Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Časté srážky, na horách trvalé a vydatnější sněžení

Diskuse o počasí V novém týdnu větrno a nadprůměrně teplo, naměříme i 10 °C

15
# 16.12.2024, 15:04

In-počasí
No nam sem i Shmu daval vystrahu na vietor 65 kmh a viac cele dva dni, no asi pred 2 hodinami ju uz zrusil, proste tuto od zapadu, pokial neni tlakova niz, tak nevie fukat moc. No ale teraz som sa tesil, ze fakt nieco fukne, ked aj shmu na to zacalo reagovat, no anemace asi tak skoro neprevetram :(

12
# 16.12.2024, 17:05

Jestliže je ve výhledech oteplení, obvykle se prosadí a dokonce je i výraznější a dlouhodobější. Případné ochlazení, které se zprvu jeví jako výrazné, se s blížícím datumem nástupu zpravidla zmírňuje a odsouvá, a nebo dokonce bohužel rovnou zcela zaniká. To je prozatímní výsledek změny klimatu. Jinými slovy, s letošní zimou to moc dobře rozhodně nevypadá.

# 17.12.2024, 10:44

Ty včerejší maximální teploty, a hlavně i průměrný teploty, to je mazec. Nejvyšší průměr včera Ústí nad Labem 10,6°C, Děčín 10,4°C, Teplice 9,7°C, Kopisty 9,5°C. Slušný. Na jižní Moravě nejčastěji průměrné teploty včera mezi 7-8°C, Brno až 8,5°C. A ty maxima včera až k 12°C, taky solidní :slunce:

Zdroj ČHMÚ
# 17.12.2024, 12:37

palma
Aha tak tomu nerozumím. Já spíše sleduji modely, hlavně gfs, a vím, že to jsou nesmysly. Na druhou stranu se pozastavuji nad tím, že když se ve dlouhodobém výhledu ukáže teplo, tak to ve většině případů vyjde, ale když tam gfs střelí zimu, tak další výstupy to změní na západní proudění.

426
# 17.12.2024, 12:55

brezen31
Patrně algoritmus, který nevychází, já to tu už psal hodně krát, skoro každý den má v nejvzdálenějším horizontu (nad +300 hodin), docela prudký výstřel do chladu, další den to zmírní, pak ještě zmírní a nakonec nás to tu třeba jen štrejchne, jednou ten výstřel vyjde, jasný, ale nepoměr je obrovský, navíc, dříve, když to vyšlo, tak z toho bylo -10 apod, teď je z toho asi tak -6.. No a ty dlouhodobé výstupy, měsíční, tříměsíční, tam, jak jsem psal, je to založeno na předpokládaném rozložení TÚ.. Jet streamu.. atd, dle dlouhodobých pozorování v průběhu desetiletí (20 - 30 let apod.) a jestli je tam v tak dlouhém období shoda v úspěšnosti okolo 70% - 75%, pak to prostě v 70% - 75% vyjde... statistika..

# 17.12.2024, 12:58

palma
To je zajímavé. Uvidíme.

# 17.12.2024, 14:46

Venku 11°C, takže pohodově na jaro. Tenhle rok zatím zimní bunda zůstává ve skříni a popravdě mi to nevadí. Je to pohodinda. Klidně by to mohlo vydržet, ale je fakt, že já osobně bych preferoval aspoň v lednu epizodu se sněhem a lehčím mrazem, klidně na 14 dní, protože aspoň chvilkově příroda zazimuje a pak (když klapne příspěvek v druhém tématu) by většina ovocnáčů nemusela zmrznout.

Jinak tady slunce dneska parádně šajní. :slunce:

63
# 17.12.2024, 14:53

Tady +8 i včera, zatím prosincové max. Bylo jednou +7, jinak do +5. Slunce vyšlo na 10 minut, jinak furt tma, celý den svítit, achjo, neděle byla po dlouhé době slunečnější. Lámu jeden den za druhým

# 17.12.2024, 23:58

Aidamko.
Tak tady jsou v posledních dnech teploty podobné, ale zimní bunda zůstává ve skříni? :D Po ránu několikrát mrzlo, v listopadu tu byl třikrát poprašek a na začátku prosince tu bylo chvíli kolem 8 cm sněhu. Jako nechci tuto zimu nějak velebit, ale zažil jsem už i horší začátky zim.

