Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Déšť i husté sněžení, na horách silný vítr

Diskuse o počasí Jeseníky o víkendu zasáhla obří blesková povodeň, přišla kvůli přívalovým srážkám v posledních hodinách deště

# 22.11.2024, 14:12

Sjezdovky pokrývají tak 0,001 % rozlohy té oblasti, takže ten vliv samozřejmě bude podobný. Vliv je čistě teoretický, prakticky je to kapka v moři.

306
# 22.11.2024, 14:21

TomasMost
Sjezdovky jsou jen jeden dílek z mnoha, ale zrovna ten může být důležitý, jakékoliv podceňování detailů je velmi špatný přístup plynoucí z nevědomosti a krásně je na tom vidět, komu opravdu o ochranu a odolnost krajiny jde a komu nikoliv, fotit to umí každý, ale efektivně chránit už se nikomu nechce co? Za mě hrozný.
https://www.casopis.ochranaprirody.cz/pece-o-priro...

75
# 22.11.2024, 14:56

Je jasné že i kdyby ty sjezdovky žádné nebyly tak ty povodně budou uplně stejné takové množství vody krajina prostě nezvládne.

A k těm povodním dodám ještě jednu připomínku. Na jednu stranu přišly ve špatný čas kvůli vysušování. Ale na druhou stranu přišly v dobrý čas, kdyby to bylo v létě mohlo to být ještě horší. Jde o to že většina poli byla nějak zpracována a nakypřená takže třeba polena kterých jsme měli podryté (hloubka cca 45cm ) kolejaky a uvratniky tak z takových poli povrchové neodtekl žádný potůček. A tak bylo skoro všechno zpracované případně zaseté. Voda odtékala pouze z luk , sadu, lesů atd. Kde byla půda udusana a těch 200mm nezvládla .

# 22.11.2024, 15:17

Yurri
Já bych třeba na horách začal nejdřív řešit rozsáhlé kalamitní holiny,sjezdovky pro svou relativně malou rozlohu nemohou mít zásadní vliv na případnou povodeň,ale negativní vliv na krajinu jistě mají.Když jedu do KH,je tam nespočet pouze zatravněných ploch (svahů) a podobné to bude na všech horách.Hledejme nějaká schůdná a rozumná řešení,zrušit sjezdovky můžeme a vůbec nejlepší (pro přírodu) by bylo,kdybychom zrušili sami sebe.

148
# 22.11.2024, 21:09

Hlavně mapovaná oblast z toho článku nemapuje žádné skiareály a sjezdovky, ale běžné oblasti v nejchráněnější části Jeseníků. Jediné, kde to na sjezdovce něco udělalo je na ČHS - kde jsou ty sjezdovky mimochodem celé desetiletí a v místě, kde se něco málo stalo teče potok, takže tak. Velké skiareály typu Dolní Morava, a Krkonoše jistě nějaký vliv mít mohou, ale ty Jesenické na té povodni mají procento viny zanedbatelné - nakonec žádný skiareál není v zasažení oblasti ani v oblasti, kde došlo k sesuvům půdy - jak je to možné, když jsou za to vinni? A když vadí sjezdovka, tak určitě horské louky taky, holé vrchy nad pásem lesa taky a vlastně každý prostor, kde není les je největší problém, který zapříčiní povodně. Ano, v Jeseníkách je problém i s lesy, protože jsou hlavně smrkové, tedy nepřirozené. A na některých místech došlo k sesuvům na hodně prudkých místech, kde je i porost - ale to je prostě příroda a při takovém množství by se to utrhlo, i kdyby nebyl jediný areál na světě :D

306
# 22.11.2024, 21:19

igor127
No a ty smrky tam vysadil kdo? Za mě člověk tam zmršil na co sáhl, teď mi pošlete teda výčet těch protipovodňových opatření, které se tam provedla, děkuji a doufám v dlouhý seznam, přece hory musí počítat s velkou vodou, však už zrovna tam byly za posledních 30 let předtím dvě, takže nikoho to nemohlo překvapit, příště dáme 600 mm jako nic - možná i 700ku, jestli to někoho překvapí, tak je mi líto, ale neví o změně klimatu lautr nic.

