swan1
Nesleduji počasí nějak extra dlouho, ale vždy jsem měl vzato, že je obecně celé vimpersko jedno velké srážkové neštěstí-brutální stín šumavy a naopak Sušicko celkem bohaté na srážky. Poslední dobou ale pořád srážkové extrémy v zimě 75cm za večer, teď tohle.. Tím si nechci stěžovat jen mi tahle situace přijde zajímavá zrovna pro tuhle oblast
Diskuse o počasí Před námi je nejteplejší týden od začátku roku, objeví se i silné bouřky
Marty78
S tím stínem, závětřím Šumavy, jo, to máme společné, vrstevnaté frontální srážky od JZ, Z, to nám Šumava často dává na frak..
Ta zimní nadílka, tam jste měli štěstí na polohu rozhraní, tady spadla necelá polovina, 35cm..
Ale letní konvektivní srážky, to je orograficky ještě větší loterie a Vimpersku to letos prostě z centrální Šumavy chodí..
Nám ze západní Šumavy ne..
Teď ty orografické bouřky.. uvidíme...
Ale tady většinou smůla...
jo, tak teďkon třeba icon (ale shoduje se na tom více modelů) má na neděli docela vydatný déšť pro západní půlku čech, má ho tam i gfs, v menší míře i ecák. já si myslím, že nikdo furt neví nic ani na středu
No vedra tenhle týden budou minimálně na tom jihu Moravy docela velká (a nesmí se zapomínat na Polabí, kde sice nebude pravděpodobně tak horko, ale i zde bude hned po jihu Moravy nejtepleji), naštěstí se zdá, že by po nich měla dojít celkem slušná zálivka.
Včera nejteplejší stanice byly na jihu Moravy, zde se dostaly teploty nad +33°C (brány profesionální stanice, z jiných krajů v přehledu nebyly). Dneska budou teploty celkem vyrovnané a od zítřka naopak začne stoupat rozdíl mezi Čechami a Moravou. Zítra se zdá, že to nebude ještě tak výrazné, ale ve středu, kdy nás začne ovlivňovat teplotní rozhraní se v Čechách (pokud vyjdou aktuální předpovědi, což je dosti nejisté) začnou tvořit bouřky. Na jihu Moravy může být až +36°C, zatímco v Čechách většinou 29°C až 33°C. Pak se rozdíly srovnají a typické rozdíly na frontách započnou o víkendu.
dneska bude téměř s jistotou tropický den už před polednem. to pak většinou hrozí super tropický den, což by letos byla premiéra, kdy dosavadní maximum je 34,6
Jo tady trop padne taky do oběda, dneska je venku neuvěřitelně hnusně. Po celonoční zatažené obloze a tropické noci je venku jak v pralese. Nejhorší to bude zítra. To bude těch krásných +35°C. Na JV dle ČHMÚ i +37°C. Letos by to v Brně nebylo poprvé s +35°C.
A trop už padl.
Pro HK tam je 30 odpoledne a tady, kde ma byt o 2st min, je uz ted 30, nejak mi to nesedi čéče
Aktuálně už na řadě míst Plzeňska, Polabí a Jihu Moravy teploty až 34°C. Aktuálně nejteplejší stanice ze sítě ČHMÚ jsou to jednak stanice Lednice a Strážnice na jihu Moravy, na severozápadě Čech jsou to Doksany a ze stanic na Plzeňsku pak Dobřany, Plzeň-Mikulka a Plzeň-Bolevec. V následujících hodinách teploty porostou, zejména na v jihozápadní polovině Čech by ale na některých místech měla maxima srazit kupovitá a bouřková oblačnost. Zejména po 16-17. hodině.
V Brně aktuálně 32°C. Na letišti v Tuřanech je lehce pod 31°C. Odpoledne čekám v Žabovřeskách dosažení 34°C. Tuřany dají kolem 33°C. Co je jisté je ovšem tropická noc na zítřek.
Zítra bude nejtepleji na JV. Zde je možnost až k +37°C.
Zítra bude nejtepleji na jihu Moravy a v Polabí. Od čtvrtka se začne v Čechách ochlazovat. Dneska to aktuálně na 35°C dala pouze stanice v Doksanech. Zítra těch stanic bude více a hlavně na jihu Moravy to bude až těch zmiňovaných 37°C. V Čechách by tak teplo být nemuselo (aspoň v západní polovině Čech) jelikož od západu bude postupovat brázda nižšího tlaku vzduchu, takže by zde mělo postupně přibývat oblačnosti (její množství a rozsah je poměrně nejistý).
35,3°C, nojo no, přijít to muselo
Tráva žloutne ve velkém a je tady výstraha na nebezpečí vzniku požárů, dneska Tmax. cca. +33°C, včera +31°C a samozřejmě tropická noc, v severním bytě mě to nevadí, když je už to vedro, tak jsem si umanul v rámci adaptace na klimatickou změnu udělat odpo kečup z 23 kg rajčat, lilo ze mě fest, ale teď mi to připadá venku v pohodě, jen budu blbě vysvětlovat, proč se všude odloupla na folie na lince kolem sporáku😉.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.