Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě občas déšť, zítra srážky ustanou

Diskuse o počasí Jeseníky o víkendu zasáhla obří blesková povodeň, přišla kvůli přívalovým srážkám v posledních hodinách deště

75
# 21.09.2024, 18:00

Yurri
Jde vidět že vůbec neznáte systém není možné někde vyjet sám od sebe bavím se o JSDH SDH může jet kam chce a byly jsme i upozorňování že ať nás ani nenapadne někam jezdit bez příkazu z HZS. Že v jiných krajích to funguje blbě je známo ale to neplatí pro msk tu se to dodržovat všechno musí. Navíc kdyby hasiči vyjeli sami od sebe a třeba způsobili nehodu tak pojistka nic nezaplatí a řidič způsobenou škodu platí z vlastní kapsy. Pojistku totiž platí HZS a všechny jízdy techniky musí jít přes ně. Svoláváni jednotek fungovalo pořád dobře kdyby chtěli víc jednotek nebyl by problém jich víc povolat jediný problém byl špatný signál protože nešly vysílače.

299
# 21.09.2024, 19:10

Samik
JSDH si běžně jezdí sami odstraňovat stromy, čerpat vodu ze sklepů, pročišťovat kanalizace a na operační stačí dát vědět, aby s tím počítali, že nejsou na základně, kdyby byla prostě další nová událost, mají to do pár vteřin založené a jsou hned v operačním řízení a mají výše zmíněné pojistky kryté, ukazovali mi to osobně. Když to povolání jednotek fungovalo pořád dobře, tak proč s tím začínáte, že jako čekali na povolání a nic nepřišlo, v pohotovosti byli přece všichni, takže jsou jednoduché 2 možnosti, buď nebyli potřeba nebo se s nimi nedalo spojit (nefunkční mobilní síť, matra, sirény, jo i to všechno může zkolabovat).

71
# 21.09.2024, 19:51

Yurri
Nejsem v tomto sice kovaný, ale nemyslím si že by si SDHčka vyjížděla jak chtěla . Předpokládám, že to je až na výzvu krajského HZS (profíků). Ani nevím jak by se to reálně dělalo. Když někdo hlásí událost tak na 150 nebo 112 (případně to předá ze své tísňovky Policie) takže to přijde na HZS. Težko výzva z operačního přijde na SDH. Až když je vyhodnoceno, že je součinnost SDH potřebná jsou povoláni do akce. A že by si vyjížděli jen tak, sami....no, o tom dost silně pochybuji. Pokud by to tak mělo fungovat musím si to pamatovat. To jsem jednou hlásil událost která byla v gesci hasičů a protože jsem to měl při cestě stavil jsem se přímo na stanici. Tam jsem se dozvěděl, že hlášení osobně nestačí a musí to jít přes operační středisko takže i když jsem stál přímo na stanici byl nutný telefonát na tísňovou linku. Kdyby to fungovalo jak říkáte stavím se příště ve zbrojnici SDH :D. I když pochybuji, že bych tam někoho našel. Jestli to takto jak říkáte někde funguje tak to tam musí být pěkný kocourkov. Třeba u nás pokud je potřeba více jednotek bývá vyhlášen poplach sirenou na budovách. Ono také na zbrojnici SDH nesedí lidé připravení k zásahu 24h denně. Jsou to lidé kteří chodí normálně do zaměstnání a v případě potřeby a povolání se musejí na stanici nejprve dostavit a aby tak mohli učinit musí být vyzváni (sirena, sms...)
To je moje vize a pokud tomu tak není ať mě Samik prosím opraví.

17
# 21.09.2024, 20:27

Jednotky požární ochrany (JPO) ať už profesionální či dobrovolné vyjíždí na daný typ události vždy na příkaz příslušného krajského operačního střediska (KOPIS). To rozhoduje o nasazení sil a prostředků. Na tento běžný typ událostí se pak zpracovává tzv. zpráva o zásahu (ZOZ). Dále jsou to tzv. zprávy o činnosti (ZOČ), které jsou evidovány jako zásahy, ale jsou to vždy předem domluvené činnosti zpravidla na území zřizovatele. Například čištění propustků v obci, kácení rizikových dřevin atd . Tato činnost se, ale musí vždy ohlásit předem na KOPIS , který tuto událost založí do systému a vystaví příkaz k výjezdu pro danou jednotku. Neexistuje aby si jaká koli jednotka vyjela bez souhlasu KOPIS!!!!! Co se týče povolání JPO na mimořádné události tak KOPIS vždy musí dodržet plošné pokrytí kraje tak aby vždy bylo území kraje pokryto dalšími JPO tak aby byl vždy dodržen dojezdový čas 20 minut od vyhlášení poplachu. Proto zde pak máme možnost zálohy na stanici za danou jednotku, která zasahuje u mimořádné události nebo pak mezi krajskou pomoc tzv. odřady nebo dokonce mezi státní využívanou v příhraničí. Využití do odřadu musí být vždy po žádosti a konzultaci s příslušným KOPIS kdy je vždy kritérium pro vyslání JPO do odřadu zajištění akceschopnosti dané jednotky na svém území pro které je určeno tak aby nebylo narušeno plošné pokrytí kraje. Vše o této problematice se dá dočíst v bojovém řádu který je volně přístupný na stránkách HZS ČR.

