Diskuse o počasí Mrazy jen díky teplotní inverzi, ve výšce stále teplý vzduch a jen málo srážek
ICON si včera zalaškoval, jasněže teď to má západněji a max 5 mm někde pod Opavou kdeže 10 mm, zmrzlé sny tohoto modelu
Snad to dopadne teda dobře a autu se nic nestane
Ale zase tak převážně mrznoucí déšť vyskakuje na čvrtek-hlavně Aladin Čechy, to asi vydají výstrahu, když to nebude na Moravě
Dnes ráno o něco tepleji jak včera, -2
Já jsem spokojený, přes noc sice nic nenapadlo (ale koukám Komín a okolí jsou lehce pocukrované), ale ze včerejška je hezký bílo a zimno. Lepší jak se brodit bahnem při+5°C. Pro přírodu taky dobře. Bral bych klidně ještě týden, deset dní.
Dneska čekám dopo a odpo sněžení, tak uvidíme. Mráz se udrží do čtvrtečního večera, jestli nastane profuk.
Dnes je víc oblačnosti jak včera, ale ukazuje se i občas tak žádná hrůza
Ve výhledu se pro mně dávají teploty stále pod nulou a realita je nakonec vyšší jak v oblastech kde se dává +, leden mám tady celý zelený krom dvou modrých sloupečků, to je velká slabota.
Srážky nějaké za Olmikem, tak co z toho asi padá, třeba Hlubočky pěknej dekl, tfujtajbl
Tak pro zajímavost, jak se vyvíjí počet LD, od začátku roku. V nižších a středních polohách do 600mnm. Nejvíc jich je na rozhraní Čech a Moravy, na východě Pardubického kraje, a na SZ Olomouckého kraje. A v části Moravskoslezského na Bruntálsku. A na Vysočině nejvíc na Žďársku. Je za námi 20 dnů, tak to vypadá takto, s počty LD.
Nejvyšší počet:
Rýmařov 14
Bystřice pod Peršt. 13
Králíky 13
Gajer, Janov 13
Štíty 12
Vatín 12
Luká 11
Hanušovice 11
Přibyslav 11
Z větších měst má nejvíc Šumperk 8
A vývoj LD v lednu, v krajských městech:
Karlovy Vary 2
Plzeň 3
Ústí nad Labem 1
Praha Libuš 0
Praha Kbely 3
Pardubice 1
Hradec Králové 3
České Budějovice 2
Liberec 6
Jihlava 7
Brno Tuřany 5
Brno Žabovřesky 5
Zlín 4
Olomouc 5
Slezská Ostrava 3
Zdroj ČHMÚ
Ať už je raději tak 15 až 20 stupňů a . Tohle počasí je na h.vno ..
Jinak dnes to zatím průběžně vypadá, že bude na hodně místech, ledový den. Ze SYNOP stanic, mělo ve 13h nad nulou, jen Churáňov, Šerák a Lysá Hora. Z klimatologických stanic, v nižších a středních polohách, je lehce nad nulou hlavně ve Slezsku, v závětří Jeseníků, kde jsou teploty až okolo +2°C. Tam ale byli zvyklí na až 14°C, poslední dny Takže tam se vlastně dost ochladilo, oproti předchozím dnům. V Čechách v polohách do 500mnm, lehce nad nulou třeba Hejnice/Frýdlant. Dále třeba Cheb nebo Děčín, okolo nuly. Na jižní a JV Moravě nejvýš třeba Bojkovice, těsně pod nulou. Jinak opět a dokola nechápu, ty některé příspěvky, v Počasí u vás, kde někteří kolegové, dávají celkem vysoké nadnulové teploty. WTF?
A pozdrav do Brna, chlapi vypněte už ty mrazáky tam
už to přilezlo až do Čech
PatrikMO
V Mostě bude zřejmě celodenní ledový den v lednu dnes druhý. Včera jsem to procházel s kolegou. Většinu dní bylo maximum nula nebo těsně nad nulou, někde ale i těsně pod nulou. Koukal jsem i na data z kalibrovaných stanic a teploměrů. Dnes v Mostě a blízkém okolí, oficiálně tedy druhý v lednu, jestli se už výrazněji neoteplí, což není moc reálný. Hůř je na tom Litvínovsko, Chomutovsko, nebo část Žatecka. Tam místy už i 4LD v lednu. Což je zatím maximum v okolí. Jestli padne v Mostě, za leden 8-10LD, je otázka?
Lerak2
Je to tak. V Mostě aktuálně dva LD, mimo město, na úplném kraji města v mrazovce, mám 3. A to ještě všechny těsně, s max hodnotami těsně pod nulou. Podobně to má i vzdálenější stanice ČHMÚ v Kopistech na Litvínovsku, kde jsou za leden zatím 3LD. Zatím to není nic zajímavého, pro tuto oblast
Aidamko.
Jako je to síla. Vůbec jsem nečekal, že to takhle bude dlouho sedět, třeba zrovna i na tý JM. A hlavně, i ty teploty. To nejsou žádný těsnoty kousek pod nulou, ale často maxima jen okolo -2,5°C. V Čechách je naopak obráceně, když už padne LD, spíš je to s maximy okolo nuly. Ne samozřejmě úplně všude Ale ta JM mně teda překvapila
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.