Diskuse o počasí Mrazy jen díky teplotní inverzi, ve výšce stále teplý vzduch a jen málo srážek
Lerak2
Já tedy neoficiálně dnes 4. LD za leden,jsou tam i dny s maximy pár desetin nad 0,tak u Patrika pod Resslem jich ve skutečnosti může být klidně 6,ale víc asi ne.Je pravda,že to jsou mrzácký LD,ale i to se počítá.Až na jaře padne na jediné stanici a na pár minut první 25,0,bude se tady taky jásat,že Česko zažilo první letní den…
TomasMost
Ano, jedna okrajová, těsně v posledním baráku, prakticky v celodenním stínu a vlastně v lese, na Resslu. Přeci podle toho nebudu hodnotit, tak velké město, typu Mostu. Správně umístěné a kvalitní stanice, mají prostě v Mostě dva, resp. tři. Navíc tady spíše spolu všichni řešíme oficiální data, případně data z kvalitních a ověřených údajů a stanic. Určitě ne pocitově, určitě ne, že si vyberu úplně nejmíň vhodně vybranou stanici, a naplácnu to jako oficiální informaci a zdvojnásobím to dvěma, ať to vypadá. Chlapi Nelejte to pivo z oken
A než se to ještě víc tady zvrhne, tak si dáme i ofiko data z Kopist, kousek od Mostu. Navíc v Mostě došlo v posledních dnech k většímu protrhání oblačnosti, a přeci jen to to tam místy dávalo, na hodnoty okolo nuly nebo lehce nad, než v Kopistech, které přeci jen v těchto situacích, trpí na neprofouknutí a studený vzduch tam dlouho zůstává. Stanice Kopisty je cca 5km od centra města.
Ledový den a maximum:
5.1. -0,6°C
19.1. -1,2°C
20.1. -0,4°C
Zdroj ČHMÚ
Lerak2
To už jsem tu četl,že Kopisty jsou za těchto situacích marný,i když tyto dny podle mě o žádný profuk nejde.Stejně tak můžu napsat,že jsou marný za a bezvětří,kdy se zase lépe zahřívají.Ty minimrazovky okolo Mostu bych vůbec nedával do souvislosti s počty LD,nýbrž s těmi mrazovými,těch mají nejvíc.To,že za
uteče Lužicím o dvě desetiny LD ještě neznamená,že nahoře ve městě nemůže padnout.Nevím,kde přesně Patrik bydlí,ale určitě si nedělám iluze,že všechny stanice jsou v zimním období v celodenním dosahu slunce.Stejně tak si nedělám iluze o (ne)správně naměřených hodnotách (v záznamech)před 50 a více lety,se kterými porovnáváme ty současné,určitě přesnější,i díky hustější síti stanic.Ale i dnes to není hlavně za
leckde přesné,natož kdysi,ale jasně,porovnáváme s tím,co máme…
V podstatě vůbec letos nevím tady, co jsou to teplé noční profuky..(JZ expres)
Hlavně že to tu někdo cpal zase celou zimu, plus k tomu už žádný LD v nižších polohách do konce února..Kdo to jenom byl
V prosinci 27 mrazových dní.
V lednu zatím 21 z 21 dní..
Taky že česnek v zemi zatím poslušně spinká..
Loni klíčil už 6. ledna..
Aidamko.
My jsme dnes šli až na 0,1 °C, takže tentokrát ledový den nebyl. Tady prostě chybí ta otevřená krajina, skoro všude kolem máme lesy, dole řeku a ještě je tu i celkem dost zástavby, ale ta je od mé meteostanice poměrně daleko, více než 10 metrů (na druhou stranu, je z východu i ze západu, takže to nějaký vliv mít bude).
Jinak, už v noci, ale i pak přes den tu zase občas slabě sněžilo nebo poletovalo, ale více než nový poprašek nenapadl, takže jsme stále tak na tom 1 cm sněhu.
Francois
co zatím průměr denních maxim? těch pár žlutých sloupců to asi celkem vyfoukne hore.
já tu zatím mám průměr ke včerejšku 3,26°C a průměr minim -2,06°C
Lerak2
Nejspíš si špatně pochopil co jsem psal viz.
Lerak2
Mně přijde že tady jich bude klidně 8-10 minimálně. Prakticky většinu ledna je tu inverze a pod nulou a to nepočítám ledový dny před Silvestrem.
Psal jsem od "začátku" zimy nikoliv ledna 2025
Navíc jsem psal mně přijde. Nic netvrdím. Nemusíš to hned hrotit. U mě těch 8-10 od začátku zimy sedí tak co je za problém
LD dni mate za prosinec 6 a za leden 3 az 8 , coz neni nic moc. Za hovno to stoji vsude.
V Brne maji 72h -3 a uz maji apokalypsu. Jste na tom jeste dobre, gratuluji.
Ale jestli Vas to zajima, tak u nas LD 15 za leden.
MostMost
Na tom grafu to tak nevypadá (Most-Vtelno),všechny LD padly za inverze,nikdy za slunečného dne,že se tu řešilo případné zastínění u Patrika.Prostě jak psal Lerak2,dnes oficiální 2.LD v Mostě za leden,jestli je to nahoře Liščí vrch (334m) nebo dole Most Vtelno (247m) asi nehraje v maximech ohledně desetin žádnou roli,jako to hraje třeba v Brně.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.