palma
Ta se pěstuje i jako dekorativní strom pro své krásné květy,listy snad opadávají až s prvním mrazem,ale sladko - kyselá chuť ovoce taky nemusí každému chutnat,jako tradiční sladké odrůdy,plodí až za pět let,ale ovoce se dá až dva týdny skladovat,což je výhoda.Výška stromu kolem 10m a dožití 100 a více let. Jinak tady déšť končí,odpoledne srážky kolem 11 mm (predikce 5mm) Přestalo se prášit Ze stanic ČHMÚ ÚK nejvíce Kopisty 11,9 mm
Diskuse o počasí V novém týdnu se občas objeví déšť, v závěru týdne maxima klesnou pod 15 °C
U nás déšť teda nic moc,něco málo přes 4mm do 11 hodin a pak slunko až do teť,zase je všechno suché.
palma
Větší stromy už tady mít nemůžu a až bude zase v dubnu -8°C, tak si můžeme popovídat o mrazuvzdornosti, ve volné krajině bych určitě volil podnož Adesoto, pač je i suchu odolná a dokonce mohutnější než myrobalán.
Chci zkusit 3/4 roku vlastní brambory, proto ty 2 odrůdy a cukrovou kukuřici jako slunečník taky 2 odrůdy kvůli lepšímu opylení, obojí jsem si zkusil předpěstovat i zakořenit a jde to velmi snadno.
Jinak tady 5,3 mm, což nešlo ani moc pod stromy, ale aspoň to, po aplikaci prachové frakce půdních kondicionérů (proto vadil ten vítr) jsem musel přidat pěkných cca. 15 mm, takže suma už efektivní.
Jirke85
Bohužel o suchu nevíte vůbec nic, ani 4 denní liják nemůže se suchem za vegetace z principu zamávat, pouze dlouhotrvající srážky tj. nejlépe propršený celý měsíc a ve více etapách, nezastupitelnou roli zde má dlouhodobé tání sněhu v předjaří, 100 mm za den ničemu nepomůže, vždyť to všechno odteče, alfa a omega je úprava retence půdy, jinak bez šance, tenhle ví o čem mluví, dobrá je i diskuze pod článkem, kéž by se i tady dalo s někým podobně diskutovat:
https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/pudni-s...
Yurri
Já netvrdím, že je voda i někde 50cm+ v zemi. To nemůžu poznat. Ale povrchové sucho prostě není, i když se to tu někdo snaží tvrdit. Dnes jsem měl se i 4x4 docela problém...jo a jinak, 6.6. mě umřela 20letá kočička. Kopal jsem hrob cca 60cm, a sucho tam opravdu nebylo. Nemyslím si, že je to u nás tak katastrofické... zahradu taky máme. I studnu. Byly daleko horší časy i se spodní vodou. Teď máme studnu plnou.
Tak dneska pěkné rozdíly. A tam kde bylo dopoledne chladněji a s deštěm, bylo odpoledne často slunečno a relativně teplo. Naopak, kde bylo dopoledne tepleji, k večeru už často s nižšími teplotami. A výjimečně se vyskytl i letní den, na úplném SV Moravy, Karviná (až 26°C), Bohumín, Slezská Ostrava, lehce nad 25°C, po poledni. Bohužel s větrem až okolo 50km/h Na zbytku území většinou maxima 16-20°C, a to i na jižní Moravě. Čím víc na SV, tím vyšší maxima, tzn. střední, severní a V a JV Morava většinou 20-24°C. Odpoledne pak okolo 20°C, nebo i lehce nad místy v Čechách, třeba Doksany, nebo Praha a okolí. To už ale na V a SV byly teploty většinou 15-18°C. No hezky s tím dneska míchala fronta
TomasMost
Dobrý, ale co vy na to?
Jinak to pondělní ráno vypadá stále rizikové, i u nás to bude hodně těsné, naštěstí mám venku papriky co jsou snad nejodolnější ze všech a pořádná vlhkost půdy zamezuje riziku namrznutí, asi tam dnes lupnu i koňský hnůj, ať jsem naprosto v klidu, i s tímhle si umíme přece poradit😉.
TomasMost
Mě by tedy zajímalo, co že tam ti ,,odborníci,, z meliorací jako zkoumali?
Na udusané, totálně do hloubky zhutnělé (spíše tedy slisované) lesní (polní) cestě v takovém svahu voda odtéká, nevsakuje se..hmm, to je tedy objev.Tam se jiný výsledek ani čekat přece proboha nedal..
A jaké překvapení, v listnatém lese v dolíku pod hrabankou, nikoli pod uválcovanou písčito- jílovitou cestou ve svahu, to prosakuje dobře..
No to jsou výzkumy
Kdyby tyhle pokusy udělali radši někde na loukách a polích, zhuntovaných a proti tomu rozumně udržovaných, aby byl vidět rozdíl v špatném a dobrém zacházení s půdou, mělo by to nějakou relevanci a výpovědní hodnotu..Ale tohle..?
No kdo to má na zahradě nemlich stejné, jako tu cestu, normálního prosaku se taky nikdy nedočká...
No u nas ked som bol odcitat udaje z meteobudky o 22:00, tak bolo 16.7°C.. prijemny vecer. Zacina pofukovat vetrik. Ve vyske 4 m nad zemou narazy dosahuju uz 6 m/s, zajtra to ale k 20 m/s u nas cekam...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.