Diskuse o počasí V novém týdnu se občas objeví déšť, v závěru týdne maxima klesnou pod 15 °C
ludvicek
právě jsem tohle zaslechl v TV.. hodí se rozloučit se z létem 2024...
https://www.youtube.com/watch?v=RiTyFDth7QM
Jinak, ta předpověď se mi líbí, zatím je to tak, že do toho 3. října si kotel ani neškrtne, jsem zvědav, kdy poprvý zatopím...
Tmin opět kleslo na +4, přes den se rozfunělo a máme +22. Pak nám to bude klesat a funět a podle výhledů i pršet, hlavně samozřejmě zas o víkendu. Je tam propad teplot v neděli na nějakých +11 a pak to zas poroste. Ale co už chtít v říjnu, jen NO, zaprděnou zas změnu času a pršet už by nemuselo vůbec, ale něco málo holt bude. Toho slunka po té hrůze fakt moc nebylo, klidně ze dva týdny bych si ještě dal. A bez toho podělaného větru
Jestli dobře počítám, tak letos máme 872 mm srážek, průměr je 820 mm. Tak už by si to zas mohlo dát delší pauzu a víc se rozpršet někdy až na jaře plís
Po týdnu slunce a větru na holém povrchu suché 2-3 cm s přehledem, vespod když něco pěstujete třeba papriky či celer, tak chlastají o 106, takže další už 2-3 cm napůl suché, suma sumárum zítra suverénně potřeba zálivky a to pořádně, samozřejmě že situace pod travním porostem nebo hlouběji v lese je diametrálně jiná, ale to se neodvažuji tady vůbec vysvětlovat, protože je to mimo některých představivost, tohle na mapě intersucha fakt nevyčtete, hlavně nezapomeňte vzít v potaz ten tam uvedený průměr za 40 cm a já se bavím o cca. 4 cm😉, prášilo se už předevčírem na polňačkách jenom díky čerstvému větru, pochopitelně.
kuba
No jo, oschlo.. tady za barákem už je taky zoráno.. oschlo to, když do toho stoupnu, tak tam zahučím až po kotník, ale na druhou stranu teď nezalévám a rajčata ještě jedou jak divý a cukety se nějak zventily a opět kvetou, tak uvidíme, co ještě bude, jo a idiánská paprika teda jede, to bude ještě tak pět kilo ze třech rostlin.., nakonec docela úrodný rok..
Tak dneska místy o trochu tepleji, než předchozí dny. Výjimečně se vyskytl těsně, i letní den, třeba ve Strážnici. Teplota tam vystoupila až na 25,5°C, Doksany 24,9°C. Nad 24°C třeba Plzeň, blízké okolí Prahy, části Ústeckého kraje (např. Litoměřicko, Lounsko nebo Mostecko). Na Moravě část jihu, jižní Moravy (hlavně Hodonínsko a Břeclavsko). Ve všech těchto oblastech se mohl také vyskytnout letní den. Na ostatním území maxima nejčastěji 20-24°C. A za zmínku stojí, opět silnější vítr, hlavně na Moravě. Zatímco v Doksanech je dnešní průměrná rychlost větru okolo 4km/h, Holešov na Zlínsku má okolo 19km/h. To už je solidně větrný den. Pocitově bohužel vítr na Moravě, snižoval odpolední teploty Ještě připojuji odpolední teploty na stanicích ČHMÚ
Jako malé děti,když někde týden svítí sluníčko a někde k tomu ještě slušně fičí,tak ten povrch už je dávno oschlý.Pokud byla někde po deštích zablácená cesta,tak se teď po projetí auta zapráší,to je normální.Jinde zase ani to povrchové sucho být nemusí,povrch není všude stejný a ani to a
není všude stejný.Ale hlouběji je vláhy skoro na celém území hodně,což se tak často nestává.
No hned po těch deštích, tu padlo, jak dlouho bude trvat, než se někdo z východní části ozve, ohledně sucha a potřeby deště. Moc dlouho to nevydrželo Jak už jsem psal před pár dny, jediná menší oblast, kde můžou být náznaky sucha, je většinou Podkrušnohoří v Ústeckém kraji, hlavně v části Mostecka a Teplicka. To potvrzují i data odborníků. Nikde jinde není ani náznak
Co se týče srážek, zatím v průběhu září, tak průběžné hodnoty jsou tyto:
Doksany 48,1 mm
Milešovka 53,8 mm
Kopisty 62,5 mm
Tušimice 69,3 mm
Cheb 73,6 mm
K. Vary 88,8 mm
Ústí-Kočkov 96,1 mm
Plzeň-Mikulka 100,6 mm
Přimda 104,3 mm
Praha-Libuš 138,3 mm
Kostelní Myslová 142,5 mm
Brno-Tuřany 150,8 mm
Prostějov 158 mm
Kuchařovice 159,8 mm
Luká 170,5 mm
Dukovany 172,1 mm
Přibyslav 173,2 mm
Temelín 181,1 mm
Pardubice 185,3 mm
Náměšť 196,3 mm
Košetice 197,9 mm
Ústí nad Orlicí 207,3 mm
Holešov 211,7 mm
Churáňov 220,7 mm
Liberec 221,6 mm
Č. Budějovice 226,9 mm
Polom 231,2 mm
Ostrava-Mošnov 246,8 mm
Sněžka PL 250,7 mm
Svratouch 302,2 mm
Lysá Hora 327,1 mm
Pec pod Sněžkou 336,1 mm
Šerák chybí 3 dny, i tak 343 mm
Jirke85
Já vám věřit nemusím, já to vím, sám to v lese a v nižších prohlubních kdekoliv vidím, ale vy mě nevěříte, takže bych to měl nafotit spíš já vám, týden slunečna a větrnějšího počasí udělal svoje a je to vidět též všude kolem na holé půdě, ještěže zřejmě nic nepěstujete, to by to dopadlo, představte si, že brambory mají kořeny a hlízy hlouběji než ony zmiňované 4 cm😄 a teď už toho moc nenasáknou, ale žíznivci typu celeru už mají i pod bujnou natí sušší půdu a nalejvají se na podzim apod. Příští rok zkusím rané i polopozdní brambory dohromady a přistínit cukrovou kukuřicí, aby ustály letní vedra, experimenty miluju.
Yurri
Jo, na jaře budu taky experimentovat, mám objednanou manchurian meruňku, což by mělo být absolutně odolné vůči tý hnusný spále plus ještě květy vydrží mráz do -3 .. cca, a výnos ze stromu střední velikosti okol 60 - 65 kg... mohla by to být alternativa díky těm vlastnostem..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.