Diskuse o počasí Masa vlhkého vzduchu ze Středomoří přinese vydatné deště, hrozí povodně
Ai-kun
Komunikační! Ale na to kašle pes.Nemám facebook a i když se tam dostanu přečtu si jen něco než mě to vyhodí.
Pro mě je oficiální komunikační kanál č.1 kde bych hledal informace toto :
https://www.semily.cz/
A zkuste tam něco najít. Za mě jednoznačně selhání a není to poprvé a jistě ani naposledy.
A kdyby se mělo jednat o kanály tak ty pozoruji při každém prudkém dešti docela rád a fandím jim: Do toho, do toho. To jak jim ten odvod vody z komunikací příliš dobře nejde a velmi rychle se začnou tvořit laguny.
Morce2
Katastrofální průběh červencových povodní byl způsoben tím, že na části území České republiky (celá oblast povodí Odry, severní část povodí Moravy a okrajově i povodí Labe v severních a východních Čechách) se vyskytly dlouhotrvající mimořádně vydatné srážky s opakovatelností výskytu v řadě lokalit větší než 500 let. V povodích Odry po Bohumín, Moravy po Strážnici a Labe po Přelouč v období 4. - 8. 7. 1997 spadlo 3651 mil. m3 srážek. Tyto srážky měly výjimečnou intenzitu a délku trvání. 5denní úhrn srážek větší než 500 mm byl zaznamenán v 6 stanicích v severních Beskydech a Hrubém Jeseníku, nejvíce Šance - 617 mm.
dvoudenní úhrn srážek větších než 200 mm byl zaznamenán na 35 stanicích, z toho nad 300 mm u 9 stanic; největší hodnoty byly v Krkonoších na Studniční Hoře 371 mm (19. - 20. 7.), 368 mm (6. - 7. 7.) a v Hrubém Jeseníku Zlaté Hory - Rejvíz 359 mm, Jeseník 356 mm a Vidly 349 mm;
5.2.2024
https://cnn.iprima.cz/vystraha-v-cesku-panuje-varo...
ZAtím to tak špatně nevypadá
https://hydro.chmi.cz/hppsoldv/popup_hpps_prfdyn.p...
U nás zatím v pondělí 10,3 mm, včera 0,2 mm a dnes 0,1 mm. Čekám, že v dalších dnech ty úhrny budou mnohem vyšší, i když přímo zítra možná ještě o tolik ne. Ale kdyby nakonec napršelo za tento týden 100 mm, byl bych spokojený. Více už by bylo dost rizikové a méně naopak zklamání. Ale člověk si nevybírá, počasí vždycky umí překvapit a to je na něm to nejzajímavější. Tak uvidíme.
Níže předpověď pro Vysočinu, marně pátrám v paměti po něčem výraznějším:
ČT plošně 20 - 40 mm
PÁ lokálně až 90 mm
SO lokálně až 90 mm
NE lokálně až 70 mm
Ze 100 mm obavy nemám, nad 150 mm si bez bouřek nevybavuju, v kombinaci s větrem 90 km/h určitě ne, protože jsme od SZ ve srážkovém stínu, který by tentokrát mohl být díky východnímu proudění ve výšce upozaděn, Žďárské vrchy budou každopádně zajímavé.
Marek_98
Tak on je problém v tom, že v daném místě nemusí vůbec pršet a škody napáchá voda která spadla někde úplně jinde a jenom si přitekla. A pak taky problém nebude jen vydatné srážky, ale také kombinace s větrem kdy hrozí pády stromů. A když při podmáčení půdy zafouká vítr strom se vyvrátí a když se strom vyvrátí tak snáze může dojít k sesuvu půdy. V tomto případě jedno souvisí s druhým. Člověk si nemůže říci, že má barák na výše položeném místě protože ani to nemusí být výhra když se mu sesune i se svahem.A že poryvy větru se očekávají už v noci na sobotu slušné.
petrx
Díky, zrovna jsem to sem chtěl dát. Přidávám ještě pro srovnání úhrn\ z roku 1997….Podobnost nynějších výstupů modelů se situací z let 1997 a 2002 tu je až děsivá a nevypadá to věru moc dobře, nezbývá než doufat,že modely se tentokrát (jako už mnohokrát předtím) mýlí a srážkové úhrny jsou nadhodnocené…Intuice mi říká (a moc bych si to přál) že lokalizace srážek nakonec bude úplně jinde než modely předpovídají a suma srážkových úhrnů bude také sotva 50% než je předpovídáno, snad se to tedy obejde bez větších škod….Nicméně obezřetnost a přípravy na nejhorší (s chladnou hlavou) jsou jistě na místě, toto není úplně běžná situace…
Večerní Ecák je naprostý hnus. Naprostá většina Moravy a severovýchod Čech přes 200mm. Kromě západu všude v Česku alespoň 100mm. Nejvíc vody by dostaly Jeseníky a pak Beskydy + Krkonoše. Čekal jsem dneska alespoň částečnou korekci srážek, ale žádný pokles tam teda není ani náhodou...
lordtomas
Právě z této grafiky jsem vycházel při porovnání současné situace a 1997. Podle toho obrázku u nás mohlo spadnout nějakých 300mm tehdy, pokud je to teda dostatečně přesné.
Současné modely se pohybují mezi 300-450mm (nepočítám šílence GEM s 560mm, který u nás vždy přeháněl).
Ať už je srovnání jakékoliv, vyklizený sklep máme a pytle s pískem taky Zítra k tomu přibyde ještě nějaká zásoba pitné vody a baterky.
Kromě meteostanice na měření finálních úhrnů mám nachystaný i záložní kýbl s výškou 400mm, tak snad bude stačit (věřím že bohatě).
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.