# 18.12.2024, 00:04

Marek_98
My otužilci to dáváme na první dobrou. :cool:

63
# 18.12.2024, 10:40

Dnes se stal zázrak, delší dobu svítí :slunce:
Tmin -0,5, klidno, teplota na sluníčku letí nahoru někam přes +6. Tohle jsem potřeboval, škoda že se to zas potento :(
Ale už v sobotu je ten den, kdy se to konečně zlomí, hurá Slunovrat!!!

# 18.12.2024, 12:39

Aidamko.
No, je pravda, že tu některé takové, kteří chodí i v mrazech v kraťasech, znám, ale já bych to neriskoval. :D

# 18.12.2024, 15:08

Tak dneska teploty tady s predikcí neseděly vůbec..
Ráno -2,4°C, predikce byly +3°C..
Ale, to je tu vcelku běžné.. Stačí trocha projasnění a utišení větru..
Nicméně odpoledne Tmax 12,2°C, predikce +9°C..o tři stupně víc, to je o dost .. Prosincová amplituda 15°C, to je celkem hodně..

329
# 18.12.2024, 19:15

Tomino
Co myslis, dosahnes letos na +13.00 °C ? Kazdopadne v techto dnech je skutecne teplo v Praze, Strednich Cechach, na Vysocine, na JIzni Morave a samozrejme na Slovensku jiho-zapad.

palma
Nad 300+ hodin je to skoro jako hazeni kostkou. Nicmene jsou tu vystupy GFS pro Prahu, kdy celych +384 hodin je prakticky bez mrazu, ledovy den je v behu OP neznamy pojem. Projel jsem si GFS, GEM, ICON a ECMWF pro Prahu vsecny 4 posledni vystupy na wetterzentrale. Teplota v 850 hPa pod -15 °C neni v jedinem Ansamblu. Ledove dny v Praze tam v ansamblech nekterych ke konci jsou. Arkticky den neznamy pojem. Teda jo, GEM ma z terminu 00 hod v jednom ansamblu Arkticky den v zacatku ledna, T850 pod -15 °C nikde.

# 18.12.2024, 22:20

tady teď dochází k nějakýmu vážně rapidnímu ochlazování, normálně půl stupně za minutu, to teda čumim jak rychle to najednou padá

5300
# 18.12.2024, 22:29

TheRealStormCZE
Rozdíl skoro 10°C, na pár kilometrech. V okolí Duchcova nebo Teplic, okolo nuly nebo lehce nad. V Mostě a okolí okolo 10°C. A trvá to už několik hodin. Bílina je v půlce ;-):D

# 19.12.2024, 09:24

Ty teploty dělají opravdu psí kusy, létají o 10°C sem a tam :D
Večer tu bylo+10, v noci uklidnění větru a pokles až k +1°C a teď ráno fouklo a prudce to doslova vystřelilo opět k +10°C

329
# 19.12.2024, 11:51

TheRealStormCZE
MostMost
Francois
Ty velke skoky teploty behem kratke doby, to bude nahle rozmichani inverze. To se pak i objevuji velke rozdily na kratkych vzdalenostech. Tady je priklad z Mosnova 29-30.10.2018:

https://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?ind=11782&l...

Pak je i v grafu videt, ze se najednou prudce otepli o nekolik stupnu. Nahle otepleni o nekolik stupnu u nas neni moc caste, spise jsme zvykli na nahle ochlazeni pri bource a studene fronte v lete, nebo i v zime pri prichodu Arktickeho vzduchu, napr. v lednu 2006.

# 19.12.2024, 14:39

tak nádherná i bouřková fronta to v tom německu je. škoda že se to prakticky komplet rozpadne při přiblížení k českým hranicím

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.