148
# 22.11.2024, 21:28

Yurri
A jaká protipovodňová opatření by jste si představoval tak, aby se tam do té přírody tedy nezasahovalo už vůbec? A kdyby byly, zvládly by 600 mm? i ty prudké zalesněné svahy? - jste schopný mi tady vytasit, jak to rád děláte, důkaz o tom, že při jiné skladbě lesa, bez sjezdovek (které ovšem leží dole v údolí hlavně) by za ty dva dny nebylo ani znát, že pršelo a voda by se z potoků nevylila? - chci přesný důkaz, vědecký pokud možno, ne nějaký plk na netu - vědecký článek z erudovaného vědeckého časopisu, ideálně s vysokým impakt faktorem, který uznávají světové špičky, které něco v dané problematice dokázali - pokud to nemáte, tak je mi vás líto....To by bylo fajn, kdyby existovalo řešení proti sesuvům půdy a povodním, překvapuje mě, že to nikdo ještě nevymyslel - to by bylo na Nobelovku...Vy a Váš záhonek ale jistě na tom pracuje, teď to aplikovat na velká pohoří :D

306
# 22.11.2024, 21:44

igor127
To se ptám já vás, když jste takovej odborník v tom paneláku, odborníky číst neumíte, ale hned víte, že sjezdovky ničemu nevadí a relativizujete vše absolutně bez smysluplné argumentace a naprosto bagatelizujete riziko vzniku povodní, přesně kvůli takovým ignorantům a chytrákům jsme tam kde jsme, ale sami řešení v životě nevymyslí, ani na tom svém záhonku nebo kdekoliv jinde😄. Přečtěte si laskavě oba 2 moje odkazy a nejlépe ještě 2x, ať víte vůbec o čem je řeč. Příště může být povodeň právě v ještě méně vhodné lokalitě a problém jsou víceméně sjezdovky všechny, to jsou prostě neprůstřelná fakta, obhajujete neobhajitelné, turismus a člověk je na horách škodná, ochránci by vám to vysvětlili, ale to jsem už psal i sdílel, ti mají naprosto jasno a není sebemenší důvod jim nevěřit.

148
# 22.11.2024, 21:53

Yurri
Vidíte, vy neumíte předkládat vědecké důkazy vůbec (vás by na takový web of science ani nepustili :D, když měříte teplotu na zdi domu :D), vy totiž ani neumíte přečíst, co píšu. Takže čtěte pořádně. Vy jste chytrý totiž taky jen v diskuzi na internetu - nebo mi předložte vaši jedinou práci, která vede k záchraně různých lokalit - chci vaše konkrétní, viditelné řešení, kde jste něčemu pomohl - máte? pokud ano, rád se tam na to zajedu podívat (ale něco většího než váš záhonek prosím), pokud ne, tak mlčte a raději se věnujte tomu, aby bylo vaše správné zadržování vody v přírodě viditelné, jinak jste jen plkač na internetu ale skutek žádný - takže jako my všichni tady.. A chci po Vás důkaz, jak přesně sjezdovky v Jeseníkách, zapříčinili vznik těch povodní - z olomoucké drbny to nevyplývá, ti mapovali v oblasti, kde sjezdovky nejsou :D stačí mi z kolik procent je ta vina v tom. A že jsou smrky problém se ví dávno, to občanské sdružení které mapovalo nepřišlo s ničím novým.

306
# 23.11.2024, 07:07

[igor127
Mlčet fakt nebudu a věnovat se budu čemu chci🤪, svoje návrhy jsem zde už psal výše v diskuzi, najděte si je, nerad se opakuju, vaše jsem ale žádné nezaznamenal, zatím jen obhajujete propovodňová opatření, kterými tyhle sjezdovky a nejen ony jednoznačně jsou - důvody v odkazech, podle mě je neumíte ani najít, ani vstřebat, vám doporučuju koukat na ten teploměr více a neřešit cizí problémy, neb je to úplně zbytečné, tam změnu nečekám, ale jak říkáte, nejste v tomhle módu plkačů na internetu zdaleka sám, já při tom spíš odpočívám od práce v terénu na vlastním řešení.

148
# 23.11.2024, 08:16

Yurri
No takže nic konkrétního a viditelného jste na záchranu neudělal, takže plkac jste. Konkrétní čísla vaše články taky nepřináší, vy sám to dokázat opět neumíte, jak a které sjezdovky zapříčinili situaci v Jeseníkách z hlediska povodní. Mám práce není zachraňovat přírodu, od toho je tu spousty odborníků včetně vás a já se vás ptám, co jste udělali videtelneho, hlavně vy? Ti odborníci Jeseníky taky mapují dlouho, vy se o problémů dlouhodobě a co udělali proti tomu? Co udělali pro to aby těch vašich 600mm to zvládlo bez povšimnutí?