410
# 21.09.2024, 20:33

Čáp83
|Díky za osvětlení, konečně někdo, kdo ví o co jde, a ne někdo kdo pracuje s dojmy...díky..

71
# 21.09.2024, 20:39

Čáp83
Díky za podrobné vysvětlení.

299
# 21.09.2024, 20:42

Čáp83
No však jo, všechno tohle se splňuje, událost je nahlášená na KOPIS a jednotka má vystavený příkaz na danou techniku u dané jednotky, prostě kam JSDH potřebuje, nemusí nikdo ani volat na tísňovou linku, spoustu výjezdů si najdou sami, znají sousedy i celý region jako nikdo, když mají vybavení (dané předurčeností), tak jedou a finito, logicky proč by jim v tom někdo bránil, operační rozhoduje je myšleno při založení události po prvotním oznámení, my se ale bavíme o oznámení už od JSDH že jedou, též možné a běžné, klidně někdo volal starostovi, že potřebuje cokoliv nebo ho požádal osobně nebo mohl požádat přes někoho jiného, operační je tam v tomhle případě jen formálně v podobě založení události pro zmiňované operační řízení, mají tam na to kolonku i zpětný zápis události, kdy jim to zadají i pár dní zpětně po nějaké takové kalamitě, kdy těch stromů či sklepů jsou tam mraky, logicky by to nedávalo smysl to hlásit všechno zvlášť.

17
# 21.09.2024, 21:40

Yurri
Zkusím vysvětlit co jsem napsal v mém příspěvku. Pokud je daná událost nahlášena například starostovi obce např. nebezpečný hmyz, rizikový strom na zahradě, zaplavený sklep atd. tak jsou tu možnosti, že daný starosta vyhlásí poplach jednotce sám což mu jeho pravomoci umožňují, ale i tak událost neprodleně ohlašuje na KOPIS který zakládá událost podle typu a míry ohrožení života osob, zvířat a majetku buď jako zprávu o činnosti (ZOČ) a vystavuje příkaz k výjezdu a nebo může událost klasifikovat jako akutní a vystaví ZOZ a na místo může vyslat další sílí a prostředky. Ty to události se můžou v průběhu zásahu měnit podle toho jak se situace na daném místě vyvíjí. Dále tu je možnost že někdo zavolá dejme tomu veliteli jednotky, že má na půdě vosí hnízdo a potřeboval by ho zlikvidovat což se už klasifikuje jako předem dohodnutá činnost čili ZOČ. Velitel jednotky má pak možnosti jak postupovat: ve většině případů už má družstvo připravené k výjezdu na stanici a danou věc oznamuje neprodleně před výjezdem na KOPIS který jednotce vystaví příkaz k výjezdu a událost posílá jednotce. Údaje které mu sdělí velitel jako jsou např adresa,číslo popisné, nebo daná lokalita kde se bude jednotka nacházet. To vždy musí KOPIS vědět předem. Samozřejmě pak je ta událost bez vyhlášení poplachu. Pak, ale může operační technik rozhodnout, že ohlášená událost nikoho neohrožuje na zdraví a majetku a jednotce nemusí zásah povolit z důvodu např. nasazení většího počtu jednotek v jejich kraji jako teď povodně a daná jednotka nemá zasažen jejich hasební obvod tudíž v danou dobu nevikonavá záchranné a likvidační práce a KOPIS si jednotku ponechána v záloze na stanici s výjezdem do 2 minut pro pokrytí území které bylo zasaženo povodní pro případ jiné mimořádné události. Toto jsou prostě fakta o kterých se tu můžeme bavit ještě za týden. Nevím jak se pohybujete v problematice PO ale prostě jednotky které jsou zařazeny v plošném pokrytí kraje si NEMŮŽOU dělat co chtějí. Takhle je nastavený systém v celé ČR a jinak to nejde. Takže jestli vám někdo něco povídal to co jste zmiňoval tak ta nebo ty dané jednotky jsou jednou spíš oběma nohama v prů........ Tak to prostě je.

