Naše platforma Ventusky na vizualizaci meteorologických dat se v posledních měsících dočkala řady rozšíření. Především přibyla celá řada nových meteorologických dat. V létě jsme implementovali český model Aladin, díky kterému lze sledovat předpovědi pro střední Evropu ve vysokém rozlišení.... Více >>
Diskuse o počasí Ventusky rozšiřuje nabídku modelů, regionální Aladin nově doplňuje přesný korejský model pro celý svět
Aidamko.
Je tam i radar nebo kamery To zase tolik aplikací na hodinky nemá. Testujeme to na levných hodinkách (koupené asi za 2500 Kč) a i ty běží dobře, takže určitě vyšší modely budou super. Dříve byl systémově dobrý jen Apple Watch, ale dnes už je dohnala řada firem.
No nevím, ale já tam vidím rozlišení modelu 21 km.
Patricio11
Počítán je s rozlišením 10 km, vizualizován je pro naší oblast s rozlišením cca 18 km (ve směru západ-východ). Ale u globálních a dlouhodobých modelů není rozlišení klíčovým faktorem.
Nám při testech tento model vracel dobré výsledky. Určitě lepší než GEM (kanadský), o trochu lepší než GFS (americký) a srovnatelný s ECMWF nebo ICON (to už dle oblasti).
Můžeme udělat malý testík Za týden 7. listopadu ve 13:00 teplotu pro Prahu čekají:
ECMWF: 10 °C
ICON: 15 °C
GFS: 11 °C
KMA-UM: 7 °C
GEM: 2 °C
Rozptyl celkem veliký. GEM nevěřím a ICON mi přijde také až moc optimistický. Uvidíme Samozřejmě je to spíše pro zajímavost, ale ten GEM se nám dlouhodobě nelíbí.
No je fakt, že GEM vlastně už vůbec nesleduju a včera jsem ho vlastně vynechal, kdyby byl odstraněn tak mně to ani nepřijde a vůbec nevadí.
Teď ráno je u nás mlha jak mlíko a teplota +3 a tak jsem si udělal taky testík na toho 7.11. pro Vsetín ve 13h.:
ECMWF: 9 °C
ICON: 10 °C
GFS: 9 °C
KMA-UM: 5 °C
GEM: 8 °C
Takže ICON i GEM dostali do rána rozum a KMA-UM tam má celý týden teploty ve 13:h 3-6°C, jako to fakt nééé... Inpoč. výhled 8-12, to už je reálnější a mohlo by být ve finále i o něco tepleji
letts
V aplikaci žádné logo není: https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.a... A pokud používáte web a vadí vám logo (které i tak rozhodně není přes půl obrazovky), tak ho nepoužívejte a použijte aplikaci
Tak už můžeme vyhodnotit - v Praze ve 13:00 je 6 °C. Nejblíže byl model KMA-UM s předpovědí 7 °C. Chyba jen 1 °C.
V tom Vsetíně je to ale úplně jinak. Tam je aktuálně 13 °C a nejblíže byl ICON. KMA-UM se tam naopak nedařilo.
Ono takhle na náhodném vzorku to neotestujete - obzvláště když aktuálně jsou teploty spíše závislé na tom, kde se protrhá nízká oblačnost. Ale dlouhodobě je prostě GEM nejhorší.
Také jsem si vzpomněl
Je to přesně tak jak píšete, GEM klidně můžete vyřadit, myslím, že má nejmenší sledovanost a úspěšnost
Přes zimu jak budu mít víc času tak otestuju KMA-UM.
Příští týden má dojít k většímu ochlazení, dnešních +13 a bezvětří je balzám na duši před tím co nás čeká. Propad v maximech pod +5 tam mají všechny modely, jeden den může být i jen kolem nuly. Srážky spíše západněji od VS, tak snad to vyjde a teplotně to nebude ještě takové drama na druhou dekádu listopadu...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.