Bude sníh na Vánoce? Otázka, kterou meteorologové slýchají s blížícími se vánočními svátky stále častěji. Samozřejmě občas se s ní setkají i podstatně dříve než během adventu. S ohledem na přirozenou chaotičnost atmosféry je ale přesnější předpověď počasí na období delší než 10 dnů v našich zeměpisných šířkách prakticky nemožná.... Více >>
Diskuse o počasí Šance na bílé Vánoce je letos vyšší než v minulých letech, v nadcházejícím týdnu nás ale čeká výrazné oteplení
Štědrý den v Praze podle 4 modelů (teplota ve 13:00):
EMCWF: 4 °C
GFS: 4 °C
KMA-UM: 4 °C
GEM: 3 °C
Dnes jsou zatím modely ve shodě, ale určitě se to ještě změní.
Zajímavé na tom je, že by to byla nejnižší teplota v Praze na Štědrý den od roku 2010. Tehdy bylo na Praze Libuši naposledy méně než 4 °C: https://www.in-pocasi.cz/archiv/praha_libus/?&... Přitom o nijak nízkou hodnotu vůbec nejde.
In-počasí
V Praze Klementinu 24. prosince 1775-2023 (podle datoveho souboru XLSX na chmi.cz) :
Nejvyssi maximum Txx 24.12.1977 +12.9 °C (16x Tmax +10.0 °C a vice).
Nejvyssi prumerna teplota Tmx 24.12.1806 +11.5 °C (2x prumerna teplota +10.0 °C a vice).
Nejvyssi minimum Tnx 24.12.1806 +10.7 °C (jen jednou Tmin +10.0 °C a vice).
Nejvyssi uhrn srazek PrecipX 24.12.1958 15.5 mm (1x 10 mm a vice, 6x 5 mm a vice)
Nejnizsi maximum Txn 24.12.1870 -15.6 °C (Arkticky den jen v letech 1864, 1870, 1879).
Nejnizsi prumerna denni teplota Tmn 24.12.1870 -17.6 °C a 24.12.1798 -17.6 °C (prumerna teplota 2x pod -15 °C a 7x pod -10 °C).
Nejnizsi minimum Tnn 24.12.1870 -20.3 °C (jen nejdou Tmin pod -20 °C, 6x pod -15 °C a 19x pod -10 °C).
Situace se z chaotické, jak je uvedeno v článku, mění na poměrně jednodušší..
Hodně severně položený atl. jetstream, kde je viditelné dlouhé rozhraní ..
Nicméně ani severně od rozhraní není nijak zvlášť chladný vzduch..
Takže počasí o Vánocích nám určí poloha jetstreamu, což skýtá dvě možnosti, buďto teplo všude, i na horách, nebo, při jižnější poloze rozhraní, zima díky SZ proudění od vyšších poloh a na horách, nížiny i tak teplo a bláto..
Vpád nějaké výrazně chladné hmoty, která by přinesla zimu i do nížin bez zablokování JZ Atlantiku možný není a na blokaci to aktuálně dle výhledů opravdu nevypadá...
Takže klasika poslednich let,ještě včera to ukazovalo od konce týdne ochlazování,teď je situace úplně odlišná,od pondělí toho dalšího myšleno opět nárůst teplot až někam k 10 stupňům,to je teda hnus velebnosti...do konce roku teda zima nejspíš ani náhodou a po novým roku se uvidí...
Hodně lidí nějak pořád žije v představě, získané v minulosti a také zkreslené lidovou slovesností, že česká zima, včetně té nížinné a městské znamená stabilní mráz, párkrát za zimu vpád arktického vzduchu s denními teplotami zhruba -10 až -15 °C a občasná obleva lehce nad 0°C. Srážky pak mají převažovat v podobě sněhu, jen výjimečně při oblevě v podobě deště a takto se to má dít 3 - 4 měsíce.
Realita je však taková, že přesně takto v současnosti probíhá a vypadá zima v Moskvě, nikoliv v Praze či Brně.
Na.Guru
Jo, tohle Vám podepisuju, psal jsem obdobně, spustit si třeba ba Ventusky počasí, mapu celého světa a koukat, porovnávat v klidu zhodnotit, pak si to vrátit o deset let zpět a porovnat, no a nakonec mrknout na rozdíly teplot, proudění ve výšce, i v té hodně vysoké, teplota oceánů.. atd.. a při realistickém pohledu je tam prostě značný posun.. a ano mrznout jednou může, zajisté, ale často už ne. I když porovnávám typy zim za různých situací ( El Ni no, La Nina, rozpad víru, oslabení víru, blokace, atd, tak to prostě nedělá ty výkyvy jak dříve, nedělá, a trvají kratší dobu, přechody jsou rychlejší.. bohužel. jestli bude super zima, paráda, budu se mýlit velice rád.
In-počasí
Výhled si ale stále se Štědrým dnem hraje, aktuálně výhled pro Vsetín (teplota ve 13:00):
EMCWF: -1 °C
GFS: -1 °C
KMA-UM: 0 °C
GEM: +1 °C
Sněhová pokrývka GFS 9 cm
Tak uvidíme jak to dopadne, všeobecně je teď v modelech východ chladnější jak západní část země, ale těch 9 cm by byla bomba GEM má 2 cm.
Takže znovu. Všechno pod 700 mnm bude bez sněhu. To jsem s tím počítal už před týdnem jak jsem tu psal. Nebál bych se říci že někde 24.12. bude i 10 stupňů.
Za mě ideální na procházku, ale nemuselo by pršet a foukat jako dneska alespoň.
Kdyz jsem byl malej, tak byl snih stejne dlouho, jako ted neni. Takze neco se fakt zmenilo.
Tenhle prosinec bude adept na rekord snad.
John Deere
Když jsem byl malej, tak arktickej den v Brně byl normál, to je fakt. Kdo zažil osmdesátý roky, tak prostě pro něho bude už každá zima "teplá". Stejně je to zajímavý, jak snadno to tehdy šlo pod nulu.
Ale je teda zajímavý, jak se s Gorbačovem pomalu oteplovalo. Ty zimy 1988/89 už jsou skoro jak dnes.
Už tam vidí i ICON tak ho přidám: 0 °C a sníh žádný (24.12. Vsetín 13:00)
Tak nějaká šance je aspoň na zimní teploty, co tam má GFS s tím sněhem spíš nevyjde, stále je to týden dopředu.
Vemte si rok 2016 jak bylo Vsetín a jak Praha, letos to může být klidně taky tak: v Praze +6, u nás 0
Vzpomínky jsou krásná věc, ale extrémní roky v osmdesátkách může chtít snad fakt jen blázen. Doufám, že tohle nikdy já nezažiju.
ludvicek
Ono i v těch 80kách byly velmi teplé měsíce, třeba takový leden 1983 nebo prosinec 1985 a arktických dnů v Brně celkově taky moc nebylo. V podstatě za celou dekádu 14. Ovšem tenkrát se ty měsíce střídaly, teď je to v zimě tak 9:1 pro teplé měsíce. Hlavně leden 1985 to je pojem, tady tehdy bylo -32°C...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.