17
# 21.09.2024, 21:50

Yurri
A k tomu základní události. Událost musí být vždy založena ihned před výjezdem jednotky. Zpětně se dokládají pouze vícenásobné zásahy např. při vichřici kdy je jednotka vyslána na událost a je jedno kdo ji vyslal nebo na čí žádost vyjela. Prvotní událost je vždy založena a k ní se pak dosazují vícenásobné zásahy které po uklidnění situace jednotky zpětně dokládají. To to se děje aby nedošlo k zahlcení KOPIS

410
# 21.09.2024, 22:39

Čáp83
Myslím, že to velmi dlouhé a velmi polopatistické popsání dané problematiky Vámi, musí pochopit každý, kdo si to přečte, a pochopit chce, a není potřeba o tom nějak pochybovat, neb jsou to postupy založené na léty prověřeném působení požárních jednotek v celé ČR, a je jen dobře, jak to funguje, o čemž jsme se před pár dny, přesvědčili leckde na vlastní kůži..

71
# 22.09.2024, 01:47

"Ostrava - Moravskoslezský kraj vyhlásil zákaz vstupu do oblastí, které byly nejvíce zasaženy velkou vodou. V těchto místech hrozí nebezpečí. ČTK to řekla Miroslava Chlebounová z tiskového oddělení hejtmanství. Výjimku mají například hasiči, policisté, záchranáři, registrovaní dobrovolníci a lidé, kteří tam bydlí nebo vlastní nemovitosti."
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/moravskoslezsky-...

A na AČR se zapomnělo? Není to o tom, že když sejde z očí tak sejde z mysli?. Zkrátka to vypadá jako bychom žádnou armádu nasazenou na odklízení následků neměli když o ní nikdo ani nemluví. Navíc takhle to vypadá, že z důvodu nedostatku personálního zajištění to bude trvat delší dobu než by bylo zdrávo. Je po volbách a politici se natřásají ve svých štábech a pochybuji, že si na nějakou zaplavenou Moravu někdo z nich v těchto chvílích vzpomene. Co paní ministryně? Mohl aby nám říci jestli už byly nasazeny AZ.

299
# 22.09.2024, 08:36

Čáp83
Člověče vždyť nepíšete nic jinýho než já, mně to nevysvětluje, já to vím že je možností spousta, pište to Samikovi, sám píšete že si je svolá starosta sám a jen nahlašuje na KOPIS, aby mu to založili, ale jezdí si kde je potřeba podle vlastních priorit , KOPISU je srdečně jedno jestli budete mít 10 sklepů nebo 1, když vás bude potřebovat jinde, tak se s nima spojí a přepošle (pokud to jde). Jsou kategorie JSDH co zasahující v obvodu obce nebo i mimo obec (JPOIII). Jinak technická, nevykovávat se píše s tvrdým y, plošný pokrytí mi nevysvětlujte, si nechte na školení dobrákům.

410
# 22.09.2024, 09:36

Yurri
Tak je dobře, že to všechno dobře víte ( když to tu tak pěkně Čáp83 , vysvětlil) to je stejné jako ze standardy měření teplot, větru apod, to taky všechno víte, a měříte blatníkem a liháčem na stromě, Stejně tak vám spadne 170mm srážek do půdy a ona to vše pojme ve vrstvě 50mm (mimochodem, taková půda by mi jako pěstiteli byla naprd, to bych se uzalejval... a kořeny by byly pořád v suchu, protože v 40 cm pod povrchem by to navlhlo až při zalití přes 1000mm vodním sloupcem) , přičemž nic neodteče a šlápota je hluboká taky tak 50mm, i ten Ježíš by Vám ten zázrak záviděl, takže jo ve všem máte jasnou pravdu, akorát svět okolo vás to nechápe...čili všechno víte, všechno znáte, zkušenosti máte, akorát je to všechno nějak tak jinak...Něco vám v dobrém vysvětlovat nemá cenu, protože vy....

410
# 22.09.2024, 09:58

Yurri
Vám už trošku hrabe, mě je uplně jedno jestli máte červený nebo žlutý blatník, jestli máte liháč za 40 000 nebo za 60-, Kč nebo Euro, nebo jestli si hrajete na hasiče a sotva zafouká vítr vyrážíte s pilou na silnice, je mi šumák, že si posypete zahradu půdou, co vám pojme tolik vody, že pod tím budete mít sucho jak na Sahaře, ale není mi šumák, jak tu zbytečně povídáte člověku, který ví o problematice zásahů HZS opravdu dost, že nemá pravdu, a pak přepnete, že třeba "cĺověče, to já tu říkám od začátku", on to říká od začátku, o tom to je...Jen Vám nejde přes klávesnici si to přiznat, že jo? Prostě on má pravdu, tak to je..A se závistí vůči Vašemu blatníku a liháči to fakt nemá co společného...Lidi mají stanice na uplně něco jiného, občas by bodlo, kdyby jste sem poslal třeba výstupy z toho blatníku nebo liháče, určitě tam bude dobrý SW na tvorbu křivek, průměrů, záznamů v čase apod. přece by jste nevstával, aby jste ráno věděl, jestli v noci mrzlo nebo ne a kolik pod nulou bylo, to všechno a víc Vám ty záznamy dají, proto totiž lidi mají stanice, ne kvůli ceně..

