Dnes u nás pokračuje inverzí ráz počasí. Mlhy a nízká oblačnost jsou tentokrát na téměř celém území kromě hor. Na východě Čech a západě Moravy se mlhy a nízká oblačnost vytvořily až v průběhu noci na dnešek. Ještě před tím zde stihly teploty klesnou pod bod mrazu a mlhavé počasí je na těchto hodnotách udržuje i během dne.... Více >>
Diskuse o počasí V nížinách je hlášen i ledový den, Martin bude na pár stanicích dokonce nejchladnější za dobu měření
In-počasí
Pro mě to má takovou hořkou příchuť,jako to první sněžení mimo hory - je to průmyslové v Šumperku,kdy ve stejnou dobu je na Pradědu +12 stupňů a dnes ledový den někde v nížině,ač na horách je 8 -9 stupňů.A to vše díky inverzi,protože kdyby nebyla,tak je dnes dole přes 10 stupňů a na sníh (ač průmyslový) čekáme dál…
TomasMost
Ale je hezké, že to vyšlo na toho Martina, který býval takovým prvním poslem zimy - tak letos zase je. I když ne všude.
Ten poslední graf v článku je výmluvný - v Pardubicích nikdy od roku 1961 nebyl ledový den. Dnes je malá šance. Ale i kdyby zde nebyl, tak to maximum bude nejnižší za dobu měření.
Ledové dny se v nížinách ukázaly už včera. Například stanice na severu Hornomoravského úvalu - Paseka a Dubicko měly ledový den, i když velmi těsně. Dneska jich je ale určitě více, i když zrovna v těch Pardubicích bych podle grafu na stanici ČHMÚ tipoval, že to možná na nulu vylezlo v noci, takže by tam ledový den nebyl. Na první polovinu listopadu je ovšem opravdu dost chladno.
Tady bylo teď před chvílí maximum 0.1°C, takže ledový den se nekoná.
Je to pěkný nezvyk, taková kosa celý den a bez sluníčka.
To takhle bylo minulou zimu jen párkrát.
Ledovy den v listopadu dlouho nepamatuju, ale pamatuju 15cm v rijnu v nizinach do 300m.
U nas bude ledovy den s prehledem, kdyz budem brat niziny do 400m.
Marek_98
To je strašný, počkejte až to bude v létě v hicech, to bude jinší průšvih, aktuálně kolem +0,4°C ve shodě více stanic, takže námraza leckde zůstala na stromech celý den, ledový den nebo ne. Kdyby vyšla níže uvedená předpověď, tak za další dekádu dám s bídou 1 den s mrazem = pecka, už by to chtělo oteplit.
TomasMost
Ještě jsem to podrobně nekontroloval, detailní statistiky z roku 2014 navíc ani nemám k dispozici. Podle všeho to ale bude zhruba vyrovnané, druhá polovina letošní sezóny tu byla slabší, ale i tak šlo o jednu z nejlepších bouřkových sezón v historii.
Jinak, statistiky bouřek vždycky dávám dohromady až na konci daného roku, respektive na začátku toho dalšího. Dělám to tak z principu, sice se tu bouřky vyskytují běžně tak od dubna/května do září/října, ale nikdy nemůžeš vyloučit zimní bouřku, takže čekám pro případ, kdyby se něco takového náhodou stalo.
Yurri
Já bych už chtěl zimu, tady ta meteonuda je šílená. Teď máme 3,1 °C, zataženo nízkou oblačností, kouřmo a bezvětří. Nic se neděje, už aby byl sníh a led (aby tedy vůbec byl).
Marek_98
Já vyndával včera z jezírka snad 1,5 cm ledu z ještě chráněného vyhřátého dvora, námraza po dlouhé době krásná na okrajích města, ale současné +3 s NO jsou opravdu hrozná nuda, ale když jste v terénu a hrabete se v zemi, tak jste vděčnej za jakýkoliv sušší den bez mrazu, potřeboval bych ještě dekádu takhle vydržet, všichni ostatní budou znechuceni, já nadšenej
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.