Diskuse o počasí Vánoce budou sněhobílé i v nížinách
In-pocasi
Podobné počasie bude aj na Slovensku, čo som počúval Petra Jurčoviča, podľa neho bude na Vianoce bielo aj na juhu Slovenska!
S pozdravom Miroslav Janočko (oslavovateľ dnešných 15 narodením)
no dufam ze budu zasnezene to by bolo supeer
Bylo by to hezké kdyby konečně po několika letech byly bílé vánoce, už kvůli dětem bych si to moc přála, tady u nás na jižní moravě už bílé vánoce nebyly několik let.
Vanoce na Slovensku 2007 ... nekde byli biile zde radar z 24.12.2007
http://www.edisk.sk/stahni/03189/Vanoce2007-sneh_j...
budú s teplotami -5 až -1°C, potom na Nový rok bude arktický vzduch zrážať teploty k -20°C
v nížinách nebudú snehobiele, ale iba mrazivé
Vánoce sněhobílé nebudou. Měl jsem z vás jedinej pravdu.
http://diskuse.in-pocasi.eu/tema-3-750-Stedry_den:...
ptomes
Že jsi měl pravdu, můžeš prohlásit až o půlnoci 24.12. Zatím jsou to jen domněnky.
ptomes
Včera ti dávali za pravdu víc
ptomes
Mě fascinuje ta tvoje jistota, samotní čeští meteorologové na svých stránkách přiznávají, že počasí (resp. určení toho, kde bude sněžit) zítra bude složité. Viz. jejich zpráva:
KDE BUDOU V ČR LETOS BÍLÉ VÁNOCE?
Zcela určitě na horách, kde již sněhová pokrývka leží. Na ostatních místech v ČR se sníh většinou nevyskytuje. Zítra po půlnoci se očekávají od západu až severozápadu srážky, které se během dopoledne rozšíří na celé území Čech a odpoledne i na Moravu a do Slezska.
Vzhledem k očekávané synoptické situaci (přechod frontálního systému od
severozápadu až severu) je určení skupenství těchto srážek s ohledem na
geografickou polohu místa poněkud obtížné. Nejpravděpodobnější je tato varianta: čím více na západ, tím bude pršetve vyšších nadmořských výškách a naopak, čím více na východ a severovýchod tím bude padat sníh v nižších a nižších polohách. Na nejkrajnějším západě je očekávaná hranice sněžení kolem 700 až 800 m n.m., na jižní Moravě a ve východních Čechách kolem 400 m n.m. a na severní Moravě a ve Slezsku bude padat sníh i v nejnižších polohách. Navíc, později odpoledne a večer se začne od severovýchodu ochlazovat, takže se bude i hranice sněžení zvolna snižovat. Pokud se tedy týká středních a nižších poloh bude pravděpodobně na Štědrý večer ležet slabá sněhová pokrývka (či bude alespoň poletovat sníh) na Moravě a ve Slezsku a ve východní polovině Čech. Do západní části Čech se ochlazení dostane až v noci na čtvrtek.
Petr12: Zajímavé je, že tě fascinuje moje jistota, a první příspěvek v této diskusi od samotného administrátora z 18. prosince necháváš zcela bez povšimnutí. Ten je psát ještě s větší jistotou, a je zarážející, že skoro týden před očekávanou událostí.
Ano, je složité určit s přesností na stupeň teplotu a srážky pro danou lokalitu v rozsahu několika set km, ale moje předpověď se odvíjela od celkového charakteru počasí v Česku. Oproti zdejším amatérům jsem s několikadenním předstihem už věděl, že možná sněhová pokrývka bude ojedinělým jevem a to zejména na horách a že velká většna Česka bude bez sněhu na zemi.
ptomes
Mnohé předpovědi už v novinách sepisovali na začátku prosince Ten týden dopředu už je možné sestavit předpověď a nemyslím si, že konkrétně tahle by byla nějak podrobná.
Zatím se ta situace částečně splnila - v neděli se oteplilo, v pondělí byly u těch 7°C a přešel frontální systém (o pár hodin dříve). Problém je v tom, že jsme očekávali tu tlakovou výši trochu jinde - neproudí k nám zatím, tak chladný vzduch (takže je o ty 4°C tepleji než se před týdnem čekalo). Ten úhrn srážek celkem odpovídá.
ALADIN TEĎ VYDAL NEJNOVĚJŠÍ PŘEDPOVĚĎ SRÁŽEK
Vypadá to že sněžit o Štědrém dnu a ve čtvrtek bude zejména na horách,dále pak ve středních Čechách a to spíše v jihozápadním regionu,hodně sněhu podle Aladina spadne taky v Krušných horách a to zejména na Německé straně,ve čtvrtek v noci a dopoledne se sněžení bude vyskytovat spíše v jihozápadních Čechách,Praha do čtvrtečního rána může být také pocukrována .Tak uvidíme.Je jisté že se model do rána ještě změní ale poslední 3 aktualizace jsou skoro na chlup stejné takže tam už asi nějaká jistota bude,Stručně sníh do pátku hory až do 10cm nižší polohy místy do 3cm.
In-pocasi: I tak bych ale u tak sledovaných předpovědí očekávaných i normálními lidmi očekával jistou míru nejistoty a neslibovat jim nemožné. Pokud jste někdy navšíval jakoukoliv diskusi pod jakýmkoliv článkem na českých zpravodajských portálech, věděl byste, že lidi jsou na meteorology naštvaní, protože předpovědi nevycházejí. Nikde jsem u vaší předpovědi nezaznamenal, že by to bylo psáno stylem, který by lidi upozorňoval na rizika předpovědi na týden, která má úspěšnost asi kolem 60 %. Chyběla tam slova jako "pravděpodobně, očekáváme atp.". Vy jste to napsal jako jízdní řád.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.