Diskuse o počasí V úterý od severozápadu dorazí slábnoucí fronta a pak zase nastoupí tlaková výše
Leknín
Dáša není psychicky v pořádku, normální člověk nemůže z 1 modelu takhle dopředu vyvozovat jakékoliv závěry, kdyby měla vrátil plat za každý takový ústřel mimo, tak by ješte dlužila, vždyť je mimo X let a dělá to tak pořád, jenom aby byla zajímavá, jen trouba jí na to skočí včetně novinářů, tu bych zakázal citovat.
U nás celkem jasno jak bude na přelomu měsíce, žádnej extrém tam rozhodně nebude, normálně plynulej přechod na jednociferné listopadové hodnoty.
U nás z fronty pršelo dnes ráno, déšť byl občasný a jen slabý až mírný, takže to dalo 1,6 mm srážek. Ale něco takového se plus mínus očekávalo.
EDIT, 17:26 SELČ: Tak před chvílí tu byla ještě jedna slabá přeháňka, ale z ní napršelo už jen 0,2 mm, takže dnes máme nakonec 1,8 mm srážek.
Koukám na ten výhled na týden a je to luxusní počasí na podzimní práce na zahradě.
Teď tam asi za deset dní kreslí GFS propad studeného vzduchu odněkud od severu až severovýchodu, koukal jsem na ansámbly, nemá to tam oporu, jsou to dva z těch celkových 30 ti.. tak jsem zvědav, zda se ochladíme..Operák je uplně jinde než hlavní běh.. taky..jo nejistota opět velká..Pravda je, že ECMWF tam taky ochlazuje..
LadaBlatna
Roste to jak z vody, teda musel jsem všechno zalejvat, protože vršek úplně proschlej jak pořád funí, dneska taky, ale nádherně slunečno, ale nebylo ani +15°C. Tohle z intersucha nevyčtete, tam z průměru profilu půdy 40 cm rozhodně ne a pod travním porostem ve 20 cm také ne, zajímá mě při výsevu především hloubka do 5 cm. Jedna výhoda je, že zítra díky tomu budu moc vyrazit na těžbu zlata do terénu (glomalin).
Palma
Neni OP, tedy "Operak" prave ten hlavni beh ? Dalsi beh s vyssim rozlisenim a vypocetnim vykonem je komtrolni beh C a pak je tam prubeh vsech ansamblu, taky tlusta cara. Tenke cary jsou jednotlive ansambly.
Konec rijna vypada ze bude relativne teply, vikend pomerne dost teply. A pak se uvidi. Podle ECMWF by mela klesnout i maximalni teplota v Praze pod +10 °C jiz 2. rijna, coz je jeste relativne daleko. V Praze Libusi zatim po lete nemrzlo, a jeste chvilku vypada ze to vydrzi.
Nakonec nejspis bude rijen 2024 jiz letosni 10. mesic v CR jako celek nad normalem 1991-2020, i kdyz ne moc. Prvni rijnova dekada byla relativne chladna.
Nasledujici dny bude na jiho-zapade CR nad +10 °C v 850 hPa, ale samozrejme inverze. Na 3-5. listopadu to vypada ze se ochladi az k -7 °C v 850 hPa, v Praze maxima k +5 °C a minima i slabe pod nulou podle GFS, snad to nevyjde. Takto nizko teploty v 850 hPa, to uz by hrozilo snezeni.
TommyAst
No, pravda je, že jsem to možná blbě formuloval, a mohl jsem to napsat obráceně.. ano to dává větší smysl, nicméně jsou rozhozené, teď na to koukám po ránu, měl bych to pro příště nazvat hlavní běh a kontrolní běh, pak to bude srozumitelné, jo díky za připomínku, polepším se..
p.s. teď je tam ( výstup 18:00) tedy hlavní běh (operák) u GFS v plusových hodnotách a kontrolní běh kus v mínusu..uvidíme co ukáže výstup z půlnoci, neb ten ještě není hotový, je tam pár dní.. zatím..
No i ten podzim občas umí udělat pěkný dny. V níže položených částech je ještě mlha, přes kterou ve většině města prosvítá Ve výše položených místech Mostu, mlha dnes nebyla
Tady je dnesni sitiace teploty v 850 hPa nad Evropou a Stredni Evropou, odchylka T850 od normalu 1991-2020 podle GFS 25.10.2024 12 UTC +5 hod na 17 UTC hlavne na jiho-zapade CR je velmi teplo, s T850 11-12 °C, na jihu Nemecka az nad +12 °C v 850 hPa. V cervenci by pri teto teplote v 850 hPa dosahovala maxima v CR 25-28 °C, ale ted v 3. rijnove dekade inverze, nizka oblacnost a teploty pod +20 °C.
Zdroj:
https://www.wetterzentrale.de/en/topkarten.php?mod...
Dneska snad 1. ráno s mlhou a hustým mrholením, teplota odhadem kolem +9+10°C, což je solidní, tohle na těžbu glomalinu na louce nebude (potřeba suchá tráva), ale na zahradu v pohodě ano. V týdnu oteplení a příští víkend pád Tmax. z +16°C na těch +6+7°C, holt listopad zaklepe na dveře.
Dnes tmin +8 a zataženo, aktuálně +13,8 ale už se trochu prosvětluje a těch zatažených dní tady zatím moc nebylo. Ale zase jsme měli vítr, nejlepší den v tomto týdnu byl čtvrtek, to bylo úplné bezvětří a jasno, pocitově nejteplejc. Maxima posledních 10 dní jsou nad +15 krom dvou dnů, kdy bylo +13, vyloženě studených dnů v letošním říjnu bylo jen na začátku dva dny, takže úplná pohoda.
Zítra bude třeba ještě krásně a dost teplo na konec října, a v příští neděli výhled maxima +3 a
ale ono se to ještě zkoriguje
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.