Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po chladnějším ránu letní teploty s jasnou oblohou, zatmění Slunce bude mít ideální podmínky

Diskuse o počasí Mrazy jen díky teplotní inverzi, ve výšce stále teplý vzduch a jen málo srážek

8396
# 21.01.2025, 20:56

TomasMost
To už jsme tu řešili. Ten graf. Vezme to hodnotu např. přesně ve 14h, ale za pár minut se ta teplota třeba zvýší, nebo sníží. To je jedno. Ale tady je graf a hodnoty, vždy jednou za půl hodiny. Nebere to hodnoty mezi tím půl hodinovým obdobím. To platí pro všechny stanice tady na IN. Prostě ťuk, je čas 14h a teplota taková. A další ťuk je za další půl hodinu. Co se děje s hodnotami, mezi těmito intervaly, tak není vidět v tom grafu. Rozumíme si? ;-)

# 21.01.2025, 21:24

já mám dneškem 3. lednový ledový den, zatím nejslušnější a nejpoctivější. předtím to bylo -0,2 a v neděli dokonce -0,1, dnes -0,6, zítra to ukazuje i sněžení z inverze, čtvrtek furt skáče s množstvím sněhu

# 21.01.2025, 23:51

PatrikMO
Tak naposledy a v rychlosti. Já psal o lednu, a počtu LD na stanicích ČHMÚ. Tvoje odpověď k LD, byla minimálně 8-10LD v Mostě. Velká většina uživatelů si z toho vezme, že tím myslíš taky údaje za leden. A ještě jsi napsal, že nepočítáš ty ledový dny před Silvestrem. Tak logicky mi vychází, že ta hodnota je taky za leden. Navíc informace, že prakticky celý leden je v Mostě inverze a pod nulou, je taky dejme tomu zavádějící. Lze tady dohledat mraky fotografií po dnech za leden v Mostě, včetně teplot. A tam tedy šedivé inverzní oblačnosti, moc není. Viděl jsem tam dost fotek se sluncem a protrhanou oblohou. Rozhodně méně inverzní oblačnosti, než na jiných místech v ČR. Tak víc už nebudu tímto tématem, otravovat ostatní. Omlouvám se všem, pro které toto vlákno bylo nezáživný :cool:

# 22.01.2025, 01:08

mrzne 11dni v kuse , Kvasiny a Solnice je nekdy velky rozdil a to jsou spojene obce, obcas se stava, ze ten rozdil ve snehu je i 15cm, protote Kvasiny jsou v udoli a bliz k horam.
Kvasiny je hranice, kde se drzi trvaly snezeni vuci horam.
I dost vyrazny jsou i teploty. Coz brat nejaky stanice od lokálu je mimo.
Takze ano, mame 15LD a muzete se klidne stavet na hlavu, je mi to uplne jedno.
0 pocitam taky jako LD, nejsem řiťopich zase.
Hezký večer

KnO pro priklad.
# 22.01.2025, 06:50

John Deere
O sněhu tu není řeč..Nýbrž o teplotách.:D
Můžete nám tu doložit zápis vašeho měřidla za těch 21 lednových dní? Nebo jak jste to každý den 24h nonstop měřil? Čím? Díky.
Přesně tak, Solnice, Kvasiny, jsou propojené.. stejná lokalita, +- stejná nadm.výška.
Stanice v této lokalitě mají za leden k 21.1. prokazatelně 4/5 ledových dní.. Aby tam u jednoho baráku bylo o 10 LD víc než hned vedle, je nesmysl.

# 22.01.2025, 07:52

Lerak2
Gratuluju, máš vždycky pravdu a vše víš nejlépe ohledně Mostecka. Kéž by tu takových odborníků jako ty bylo víc.

# 22.01.2025, 08:19

PatrikMO
Jasný, gratulaci přijímám :D:D:D

John Deere
Nejbližší stanice Rychnov nad Kněžnou, podobná nadm. výška, cca 3 km daleko, se včerejškem celkem 6LD. Stanice Deštné, přímo v Orlických horách, tak zatím 9LD. Za leden. Dle stanic ČHMÚ. Takže jak psal Francois, okolo 5LD je hodně reálný v oblasti. Kolego 15LD má jen jedna stanice v ČR, v okolí Hrubého Jeseníku a je to maximum v republice, na cca 300 stanicích ČHMÚ

164
# 22.01.2025, 08:25

Lerak2
On je teda fakt, že když tam John počítá i teploty s maximem 0°C (čili řekněme až +0,4°C), tak těch dní, které bych ozančil jako PSEUDO-ledové, bude i u nás v Brně několik, A nebavím se o tom, že za jasného počasí i při oficiální staniční teplotě +3°C, to ve stínu křupe pod nohama a je jinovatka jak deka.

Ale jasně, ledový den má svoji definici a těch dnů takto definovaných je na většině území pod 10.

