Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Částečně slunečno, částečně mlhy a nízká oblačnost

Diskuse o počasí U Portugalska je hlášena post-tropická bouře, východ Španělska sužují další přívalové deště

# 04.11.2024, 10:32

Pyrenejský poloostrov dále hlásí nepříznivé počasí. U Azor v minulém týdnu vznikla tropická bouře Patty. V chladnějších vodách sice nedosáhla až intenzity hurikánu, ale nyní postupuje směrem k Portugalsku.... Více >>

# 04.11.2024, 17:02

Toto i Isaac i další podobné bouře jsou přímý příklad toho že by se medikány neměly posuzovat jinak, protože majorita tamtěch systémů funguje na stejném principu. Už by to moře měl někdo konečně prohlásit za dostatečnou na produkování tropických cyklón a sledovat je.

# 04.11.2024, 17:14

Peter Sedlák 1
Žádný medikán nikde aktuálně není a ani nebyl. Naopak ta výšková tlaková níže, která se tam poslední týden drží, má studené jádro, tedy přesný opak medikánu. Podrobně je popsaná tady https://en.wikipedia.org/wiki/Cold_drop (tzv. DANA).

Luk
2
# 04.11.2024, 17:40

Zdravím, bydlím v Portugalsku v oblasti Lisabonu, takže pokud bude něco zajímavého dám sem foto.

# 04.11.2024, 18:32

In-počasí
V jižní Evropě bývají 1 - 2 medikány za rok,píšete,že žádný aktuálně nikde není a ani nebyl,takže toho 18.10. o medikán nešlo?

iMeteo.sk
# 04.11.2024, 20:53

In-počasí
????

Ne to jsme si nerozuměli. O žádném medikánu, že právě teď je, jsem nikde nepsal. Psal jsem, že tyto bouře Patty (která už je post-tropická), Isaac a ostatní jsou dobrý příklad, aby se medikány považovaly taky za tropické systémy a ne mimotropické...
Já ve svém příspěvku nemyslel tamtu výškovou tlakovou níži, ale na Patty, když už o ní vyšel článek.

# 04.11.2024, 21:12

TomasMost
To žádný medikán nebyl. Výmysl.
Naposledy medikán byl na přelomu ledna a února. Jméno Avgi.

# 05.11.2024, 16:34

no gfs tam teď zandal solidní tropickou bouři třeba. Ale podle mě asi letos nic.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.