Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hlavně v Čechách slunečno, na Moravě a ve Slezsku více oblačnosti

Diskuse o počasí Mrazy jen díky teplotní inverzi, ve výšce stále teplý vzduch a jen málo srážek

436
# 20.01.2025, 23:07

Tady aktuálně -1,5.. no, kouknul jsem ještě na tu střednědobou předpověď na ČHMÚ..je tam na průměru pěkně vidět, že teď jsme přesně v období nejnižších teplot, takže zima začíná být za zenitem..

nejstudenější období, dle průměrů, právě je.
# 20.01.2025, 23:36

Brno dobrý, -3,2°C, zataženo, mlhavo a jakmile klesne mlha, tak je to dobrý a máme sněžení. Večer přechodně i mrznoucí mrholení, směrem k noci půjde o sněžení a zítra loterie. :snih:/:prsi:

66
# 21.01.2025, 06:54

ICON si včera zalaškoval, jasněže teď to má západněji a max 5 mm někde pod Opavou :zz: kdeže 10 mm, zmrzlé sny tohoto modelu :D
Snad to dopadne teda dobře a autu se nic nestane ;-) :)

Ale zase tak převážně mrznoucí déšť vyskakuje na čvrtek-hlavně Aladin Čechy, to asi vydají výstrahu, když to nebude na Moravě :cool:

Dnes ráno o něco tepleji jak včera, -2

132
# 21.01.2025, 08:02

Leknín
Tak to u nás už 36 hodin přesně -3°C, jak kdyby nad Brnem spustili nějakej termostat. Už aby to profouklo.

# 21.01.2025, 08:04

Já jsem spokojený, přes noc sice nic nenapadlo (ale koukám Komín a okolí jsou lehce pocukrované), ale ze včerejška je hezký bílo a zimno. Lepší jak se brodit bahnem při+5°C. Pro přírodu taky dobře. Bral bych klidně ještě týden, deset dní.

Dneska čekám dopo a odpo sněžení, tak uvidíme. Mráz se udrží do čtvrtečního večera, jestli nastane profuk.

132
# 21.01.2025, 08:40

Aidamko.
Profíci z ČHMÚ mají už ve středu rozpětí denních teplot v JM kraji -1 - +2°C, tak uvidíme, jak to vyjde a kdy trochu profoukne.

# 21.01.2025, 08:44

ludvicek
Jen dodám, že taková rozpětí mají +/- od soboty a posléze to vždy ten den upravují do záporu. ;-)

Aladin a jeho 3°C nějak nevycházely, Ecak taky nic moc. Jo ICON je prostě topka. Nad 0 nejdřív čtvrtek večer.

66
# 21.01.2025, 08:58

Dnes je víc oblačnosti jak včera, ale ukazuje se i občas :slunce: tak žádná hrůza :)
Ve výhledu se pro mně dávají teploty stále pod nulou a realita je nakonec vyšší jak v oblastech kde se dává +, leden mám tady celý zelený krom dvou modrých sloupečků, to je velká slabota.
Srážky nějaké za Olmikem, tak co z toho asi padá, třeba Hlubočky pěknej dekl, tfujtajbl

výhled z okna :-)
# 21.01.2025, 09:56

Tak pro zajímavost, jak se vyvíjí počet LD, od začátku roku. V nižších a středních polohách do 600mnm. Nejvíc jich je na rozhraní Čech a Moravy, na východě Pardubického kraje, a na SZ Olomouckého kraje. A v části Moravskoslezského na Bruntálsku. A na Vysočině nejvíc na Žďársku. Je za námi 20 dnů, tak to vypadá takto, s počty LD.
Nejvyšší počet:
Rýmařov 14
Bystřice pod Peršt. 13
Králíky 13
Gajer, Janov 13
Štíty 12
Vatín 12
Luká 11
Hanušovice 11
Přibyslav 11
Z větších měst má nejvíc Šumperk 8

A vývoj LD v lednu, v krajských městech:
Karlovy Vary 2
Plzeň 3
Ústí nad Labem 1
Praha Libuš 0
Praha Kbely 3
Pardubice 1
Hradec Králové 3
České Budějovice 2
Liberec 6
Jihlava 7
Brno Tuřany 5
Brno Žabovřesky 5
Zlín 4
Olomouc 5
Slezská Ostrava 3

Zdroj ČHMÚ

# 21.01.2025, 11:41

Ať už je raději tak 15 až 20 stupňů a :slunce: . Tohle počasí je na h.vno ..