299
# 22.09.2024, 10:01

Ale konec tragickým případům, písněte co s těmi povodněmi prakticky dělat, jak jim v téhle oblasti co nejvíce zamezit, ať je ta diskuze k něčemu a ne že to dopadne jako s tou předpovědí, plno keců a ve skutečnosti nikdo nic nevěděl nebo jako s adaptací na KZ, nikdo nic kloudného ani neposlal, natož aby vymyslel něco vlastního (ani ťuk).

Tady už chlapi makají v praxi vedle v Beskydech na tomhle:
https://www.adapterraawards.cz/cs/Zadrzovani-vody-...

Jasně Jeseníky skalnatější podloží a méně povrchového organického materiálu, Vaše návrhy co s tím tam uvítám nejen já, ale i samotné Jeseníky, ať se ukáží zdejší experti (nedělám si ale iluze) a přirodomilové nebo zase zůstane u toho obligátního zevlingu při turistice?

410
# 22.09.2024, 11:04

Yurri
Dobrá, vyfoťte mi kýbl třeba o objemu 10 litrů, pak ho naplňte tou superzeminou a vlejte do něj 10 litrů vody.. ať vidíme, co se stane, dle Vašeho příspěvku, by to ta zemina měla hravě pobrat, a kýbl ani nepřeteče...:cool:

Zeu
2
# 22.09.2024, 11:09

Yurri
Boj s vodním živlem je při krátkodobých úhrnech nad 500 mm prohraný:pozor:
Příčinou předem prohraného boje je nevhodná výstavba v povodńových zónách, včetně regulace vodních toků.

Jeseník - krátkodobý úhrn srážek 607,4 mm/ 8 dní
# 22.09.2024, 12:34

Zeu
Úplně prohraný není. O tom je i úvodní článek. Vždy záleží i na intenzitě srážek. Když je půda nasycená, tak to v podstatě hned teče do toků (půda už nic nevsakuje). Ale déšť s intenzitou třeba 5 mm/h zvládnou jakžtakž řeky v nasycené půdě odvést. Jenže v těch Jeseníkách přišla intenzita 50 mm/h v nasycené půdě a to už promění řeku v živel a přinese katastrofu. Kdyby tahle intenzita srážek do Jeseníků nepřišla, tak by celkový úhrn klesl jen o několik desítek milimetrů (cca 60 mm), ale celkové škody by byly mnohonásobně menší. Spad 500 mm za 6 dní tak nutně neznamená katastrofu a prohraný boj, rozsáhlou povodeň samozřejmě ano.

299
# 22.09.2024, 13:29

Rarach
Co sem pletete zachraňování pomocí vrtulníků, já se ptám jak předcházet povodním v Jeseníkách a vy tady posíláte nesmysly které reagují na to, až povodeň udeří, chápete vůbec položenou otázku? Příště bude klidně 700 mm, sem s tím, jak se podle vás nachystat nebo nějaké vaše zlepšováky, jinak se nemáme o čem bavit, já už tip poslal.

410
# 22.09.2024, 13:48

Rarach
Hromada paragrafů, ministryně, abych nebyl genderově agresivní, se bije v hruď, jak to fungovalo, a my, ten póvl (blbečci), jsme ničemu nerozuměli, a vše špatně vyhodnotili..Jen si, bohužel, pamatujeme, jak rychle kdysi ta armáda přišla pomáhat..A jako napsat a ptát se co s povodněnmi dělat.. když už jsou, tak asi nic moc, a předejít se dá tak 50 ti letým povodním max, jak jsem četl.. naštěstí se letos povodí činily, upouštěli co šlo, takže tady za mne dobrý... no odstranit padesát a možná více let zásahů do přírody, kdy je většina pozemků v něčím vlastnictví, bude těžké až dost, když jim něco nařídíte, je předpoklad, že taky ta opatření zaplatíte, tak to je... a do toho se moc nikomu nechce, pár nadšenců, zaplaťpánbůh za ně, vytváří na svých pozemcích tůně, jezírka, větrolamy apod. je to kapka v moři, ale dobrý.. meldovat, co vše se dá udělat, jde snadno, ale, bez peněz to prostě nepujde, a teď přichází doba, kdy se chce "nerůst" apod. s tím nic neuděláte, tudíž přeměna krajiny k lepšímu bude předlouhá... leda si na to půjčit.. no a to je cesta opět do pekel...

p.s. velmi jsme se vzdálili od původního tématu....viz. titulek nad diskusí..

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.