Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes a v noci ještě sněhové přeháňky, zítra ustanou

Diskuse o počasí Vláhy v přírodě je dostatek, květen byl srážkově nadprůměrný

# 13.06.2024, 10:13

Příroda je v plném rozvoji a vláha je pro ni na jaře velmi důležitá. Letošní jaro nezačalo příliš optimisticky. Březen byl teplotně výrazně nadprůměrný a srážkově naopak podprůměrný (na Moravě a ve Slezsku průměrný). Vzrostlo i nebezpečí požárů a po sněhově velmi chudém konci zimy panovaly obavy o prohloubení sucha.... Více >>

306
# 13.06.2024, 11:22

In-počasí
Určitě je to lepší než jiné roky, ale u nás za poslední dekádu žádné srážky nad pár mm na prach nebyly, takže už je povrchově sucho, metr vysokou trávu jsem kolem muchovníku plevelil a už šla blbě vytrhat jak díky suchu půda tvrdne, saje to jako blbec a suchá dekáda bez deště v červnu je strašně poznat, dali jsme s tatinem seno a příští týden jedeme další várku, ale jsem asi jeden z mála, o pár vesnic vedle nadávají na plísně a slimáky, nás všechny bouřky minuly nebo jen štrejchly, loni byla podobná zima 1. dekádu v červnu a 23.5. napršelo 50mm a stejně bylo do měsíce bleskové sucho, takže už netrpělivě vzhlížím k nějakému pořádnému dešti.

12
# 13.06.2024, 12:26

.....květen byl srážkově nadprůměrný.......

No jak kde. Spíše místy srážkově nadprůměrný. Za květen mám jen 50% průměru. Ale shodou nějakých okolností sucho u nás po květnu nebylo.

# 13.06.2024, 13:00

paja n
Kolik byl u vás úhrn za květen?

12
# 13.06.2024, 13:36

Lerak2
Za květen 48 mm, ale nestěžuji si. Do 27.května 35 mm. To jsem si říkal okolo dvacátého, že pokud přijdou vyšší teploty a slunečno, tak těch 35 mm nic moc. A kubíkové nádrže téměř prázdné. Je mi jasné, že někde by těch 48 mm za květen platili zlatem.

Spíše jsem chtěl jen popíchnout, že ne všude byl květen srážkově nadprůměrný :)

87
# 13.06.2024, 20:37

U nás vláhy za květen 130 až 140mm dle meteostanice. To by bylo dobré, ale stále chladno. V lese ani v červnu žádné houby, zahrada stagnuje. Zimomřivá zelenina asi zajde. Zatím to vypadá, že budeme v dobrém vzpomínat na předešlá suchá teplá léta. Všude kolem se denně topí. Navečer cítím dehet z uhlí, v noci uzeno z pálené dřeva. Tohle a zvlášť v létě fakt nemám rád.

181
# 13.06.2024, 20:43

ROFA
Zatím to není noc moc ani tady v nížinách, zelenina neroste, pár rajčat až má plíseň a papriky úplně žluté. Chtělo by to týden s teplotami mezi 25-30 a bez deště.

# 15.06.2024, 08:58

ROFA
Tak červen je zatím teplotně podprůměrný hlavně na západě (ale druhá polovina by ho měla dostat na průměr), ale všechny předchozí měsíce byly nadprůměrné. Takže bych to zase tak špatně neviděl a je normální, že přijde chladnější období.

paja n
Určitě nebyl všude, ale v globálu ano, takže lze říci na většině (přes 50 %) území, ne jen místy. Té vláhy je dostatek i díky tomu, že v posledních týdnech jsou teploty spíše nižší a výpar malý.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.