66
# 21.01.2025, 12:23

Pěkně teď Zárybnickou na čt střihli s Pirátama :zz:, ty jo, bych jim nakopal do prdele

# 21.01.2025, 12:25

Leknín
No světová strana, se světovým prohlášením...

# 21.01.2025, 13:54

Jinak dnes to zatím průběžně vypadá, že bude na hodně místech, ledový den. Ze SYNOP stanic, mělo ve 13h nad nulou, jen Churáňov, Šerák a Lysá Hora. Z klimatologických stanic, v nižších a středních polohách, je lehce nad nulou hlavně ve Slezsku, v závětří Jeseníků, kde jsou teploty až okolo +2°C. Tam ale byli zvyklí na až 14°C, poslední dny :D Takže tam se vlastně dost ochladilo, oproti předchozím dnům. V Čechách v polohách do 500mnm, lehce nad nulou třeba Hejnice/Frýdlant. Dále třeba Cheb nebo Děčín, okolo nuly. Na jižní a JV Moravě nejvýš třeba Bojkovice, těsně pod nulou. Jinak opět a dokola nechápu, ty některé příspěvky, v Počasí u vás, kde někteří kolegové, dávají celkem vysoké nadnulové teploty. WTF? :D:cool::D A pozdrav do Brna, chlapi vypněte už ty mrazáky tam :led: už to přilezlo až do Čech :D

# 21.01.2025, 13:59

Lerak2
Mně přijde že tady jich bude klidně 8-10 minimálně. Prakticky většinu ledna je tu inverze a pod nulou a to nepočítám ledový dny před Silvestrem.

# 21.01.2025, 14:07

PatrikMO
V Mostě bude zřejmě celodenní ledový den v lednu dnes druhý. Včera jsem to procházel s kolegou. Většinu dní bylo maximum nula nebo těsně nad nulou, někde ale i těsně pod nulou. Koukal jsem i na data z kalibrovaných stanic a teploměrů. Dnes v Mostě a blízkém okolí, oficiálně tedy druhý v lednu, jestli se už výrazněji neoteplí, což není moc reálný. Hůř je na tom Litvínovsko, Chomutovsko, nebo část Žatecka. Tam místy už i 4LD v lednu. Což je zatím maximum v okolí. Jestli padne v Mostě, za leden 8-10LD, je otázka?

# 21.01.2025, 14:14

Lerak2
To jsou ty zimníkovi sliby o výhradně bezmrazovém počasí. Žádný ledový den v nížinách jak sliboval. No je to tady síla. Pořád se motáme kolem -3°C. :D

5649
# 21.01.2025, 14:29

Lerak2
Je to tak. V Mostě aktuálně dva LD, mimo město, na úplném kraji města v mrazovce, mám 3. A to ještě všechny těsně, s max hodnotami těsně pod nulou. Podobně to má i vzdálenější stanice ČHMÚ v Kopistech na Litvínovsku, kde jsou za leden zatím 3LD. Zatím to není nic zajímavého, pro tuto oblast

436
# 21.01.2025, 14:31

Jsem si ani nevšiml, že je vydaná výstraha na ledovku pro Moravu.. to sou věci..

# 21.01.2025, 14:36

PatrikMO
Jinak doufám, že jste myslel, že bude 10LD za celý leden? Ne k dnešnímu dni

# 21.01.2025, 14:40

Aidamko.
Jako je to síla. Vůbec jsem nečekal, že to takhle bude dlouho sedět, třeba zrovna i na tý JM. A hlavně, i ty teploty. To nejsou žádný těsnoty kousek pod nulou, ale často maxima jen okolo -2,5°C. V Čechách je naopak obráceně, když už padne LD, spíš je to s maximy okolo nuly. Ne samozřejmě úplně všude ;-) Ale ta JM mně teda překvapila

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.