423
# 23.11.2024, 08:34

No, lepší druhová skladba lesa, by ubrala patrně nějakou desítku mm, ostatní "opatření" taky, ale, upřimně, kde na světě vyřešily srážky 500 - 600mm, tak aby z toho nebyl průšvih.. teda pokud to nespadne mimo obydlené oblasti.. nevím o takovém případě, tůňky dobrý, změna druhů stromů, dobrý, původní koryta řek, dobrý, zpracování půdy, dobrý... ale neřeší to rozhodně takové deště... ohledně sjezdovek, marginální problém, sami "sjezdovkáři" by byli proti sobě, kdyby to neudržovali, někde dávali i rošty proti sesouvání půdy, protože, kdyby jim to sjelo a objevilo se skalnaté podloží, mají po sjezdovce...Odborníci by se hlavně měli domluvit s legislativou, protože ta tvoří zákony a vyhlášky.. jo, a to je vyšší dívčí... protože, světe div se, v těch zasažených místech ještě, jen tak na okraj, žijí lidé..Nicméně můj závěr.. ukažte mi jedno místo na světě, kde 600mm za dva tři dny srážek, neudělá paseku, jo, valstně moje oblíbené Čerápundží v Indii..;-)

# 23.11.2024, 08:42

Yurri
Musím se přiznat,že i nějaké smrky jsem vysadil já.Jako středoškoláci jsme jezdili do KH a sázeli tam tehdy smrk stříbrný.Dva jsem šlohnul,jeden na zahradu do Mostu,druhý na chalupu na Rakovnicko.Tam je dnes z té malé sazeničky krásný strom,ale v Mostě je to takový mrzáček.Četl jsem,že dostat naše lesy do optimální skladby (poměr jehličí - list) potrvá stovky let.Tehdy jsme měli pocit,že děláme něco dobrého,dnes je ten pohled opačný.

ota
2422
# 23.11.2024, 08:43

Yurri
Teda obviňovat z povodní v Jeseníkách sjezdovky je opravdu vtipné. Ty neměly vzhledem k jejich ploše vůbec žádný měřitelný vliv, ale to už vám tu psalo více lidí...Jinak co se týče těch smrků ono to taky není tak jednoduché, v nižších polohách nemají moc co dělat, ale zrovna v Jeseníkách, míněno v Hrubém Jeseníku, o kterém je teď řeč, jsou smrkové lesy více méně přirozené, měly by tam s nimi být samozřejmě i modříny a jedle, v nižších oblastech i buky, ale bavíme se o vysokých horách kam smkry patří. Ono je to jednoduché, je prostě nutné si pripustit, že člověk není všemocný a na horách s takovými povodněmi mnoho udělat nelze, vždy tam bývaly a budou stále, díky klimatické změně asi o něco častěji než dřív. Ale ty prudké svahy prostě 600mm za pár dní nezadrží, i kdybychom se stavěli na hlavu.

# 23.11.2024, 09:12

igor127
Máte samozřejmě pravdu, jak se sjezdovkami, tak se zbytečnými internetovými plky..
Jen bych se ohradil ohledně toho, že dotyčný je stejný internetový plker, stejný jako všichni ostatní tady na fóru..
To určitě není..
Nikdo, opravdu nikdo další krom něho si tu na fóru nehraje na ,,vševědoucího,, zachránce přírody a lidstva, poloboha, který má na všechno ten správný recept už dávno..:D
Je to trapné a otravné napříč tématy..
Neskutečný , narcistický bizár, který tu dlouhodobě nikoho nezajímá..
Jen vykřičené, internetové plkání..
palma
ota
Ano.. Samozřejmě, problém nesprávné skladby lesů tu určitě je, jakož i další věci by se daly zlepšit, těch pár sjezdovek to určitě nevytrhne, ani jedním ani druhým směrem.. S 500-600mm rychlých srážek si žádná horská krajina, byť by byla v té nej kondici , neporadí bez ztráty kytičky..

# 23.11.2024, 12:34

Na ČT 24 právě začal pořad “Lyžování v době GO.” Mimo téma,ale je to i o těch sjezdovkách a jejich vlivu na okolní přírodu.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.