Diskuse o počasí Před námi je další teplý týden, srážky se objeví v úterý a v závěru týdne
Zima, to je teď poslední co mně zajímá zrovna balíme na dovču
Inpoč. výhled tropy už nedává, ale v pondělí tady být ještě může. Pak je tam letní den až příští neděli a kdoví jaký bude srpen. Loni se to ještě po ochlazení tropicky předvedlo, pak ještě v září hodně teplo a sucho, trop už tam u mně nebyl a nemyslím, že se to zopakuje.
Srážky nevíme jistě příští týden, ale my ten průměr zřejmě nedoženeme. První podprůměrný měsíc od září, pak bude ještě sucho v srpnu a nazdar. Zalívat se stejně musí a co budem pryč tak to nedopadne dobře, jako snad vždycky.
Tak zas někdy
Ai-kun
No, jsem už z těch věštců zimy poněkud zmaten, každý rok, za každé situace hlásí, že bude rozpad a bestie z východu, a pokaždé tvrdí opak toho, co tvrdili minulý rok... jen aby mohli strašit z bestiií.. takže, zde tvrdí, že západní QBO zapřičiní v souladus La Nina rozpad víru.. no a tady citace z minulé studie..
Shrnutí v jednoduchém jazyce
Sezónní předpovědi zimy na severní polokouli mohou být zlepšeny správným pochopením vlivu dvou jevů vycházejících ze situace v troposféře: stratosférické kvazi-dvouleté oscilace (QBO) s periodicitou ∼2–3 roky a jižní oscilace El Niño (ENSO) s periodicitou ∼3–7 let. Tento článek ukazuje, jak QBO a ENSO společně ovlivňují polární noční vír a troposférické tryskové proudění. Během období západních větrů QBO je polární vír silnější a symetričtější a troposférické tryskové proudění je silnější, zatímco během východních větrů QBO jsou vír a tryskové proudění slabší. Tento QBO signál je zesílen během La Niña a téměř chybí během El Niño.
zdroj: https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/1...
Zde je pak celková studie vlivů..https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/1...
No, minulýrok se tvrdilo, že východní QBO oslabuje vortex, teď se tedy tvrdí, že západní QBO oslabuje Vortex... jsem zmaten..
Ohledně slunečního maxima, jsem kdysi našel článek, že přímé ovlivnění Vortexu v případě slunečního maxima nastává zcela vyjímečně a to v případě, že množství slunečních skvrn dosahuje k 50 ti skvrnám z hlediska denního pozorování, což tedy není a nebude tento a příští rok ani náhodou..zkusím někde dohledat zdroj.. je to už čtyři roky, co jsem na to narazil a odkaz je bůh ví kde..
čili jistota je jedna, až se Vortex rozpadne, tak se rozpadne..... no dříve s tím začínali strašit v říjnu, teď je tedy vidět posun.. začínají s tím v červenci..
Leknín Osobne sem taky cekal leto teplejsi, u nas zatim bylo tropickych dni hodne malo. A srpen uz to asi nedozene. Zatim takovy normalni nestudeny leto.
palmanj, ono je tezky napsat clanek o tom, ze zima bude nudna, fadni, vetsinou destiva a mirna jako minule. Je potreba aby na to lidi klikali a sdileli Se to pak dobre cte nekde u bazenu nebo na plazi, jak bude za par mesicu strasna zima..
Ai-kun
Máte uplnou pravdu, já si tu teď po ránu lebedím, voda v bazénu má +30, vzduch má +28 a je zataženo, od Zadaru pěkně hřmí a evidentně tam prší, sem to dle místní predikce ani nemá dorazit... škoda, malá sprcha by bodla na spláchnutí prahcu, dneska vrcholí minimální teploty, max má být tak okolo +29.. ale pak to má zase šupajdit na příjemných +35.. paráda....a při tom si čtu o bestii z východu a rozpadu Vortexu.. Good Job..
Ai-kun
Ty rozdíly, třeba teď v červenci, jsou celkem velké. Co se týče, počtu TD. Zatímco někde už je 8-9, jinde 0. Nejvíc část jihu jižní Moravy 9x nebo SZ Čech 8x. Naopak Cheb, Vary-letiště 0x. Kocelovice jižní Čechy 2x, takže vážně tam nic moc za červenec. A podobně třeba Liberec. Ostatní území nejčastěji mezi 4-6 TD
Lerak2
Zatím není léto nijak extrémní, co se týče maximálních teplot. Docela extrémní je ale minimální teplota. Jen pro připomenutí, Brno mělo starý normál minimální teploty pod 14.0°C pro stanici ČHMÚ na letišti v Tuřanech. Teď je takové průměrné minimum kolem 17°C.
ludvicek
Tak tak, tady jsou noci neustále s minimy kolem 19-20 přinelepším, občas i hůř. Samozřejmě většinu noci je mnohem tepleji, o půlnoci bývá ještě 25+. Takhle to trvá už 14 dní.
Doufám, že vyjde to ochlazení příští týden, ať člověk těch konstantních 25-27 v bytě může už trochu vyvětrat.
Užívejme teplot, od půlky příštího týdne se vude jednat o teploty kolem 20°, i kolem 15°, začne podzim v létě a ve východní evropě se budou dále opékat, absurdní, že západ k nám nevyprodukoval ani jednu horkou vlnu a místo toho tam ty modely rvou teploty kolem 20° do konce výhledu, jestli ono se nejedná o 70 léta.
Valep
No, zimu tu řeší opět asi jedinec, co tu minule čekal asi tři měsíce, než se mu jeho předpověď konečně naplnila a pak tu jásal, jak měl od začátku pravdu, že zima bude...
Tady momentálně +25, krásně modro, a ke snídani tradiční koblihe, kávička s mlíkem, a projíždím ranní zprávy, dneska jedu do Skradinu a pak do vinařství Bibich, doplnit zásoby vína.., Jinak jídlo tu opravdu nezdražilo, pouze restaurace zdražily.. stačí sjet třeba do Vodice na rybí trh a mám nakoupeno za zcela přijatelné ceny, nebo v podvečer či ráno jít nahodit udice na molo a většinou je o oběd či večeři postaráno.. Parádní relax, do hor to mám trošku dál, ale taky něco podnikneme.. Užívejte!
Jako výhled hezky letní, tropický, prostě léto jak má být. že někdo straší zimou, že se budou nosit péřáky a bundy je solidně mimo. Sice existuje skupina lidí, která i v zimě nosí teplé oblečení, ale ta se kupříkladu v Brně sdružuje kolem hlavního nádraží a přilehlých oblastí a velice často nejen tím na sebe upozorní.
No dneska už +27,5°C, vidím to na pěkný tropický den s přehledem. Uvidíme co v týdnu.
Ondra83
Nic takového se naštěstí úplně nečeká, těch 37 je tam na jeden den a navíc je to spíš úlet hlavního výpočtu GFS, stačí se podívat na průměr ansámblů a ty odpovídají teplotnímu normálu pro konec července. Navíc ani jiné modely takto vysoké teploty nečekají. Hodonín má taky úplně jiné výhledy než většina republiky, tady jsou v předpovědi 3 tropické dny a nejvíc příští neděli 34°C, a to pořád vychází z toho velmi teplého výpočtu GFS z půlnoci.
Já už se těším na ochlazení. Tento týden byl velmi teplý. Nejchladnější byla středa s maximem i tak, nad 28°C. Pondělí přes 33°C, včera 32°C, dnes už taky pomalu 32°C. Srážky tento týden, žádné měřitelné. Příští týden dávají modely chladnější a se srážkami, tak jsem na to zvědavej
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.