Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Občas slunečno ale chladno, v noci na zítřek zase hrozí přízemní mráz

Diskuse o počasí Ventusky rozšiřuje nabídku modelů, regionální Aladin nově doplňuje přesný korejský model pro celý svět

# 31.10.2024, 09:19

Naše platforma Ventusky na vizualizaci meteorologických dat se v posledních měsících dočkala řady rozšíření. Především přibyla celá řada nových meteorologických dat. V létě jsme implementovali český model Aladin, díky kterému lze sledovat předpovědi pro střední Evropu ve vysokém rozlišení.... Více >>

450
# 31.10.2024, 09:31

Prima zpráva, asi zkusím tu placenou verzi, hodilo by se to na cesty po světě...

# 31.10.2024, 10:19

palma
To nás těší. Novinek teď bude hodně :) Spolu s tím umožníme i nákupy předplatných přímo na webu a dojde k celkovému zpřehlednění toho, co je vlastně zdarma a za Premium. Celý vývoj je placen právě z předplatných, reklamu tam nechceme.

# 31.10.2024, 12:46

Jo já placenou verzi na androidu využívám a jsem maximálně spokojen. Takže za mě jedna velká spokojenost. Navíc ta cena je přímo úžasná. ;-)

# 31.10.2024, 14:21

Aidamko.
Děkujeme. :) Na Androidu zrovna přibyla celá aplikace pro hodinky s Wear OS.

# 31.10.2024, 14:28

In-počasí
No tak to je paráda, zrovna totiž uvažuji koupi hodinek s tímhle systémem, tak jsem rád, že to využiju i takhle. Pak dám zpětnou vazbu. ;)

# 31.10.2024, 14:32

Aidamko.
Je tam i radar nebo kamery ;-) To zase tolik aplikací na hodinky nemá. Testujeme to na levných hodinkách (koupené asi za 2500 Kč) a i ty běží dobře, takže určitě vyšší modely budou super. Dříve byl systémově dobrý jen Apple Watch, ale dnes už je dohnala řada firem.

76
# 31.10.2024, 18:43

To je už modelů, že nestíhám sledovat :D
Ale já to procházím jen letmo, většinou nemám moc čas, ale tento model je při dnešním prokliku do konce výhledu suverénně nejchladnější ze všech a tak ho příště radši obejdu :D

# 31.10.2024, 19:09

No nevím, ale já tam vidím rozlišení modelu 21 km. :!!:

# 31.10.2024, 19:23

Patricio11
Počítán je s rozlišením 10 km, vizualizován je pro naší oblast s rozlišením cca 18 km (ve směru západ-východ). Ale u globálních a dlouhodobých modelů není rozlišení klíčovým faktorem.

Nám při testech tento model vracel dobré výsledky. Určitě lepší než GEM (kanadský), o trochu lepší než GFS (americký) a srovnatelný s ECMWF nebo ICON (to už dle oblasti).

Můžeme udělat malý testík :) Za týden 7. listopadu ve 13:00 teplotu pro Prahu čekají:

ECMWF: 10 °C
ICON: 15 °C
GFS: 11 °C
KMA-UM: 7 °C
GEM: 2 °C

Rozptyl celkem veliký. GEM nevěřím a ICON mi přijde také až moc optimistický. Uvidíme ;-) Samozřejmě je to spíše pro zajímavost, ale ten GEM se nám dlouhodobě nelíbí.

76
# 01.11.2024, 06:51

No je fakt, že GEM vlastně už vůbec nesleduju a včera jsem ho vlastně vynechal, kdyby byl odstraněn tak mně to ani nepřijde a vůbec nevadí.

Teď ráno je u nás mlha jak mlíko a teplota +3 a tak jsem si udělal taky testík na toho 7.11. pro Vsetín ve 13h.:

ECMWF: 9 °C
ICON: 10 °C
GFS: 9 °C
KMA-UM: 5 °C
GEM: 8 °C

Takže ICON i GEM dostali do rána rozum a KMA-UM tam má celý týden teploty ve 13:h 3-6°C, jako to fakt nééé... Inpoč. výhled 8-12, to už je reálnější a mohlo by být ve finále i o něco tepleji ;-) :D

18
# 02.11.2024, 15:59

Oblačnost Ventusky na mobilu, to je děs. Přes půl obrazovky nápis Ventusky...

# 07.11.2024, 13:52

Tak už můžeme vyhodnotit - v Praze ve 13:00 je 6 °C. Nejblíže byl model KMA-UM s předpovědí 7 °C. Chyba jen 1 °C.

V tom Vsetíně je to ale úplně jinak. Tam je aktuálně 13 °C a nejblíže byl ICON. ;-) KMA-UM se tam naopak nedařilo.

Ono takhle na náhodném vzorku to neotestujete - obzvláště když aktuálně jsou teploty spíše závislé na tom, kde se protrhá nízká oblačnost. Ale dlouhodobě je prostě GEM nejhorší.

76
# 07.11.2024, 14:30

Také jsem si vzpomněl :D

Je to přesně tak jak píšete, GEM klidně můžete vyřadit, myslím, že má nejmenší sledovanost a úspěšnost ;-) :) Přes zimu jak budu mít víc času tak otestuju KMA-UM.

Příští týden má dojít k většímu ochlazení, dnešních +13 :slunce: a bezvětří je balzám na duši před tím co nás čeká. Propad v maximech pod +5 tam mají všechny modely, jeden den může být i jen kolem nuly. Srážky spíše západněji od VS, tak snad to vyjde a teplotně to nebude ještě takové drama na druhou dekádu listopadu...

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.