Diskuse o počasí Modely čekají teplotně nadprůměrnou zimu, podobně jako v minulých letech
Dle předpokladu, letos prostě teplejší a sušší verze, počítám s tím od října, takže postupně zavodňuju vršek záhonů, ostatním se ta jejich hrubá hrouda postupně vysušuje, snad jste si nemysleli že budou povodně jako loni na Vánoce, bylo to hezké, ale 2 roky za sebou málo pravděpodobné a stejně bylo v dubnu sucho.
čekám extrémy, chvilku zima chvilku velký teplo, jakákoliv níže co jde z atlantiku Z JZ cestou přináší extrémně + teploty, navíc ty níže mají tendenci zesilovat, což je vzhledem k teplotě oceánu logický, cfs se tak trochu přidává k frantíkům s lednem ale moc je neberu vážně neb to tam sekaj jak Baťa cvičky…
charlie1
Nejdůležitější je trasa těch vln z front TN, které dorazí z Atlantiku, klidně se to zasekne na východněji trase SLK + AUT + HUN, u nás z toho je slunečnější a sušší počasí, ve srážkovém stínu ČM vrchoviny jistota, když máte zásoby vody tak v zimě cajk, kdo zevluje bude koukat, škoda že lidi ztratili tu citlivost k přírodě, je to vidět všude kolem, na tohle si musíte udělat čas.
Tak o rozkolísanosti počasí se přesvědčíme už tento týden - v polovině týdne kolem bodu mrazu a sněhové přeháňky, na konci týdne v neděli naopak může být až 15 °C a padat mohou rekordy.
Na pondělí má ICON i 18 °C: https://www.ventusky.com/?p=49.39;15.24;7&l=te... ECMWF má sice nižší hodnoty, ale také kolem 10 °C.
Yurri
Takové hodnoty pocitové teploty jsou i v listopadu běžné. Navíc je to moc daleko. ECMWF tam má teplé proudění z Alantiku: https://www.ventusky.com/?p=51.3;15.9;4&l=temp...
Docela by mě zajímalo, jak moc zásadní má vliv ta teplota moří a oceánů na podobu zimy u nás. Určitě to nehraje roli, pokud by přišel kontinentální vzduch od východu/SV. Já vidím problém spíše v tom nastavení celkově, že máme sice teplé vodní masy, ale ještě to podporují další faktory a proto ve výsledku je 9/10 zim teplých. Stačila by prostě jiná synoptická situace a jiné nastavení a ty vodní masy by sem to teplo tolik neposílaly.
palma
Aha díky, takže je to v žumpě. Tak nevím vlastně, jak na tom jsme, ale nechci prostě jen tupě psát, že pořádná zima už nikdy nepřijde a nemůže přijít.
Možná prostě bude třeba brát zimy z úplně jiného pohledu a začít klasifikovat jednotlivé teplé zimy, místo otázky zda bude teplá či tuhá.
palma
No kouknul jsem na něco a fakt to vypadá, že klima se zbláznilo. Dal jsem si Arctic area a extrémně teplá odchylka se táhne prakticky přes celé Rusko se středem na Sibiří, kromě toho velká část Kanady. Nad Grónském je zase extrémně vysoký tlak přes 1060 hPa. Vypadá to dost podivně. Věřit v něco jako normální klima asi už nejde, všechny ty vzorce jsou narušeny.
Tlak nad Grónskem dosahuje dokonce hodnot až 1080 hPa přepočteno na hladinu moře. Nad Sibiří to zase příliš profukuje od západu, namísto toho, aby tam byla typická tlaková výše a vzduch si sednul, proto je tam extrémní teplo. Celé naruby, těžko věřit, že u nás v Česku může být větší zima. Jenom velmi malý úsek Sibiře na severu u moře má výrazně podprůměrné teploty.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.