Diskuse o počasí Úvod týdne chladný i s ranními mrazy, potom se oteplí a přijdou srážky
Tak po dlouhé době u nás dnes první mráz -2,7 včera bylo tmin +0,5. Naposled takhle mrzlo 9.5. to bylo -3,6
Zatím to vypadá, že do konce října by to už pod nulu jít nemělo, teplejší počasí opět nabere dech. Teda doufám
Akorát ty srážky ve výhledu tento týden u nás nic moc, zatím za říjen 25 mm, normál je kolem 60 mm
druhý to hrubě podnormální měsíc po výrazně nadprůměrném srpnu
Tady bylo dnešní minimum překvapivě -1.8°C, takže první podzimní mráz ve 2 metrech. Vypadá to, že bohužel opět vyhraje teplá varianta, ale je pravda, že bude lepší, když se ten sníh nechá na zimu.
Jen by mohlo ale začít častěji pršet..
Tady skoro -3°C a po dlouhé době opravdu chladné ráno, ale je opět zcela jasno a tedy přes den bude příjemně. Zatím stále netopíme, ale každé ráno to tu klesá o skoro 1°C níže než to předchozí. V pondělí jsme měli v bytě ráno okolo 21°C, včera 20°C a dneska jen 19,3°C. Přes den to díky jižním oknům a jasné obloze slunce o 2-3°C zvedne. Tak uvidíme kdy klesneme pod 19°C a začneme topit. Možná to ještě pár dní vydrží protože takto chladné noci nás už nečekají.
Projeto autem půl Vysočiny, od +2 do -5 u Jihlavy, luxusní přehled o každé projeté oblasti, troufnul bych si odhadnout i desetiny podle rychlosti změny teploty tj. i na pár stovkách metrů, dopočítat okolí podle terénu a byla by to super stavová mapka, nějakej flek na mapě aktuálních teplot tady na INu o velikosti ORP je vysloveně jen průměr, který minima někde u potoka logicky nemůže reflektovat a je to tak dobře.
kapr84
Pamatuju celkem nedávno říjen v Mošnově 19,8°C, tak uvidíme, jestli tento rekord odolá.
https://www.lidovky.cz/domov/noc-na-dnesek-byla-te...
Ráno to kleslo k -3. Teď je skoro jasno a +12, jenže do toho začal funět mírný vítr, takže pocitově hůř jak včera.
Ten pátek jsem čekal co bude, mám trochu volnější den a před pár dny tam byly 2 cm sněhu a málem ledový den. A teď jsme s předpovědí v opačném extrému horší je ten vichr co se tam objevuje tohle nevypadá dobře
U mě dnes minimální teplota spadla na -2.8°C, tedy 2. mráz tohoto podzimu. Aktuálně je krásně 12.8°C a vysoká oblačnost. Příští dny budou opravdu zajímavé a teplé..
No vida, včera jsem to dával přímo v odkazu na SW.. že není ta krutá zima nikterak jistá.. takže si hodíme korunou... teplo nebo zima?
https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/jak%C3%A1-b...
Leknín
HaMeLeOn14
Celkem závidím ty normální říjnové denní teploty..
Tady ranní minimum -5,8°C, to jsem ale čekal, že by to kolem -5, -6 mohlo být..
Ovšem ,,maximum,, je zatím +3,4°C, ačkoli mělo být+8.. Na těch +3,4 je to seklé už hodinu..
S celodenní NO pro JZ žádná predikce nepočítala..
Tady dnes poprvé opravdu plošně mrzlo. Teplota sjela na cca -1,5. Maximum dnes necelých 14 při jasné obloze. Už se ale zatahuje. Citlivé rostliny se mi před mrazem podařilo zachránit a dál to vypadá dobře. Zajímavé je, že ačkoli byla noc dole u země bez větru, v korunách stromů foukalo hodně. Zjevně proto není listí třeba u akátů vůbec pomrzlé.
swan1
u vás nefouká? Tady dnes profukuje opravdu pořádně (od JZ).
palma
Nevím jaké to má vazby na Vortex ale v tom roce 2019 to bylo právě zapříčeněno spíše stabilním polárním vírem
Kdy ledový vzduch nepostoupil níž než 60 rovnoběžka
Myslím ze to klapne tuhle zimu, už teď jsou náznaky v podobě stabilnější TV nad pólem v příštích 10 dnech.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.