Myslel jsem, že právě Aladin umí předpovědět ty orografické srážky, ale ukázalo se, že i třeba takový globální model GFS to zvládnul mnohem lépe.
Srážkový stín tady nakonec není, spíše naopak a vypadá to že bude ještě dál pršet.
Nakonec spadne o dost víc srážek než jsem čekal a musím přiznat že jsem to dost podcenil .
Diskuse o počasí Masa vlhkého vzduchu ze Středomoří přinese vydatné deště, hrozí povodně
Celá ČR vydatné zalitá za dva dny, to tu dlouho nebylo. Nicméně když koukám na Jeseníky a Beskydy kde to má být nejhorší, tam Beskydy to nějak skoro vynechalo a Jeseníky taky nemají zrovna extrémy, taková Desná kde už měl být treti stupeň měla chvíli jen první (při současném směru je to ve srážkovém stínu), nejhorší to je v údolí Bělé a na Rejvízu, kde napršelo nejvíc. Navíc celé je to nějaké posunuté na zapad, uvidíme jestli se to ještě nějak přetočí a jak dorazí další vlna silných srážek. Od noci nejvíce Ostravsko a kousek Jesenicka (údolí Bělé) a Krkonoše
Z Prahy-Lipenců hlásím od včerejší půlnoci 73 mm, intenzita nebyla nějaká šílená, ale bylo to vytrvalé, možná jsem byl s tím tipem 130 mm ještě docela střízlivý, když vidím, co se sem ještě dnes sune + nedělní vlna + pondělní vlna. Půda zatím v pohodě pobírá, půjdu se také mrknout na místní potok, ten bude také nejspíš v pohodě.
Z Polska se to staci na Moravu
Novohradka Luze se blizi na 3st Extrem.
Jak tady pan z Luze rikal, ze to bude v pohode, ne nebude!! Bude to uplne v ha****ktarech.
I Loucna bude masakr a to je ...co rict.
Si aspon nova dalnice D35 vyzkousi zaplavy v Uhersku.
Ranní report: Opět trasa Holice - Chrudim. U nás v Holicích delší dobu bez deště a celkem klid, prší od Dolní Rovně, kde docela výrazně stoupl potok Lodrantka, ale zatím se drží v korytu. Novohradka v Uhřetické Lhotě je samozřejmě rozlitá do polí, ale tam je to normální. Rozlitá je i chrudimka u Tuněchod, ale opět jenom pole. V okolí Chrudimi ale pořád silně prší, je vidět, že pole už nedokáží vodu vsakovat, takže pokud bude takto lejt dál, bude velký problém
Negan
Měl tam to návětří JZ od Prahy, tam to teď jede nejvíce z okolí a zároveň to vytváří další stín na jihu Čech. Samozřejmě přesně to nikdy nebude, ale ty epicentra podchytil dobře, krom tedy Ostravska, tam to trochu ulétlo. U nás prší střídavou intenzitou 2-4 mm, celkem budu na 70 mm, což je fajn a žádná katastrofa, jako když nám tu před měsícem spadlo 80 mm za hodinu a půl.
Tož tak za včera 53mm dnes prozatím 1 mm ale už začalo silně pršet a podle radarů to bude na celkem dlůho. dnešek bude velice zajímavý co sa týká i možnosti konvekce, snad tedy nedojde na bouřky kde už by mohlo spadnoůt aj hodně srážek.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.