# 22.01.2025, 08:38

ludvicek
Hlavně jde o to, že pokud chci deklarovat v mém místě bydliště ledové dny, musím mít k dispozici měřidlo s 24h zápisem..a ne v celodenním stínu, samozřejmě.
Nestačí se podívat ráno při odchodu a odpoledne třeba ve čtyři po návratu z práce za okno , kolik to ukazuje..
Proto se ho ptám, čím to naměřil , den po dni, 24h .
Na WU jsou přesně v té lokalitě 3 stanice, v okolí 2km,všechny 3 mají k 21.1. cca 5 LD.., nikoli 15;-)

# 22.01.2025, 08:40

ludvicek
Jo to už jsme v úplným extrému, a budeme počítat i dny s teplotou těsně nad nulou, tak ta stanice ČHMÚ, v Rychnově, má ještě 3 dny, s maximální teplotou do +0,4°C. Pak samozřejmě zahoďme všechny meteorologické definice :D Jinak ale ano, u kvalitních hobby stanic, může být odchylka až +/- 0,2°C. U stanic ČHMÚ, bych už ale bral oficiální hodnoty, což je prostě 6LD v lednu, včetně včerejška ;-)

201
# 22.01.2025, 08:50

tu se dneska jede 5. ledový den v lednu..

# 22.01.2025, 08:53

Po včerejším přechodu brázdy NT je dnes inverzní charakter slabší než ostatní dny. V Brně průměr minim -2°C. Odpoledne to sice moc stoupat nebude, ale takové Žabovřesky se dle mého pod 0°C udrží jen těsně. K večeru začne zesilovat JV proudění, postupně se vytvoří četné mlhy a začne i sněžit či mrholit.

ICON mi na zítřek maluje maximum na 0°C, až v pátek dopo nad 0. Bylo to hezké, bylo to fajn.

164
# 22.01.2025, 08:53

Lerak2
O definicích se nemůžeme přít, to je jasné, to bychom si podkopali základy.:D
Ale jsem rád, že se více začíná mluvit třeba o pocitové teplotě, protože to je vlastně "reálně prožitá" teplota.

Francois
Děda měl svoje zahradní měření podle kýblu se zmrzlou vodou. Jakmile začal povolovat led, tak bylo "nad nulou". No ale on byl fakt člověk, který nehonil každou desetinu, nám by se tady smál.

515
# 22.01.2025, 08:57

Tak já mám ledových dnů celkem 14 ( na Kladno docela dobrý).. stanice na In počasí na Kladně jich má 12 ( stanice je ve městě).. nicméně mé stanoviště u pole u lesa, jich tedy naměřilo 14..( nejvíce to dávám za zásluhu inverznímu charakteru zdejšího počasí po valnou část letošní zimy) dneska tedy po ránu hezké minimum -4,2.. a po ránu trocha sněžení ( ani ne 1mm, plus před tím něco průmyslového nadělení) a takhle si tu žijeme...:D

# 22.01.2025, 09:04

ludvicek
Doporučuji si udělat výlet ke stanicím, buď ve Frýdlantském výběžku, nebo za Jeseníky. Teplota vysoká, vítr velký, pocitovka hrozná :D Nedávno jsem byl na Liberecku, v Liberci nula a ani se nehnul lístek, pocitově celkem fajn. Za kopcem u Frýdlantu, fičelo jak blázen, venku 8°C, ale pocitově tak -5°C. Ani se mi nechtělo z auta :D Ale ano, měli tam 8°C po ránu

# 22.01.2025, 09:21

ludvicek
Tak určitě, můžu klidně tvrdit, že 15 dní v lednu mi byla venku fakt ledová zima..
Ale to už jsme opravdu v jiné kategorii :D
S tím dědou, jasný, já bych se tomu při srovnání s dobou před 40léty taky smál..Tam těch echt ledových dnů bylo za zimu tolik, že desetiny opravdu řešit třeba nebylo..
Lerak2
Kokos
Ano, pánové, 5-6LD v lednu, tam v té oblasti, přesně tak.
Děkuji :)

# 22.01.2025, 09:29

No tady ten počet ledových dnů konstantně stoupá. Od soboty je každý den ledový, takže aspoň částečná kompenzace. Když k tomu přidám 1cm z pondělního průmysláku, tak vlastně celkem dobrý. V noci na zítřek a zítra v první polovině dne něco lehce připadne a pokud to klapne, tak by to mohlo roztát až v pátek odpo. Jo je to fajn. :)

Víceméně 5 dní mrazů z toho je. To je fajn.

544
# 22.01.2025, 09:37

U nas uz niekolko dni celodenny mraz, ale zajtra sa to asi uz zmeni a teplota pojde tesne nad 0. Ale tak tahame uz viac nez tyzden celodenne mrazy.

# 22.01.2025, 10:06

palma
Ano. Je zajímavé, jak ty inverze drží letošní zimu v nižších a středních polohách teplotní průměry kolem normálu nebo jen lehce nad..
Celou zimu se tu probírá pojem blokace Atlantiku..
Ono je těch blokací Atlantiku pro stř Evropu letos hodně, za všechny uplynulý týden..
Jenže díky synoptice nad Evropou, TV v jižní Evropě a absenci arktického vzduchu napříč severní Evropou jsou z toho jen ty inverze..

# 22.01.2025, 10:26

Jo tak nakonec to nebude zdá se tak horké s teplotami. Víceméně spíše klesají, popř. stagnují, takže good. Jen škoda, že dneska končím až za tmy, protože bych mohl jet udělat parádní fotky do 500m.nm do Vránová. Naprosto vše od námrazy, parádní. Snad stihnu nějak zítra odpo před oblevou. :love:

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.