Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a po chladnějším ránu odpoledne často přes 20 °C

Diskuse o počasí Lesy na Poledníku se rychle obnovují, kůrovcová kalamita ustoupila

# 06.08.2024, 09:49

Poledník s nadmořskou výškou 1315 m je patnáctým nejvyšším vrcholem české části Šumavy. Vrcholová plošina je poměrně rozlehlá a díky tomu má i Poledník chladné podnebí s dostatkem sněhu. Celý vrchol je zalesněný, ale kvůli větru je i náchylný ke kůrovcovým kalamitám.... Více >>

414
# 06.08.2024, 10:16

In-počasí
Obnovuje se to velmi rychle na všech hřebenech..samo, bez problémů..
Zcela zdevastovaný a uschlý byl i celý jižní masiv Třístoličník - Trojmezná - Plechý..
Nadm. výška 1330-1378m..
Vše se tam zelená a bují.. Nádhera.

# 06.08.2024, 10:18

swan1
jj musím potvrdit, kolem pramenů vltavy se taky lesy postupně obnovují, ale trochu pomaleji...

24
# 07.08.2024, 18:23

Já navštívil několik lesů, kde jsem několik let nebyl v Posázaví nedaleko Prahy - v jednom jsem nebyl dokonce cca 15 let, jezdili jsme tam jako děti s rodiči na houby a pak přestali a zatímco v jednom jiném lese asi 10 km vzdáleného přibylo hodně mýtin během cca 7 let co jsem tam nebyl a les prostě vypadá znatelně hůř, tak v tom lese, kde jsem nebyl cca 15 let to vypadá pořád dost dobře prakticky beze změny, přestože tam převažují umělé smrkové monokultury. Je to fakt místo od místa.

Vliv může mít třeba i to, že ten nepoškozený les leží velmi blízko údolí řeky Sázavy asi jenom 500 m od břehu. To údolí spíše zadržuje vlhkost, více mlh, méně slunce, navíc tam jsou i nějaké potůčky v lese, kapradí atd. Tam většina smrků prostě prosperuje.

Ten druhý les leží na takové jakoby náhorní plošině nebo prostě placatější kopec kolem 400 m n.m. a tam prostě hodně stromů bylo poškozeno a vykáceno.

Dobrá zpráva je třeba ta, že Krušné hory budou CHKO a dokonce největší v ČR - už je to prakticky schváleno - vyhlášeno. Tam to za ochranu opravdu stojí, jsou tam místy přirozené lesy na svazích bučiny a potom hodně louky a rašeliniště.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.