Diskuse o počasí Zejména na jihozápadě Čech a severu Jeseníků v novém týdnu i trvalé sněžení, teploty budou průměrné
Francois
No, mám to tu trošku posunuté nahoru,( ale velbloud dvouhrbý z toho bude taky ) ale holt, bydlím v jiné lokalitě.. p.s. oleandry apod. mám ještě pořád venku v květináčích, otužujou se.. abych je schoval, muselo by to jít pod -5, a to se v letošním podzimu a zimě ještě nestalo... No trollové prý zdechnou, když na ně dopadne slunce, tak uvidíme!
No tento prosinec je skutečně velká bída. Co se mrazů týká, asi nejhorší za posledních 25 let. I v teplém prosinci 2020 mrzlo více, stejně jako v prosinci 2000. Co z toho, že se denní teploty pohybují relativně nízko, když ani v noci nemrzne a je stabilně blátivo. Dnes měl být ( podle Aladina) nejsilnější mráz nastupující zimy a nebyl žádný. Nevím jaké data do toho modelu sypou, když je celé Česko pod NO a on tam i v nejnovějším výpočtu stále na východě kreslí jasno. Myslel jsem si, že se do výpočtu vkládají data i o oblačnosti, ale zřejmě nikoliv. Než tohle, tak ať je raději jasno a 10°C, to aspoň zaručí nějaký ten mráz přes noc. Nějak poslední roky přibývá NO. Dříve se objevovala jen při teplem J, JV proudění, v poslední době se tvoří při jakémkoli. V dubnu, až bude všechno kvést, se již tvořit jistě nebude a bude mrazů habaděj.
dneska se tu teploty motaj zatím celej den fakt jako téměř na nule, v noci trošinku mrzlo. silná inverze. hodně.
mira1
Tady byl loňský podzim + začátek zimy na NO skoupý,letos je to zase horší.Ještě to chce tak měsíc vydržet,pak už začne více zahřívat zemský povrch a NO už se nebude tolik tvořit.Statisticky jí bude asi více v Čechách než na Moravě (větší kotlina),ale bez pěkné námrazy nebo sněhové pokrývky je to opravdu opruz…
mira1
Je to letos s inverzí fakt dost hrůza... Tady máme od začátku prosince jen 1,7 hodin slunečního svitu a "nejslunečnější" den měsíce měl 0,8 hodiny. Je to už opravdu nepříjemné, takže se už těším na tu změnu příští týden, kromě teplejšího počasí by snad mohlo být díky svižnějšímu proudění i nejaké to slunce. Mrazových dnů tu zatím nějak málo nemáme, ale mrazy jsou velmi slabé, nejvíc zatím bylo -4,5°C. No a z čeho vychází Aladin by mě opravdu zajímalo. Chápu, že nízkou oblačnost je těžké předpovědět, ale ten model ji téměř vždy velmi podceňuje, což už je už opravdu alarmující.
Tady bylo ráno lehce pod nulou, tmax +2 a začíná se zvedat vítr. A bude funět vesele dál, tady tak týden v kuse naděje na nějaké to slunce je až za týden, ale zatím to nesu statečně. Slunovrat se už blíží a to je pro mně psychicky velká vzpruha, ikdyž se to projeví až později, ale stačí už jen na nový rok o slepičí krok a bude se konečně blížit jaro!
Tak poslední dny trápí většinu území NO, a je to trochu vopruz, ale pořád se v tom dají najít zajímavosti. Na JZ Čech pokračují ledové dny, o pár km severně se zatím ledové dny nekonají. Takže Polabí a Poohří zatím většinou bez ledového dne. No a některý města jsou slušně teplotně rozdělený, už několik dní. Hlavní příklad je Ústí nad Labem. Takže stanice ČHMÚ Kočkov dnes čtvrtý ledový den v prosinci, druhá stanice Vaňov si poslední dny jede stále vysoko nad nulou, a to i v noci. O trochu menší, ale stále rozdíly mezi dvěma stanicemi, jsou Karlovy Vary. Naopak Brno, Praha, H. Králové, nebo Plzeň. Bez větších teplotních rozdílů. Tady je vidět, že o nějakých 200 nebo 300 metrů nadmořské výšky, i v rámci katastru jednoho města, udělá solidní rozdíl. Takže jak menší, tak i větší placatější města, mají mezi stanicemi minimální rozdíly, ty hodně kopcovitý města, můžou mít celkem teplejší části, a i naopak chladnou část, s námrazou a podobnými jevy. Zdroj teplot, stanice ČHMÚ
Francois
Jsi v jine lokalite nez velka cast pozorovatelu. V nekterych mistech v Praze byl od konce leta zatim jediny mrazovy den, a to 01.12.2024 par desetin pod nulou. Jedna se o Praha 10 Bohdalec a pravdepodobne i Praha Klementinum. Coz je skoda, jinak by ani v pulce prosince stale nebyl prvni mrazovy den po lete dosazen. A to je extrem.
Na Weather Underground je tech stanic v Praze hodne. Koukal jsem se na vypis prosince (Monthly Mode). Nektere stanice v Praze maji mrazovy den jen toho 01.12.2024, ale bez ,mrazoveho dne v prosinci jsem stanici nenasel.
TommyAst
Jsi v jine lokalite nez velka cast pozorovatelu
To jsem si všimnul
Ale to není jen o mrazovce.
Větší množství ledových dnů má za prosinec více stanic, lokalit na JZ, J i třeba Vysočina..
Že má největší tepelný ostrov v ČR při té letošní bídě málo ledových dnů asi není překvapující, i když to že třeba jen jeden , je tristní..Ale i třeba SZ jich má zatím málo..
Slabé je to oproti zvyklostem i na SV..
Tady nebyl ani jeden ledový den, což není až tak obvyklé. První ledový den 14.12. a později nastal naposledy v roce 2008, což je taky pěkná doba dozadu. Letos se zdá, že celkově prosinec možná bude bez mrazu, což se ruku na srdce nestává moc často.
Jinak venku něco začalo padat, ale jestli je to sněžení nebo mrholení zatím nepoznám. Každopádně slabounce mrzne.
Ta šance na první ledový den u nás je dnes na delší dobu naposled, ona byla podle výhledu in prakticky celý týden, ale tak bohužel to nevyšlo, jaká škoda. Všechny modely dávají dnes maxima pro mně pod nulou, zatím je -0,5 a mělo být i -3.
Vítr hučí drasticky, třeba se ta teplota dnes nad nulu nedostane, protože na deset dní ledový den vůbec nehrozí a to bude pomalu konec prosince
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.