzniknout slušná , studená ,,konzerva,,.
Oblast nižšího tlaku vzduchu nad JZ Evropou by měla zpočátku dodat vlhkost a nějaké srážky i do střední Evropy..

12
# 10.02.2025, 20:51

Počasí bude tuto zimu poprvé přát i bruslení! Škoda jen, že dosavadní slabý led je zasypán množstvím kamení. Jsem zvědavý, jestli se před mrazy u nás vytvoří sněhová pokrývka, tipuju maximálně 2 cm.

# 11.02.2025, 06:04

Vokr
V Bernarticích mám led na rybníce od 4.1. toto počasí zatím bylo super na aktivity. Jedna fotka z neděle

442
# 11.02.2025, 08:12

Vertikální led, to jen tak někde nenajdeš...:)

134
# 11.02.2025, 08:34

palma
Vertikální led vzniká po druhé flašce rumu...:D

Jinak ICON nám dává po víkendu minimum -8°C. Ještě před pár lety by si takové teploty nikdo ani nevšiml, ale tentokrát bude zřejmě pokořen letošní rekord. A třeba to dá i těch -10°C...

Každopádně od 20. února je tam zase dle GFS náznak oteplování.

442
# 11.02.2025, 09:02

ludvicek
Jo, psal jsem o ton asi před třemi dny, že to v predikcích dává konec blokace, uvidíme jak se propíše to oslabení PV dále, může s tím pořád zamíchat, plus kdyby zůstalo i v nížině trochu sněhu, taky by to nějaké vychlazení mohlo udělat, zatím ovšem, to tam ten konec pořád propisuje..

# 11.02.2025, 09:27

palma
Stává se že ne vždy je foto super. A to jsem měl jen dvě malé slivovice.

Tak nějaká jiná fotka.
70
# 11.02.2025, 09:40

Pavell88
Fotky super :love:, mně se to taky stává hlavně teď v zimě, v zimě slivovica, v létě pivko :D v zimě hřeje, v létě chladí :D
Takhle to bude vypadat i za týden u nás, akorát nevím jak moc k tomu bude bílo...

442
# 11.02.2025, 09:46

Pavell88
Jo lovení pod ledem, kdysi dávno dávno jsem to taky prubnul.. k tomu je lahvinka docela nutná, ale jinak super pokecání s ostatníma rybářema, skoro společenská záležitost... závidím...:)

134
# 11.02.2025, 09:50

Pavell88
Takovýho bych chtěl mít na udici u nás na Svitavě...

134
# 11.02.2025, 09:52

palma
Ten konec blokace může opět souviset s vylitím studeného vzduchu do severní Ameriky a zformováním tlakových níží, jestli jsem to správně pochopil v lednu, kdy se u nás oteplilo až na +15°C.

# 11.02.2025, 10:53

palma
Jako provozovatel souhlasím. Jezdí fajn lidi. Proto jsem závislý na počasí v zimě. Toto vyhovuje. Třeba dnes jsem měl -12. Včera přes den +5 ale led netaje jak je zmrzlý. Horší je když je pod mrakem. Pak stačí+1 a vítr a ubývá rychle.

# 11.02.2025, 13:12

ludvicek
Tlakové níže se formovat u východního pobřeží USA budou, prozatím se budou dostávat jen k ose cca VB- Island.. dál ne..
Blokace z pevniny bude dostatečná..
Cca za týden se uvidí, co pak bude nad pevninou za synoptiku..a jestli se sem Atlantik protlačí, nebo ne..
To je ještě dost daleko..

134
# 11.02.2025, 13:42

Francois
Jasně, jde mně hlavně o ten princip...

Nové ansámbly GFS i Ecáku pořád vidí oteplení od 20. února.

91
# 11.02.2025, 14:19

je fajn že něco napadne, otázka kolik v naší lokalitě..některé modely dávají až 10 cm..

185
# 11.02.2025, 14:39

JUGOCV
Tady se bojím aby se vůbec něco udrželo a hlavně do toho nepršelo,modely se vůbec neshoduji.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.