Diskuse o počasí Masa vlhkého vzduchu ze Středomoří přinese vydatné deště, hrozí povodně
Frantis95
"tady v Praze už se pořádně rozpršelo, od půlnoci 4,5 mm"
Komentář je ze 7:19 tedy 4,5 mm / 7 = 0,64 mm za hodinu.
Už chápu i ty ostatní katastrofické komentáře. 0,6 mm za hodinu není ani na kapucu...
Lidi možná bych to tolik neprožíval, začíná to tu připomínat debaty v době covidu. Za 4 dny bude jasno a vedro. Tohle je prostě počasí, chvíli prší, tam kde si lidí staví města v blízkosti toků je voda v domech (někdy) a pak zase jinde sucho.
V 5 ráno jsem pouštěl ven kočku, nažrala se a vyrazila projít rajón. Přišla za hodinu úplně durch, plácla se na kavalec, umyla a chrápe. Asi k zamyšlení.
Zatím vše podle předpovědi modelů. Morava měla mít úhrny 40-50 mm a tak se i stalo. Teď menší pauza a cca 12:00 můžeme začít znova…
Doubrava nebo Kostrhún
Suma úhrnu vydělená dobou spadu srážek nic neříká o aktuální intenzitě (a kde jsem také psal, že začalo pršet už o půlnoci, že?) Nyní se intenzita pohybuje mezi 3-4 mm/h, trefuje nás takový konvektivní páseček jdoucí přes střední a jižní Čechy od severu k jihu, a to už je docela slušný déšť, do té doby to byly jen cmrndy.
Ta mediální a politická masírka je teda fakt brutální. V 8 večer mi volal šéf, abych dnes odvezl lužební vozy z Karlína někam na kopec do bezpečí... Opravdu se z toho stává komedie. V Praze to nedosáhne možná ani na 2 SPA a s rokem 2002 se to absolutně nedá srovnávat. Tehdá na jihu Čech do velmi nasyceného prostředí spadlo za den až 250 mm. K tomu Vltavskou kaskádu vypustili tak, že lodě zůstaly viset na kamenech.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.