Diskuse o počasí Jaká bude zima 2023/2024
Aktuální únor a info od CHMU:
"Dosavadní odchylka teploty vzduchu od únorového dlouhodobého průměru je neuvěřitelných +6,3 °C. ? Měsíc únor tak velmi pravděpodobně skončí jako historicky nejteplejší únor zaznamenaný na našem území."
Více info na Facebooku CHMU a nebo přímo zde - https://www.facebook.com/chmi.cz/posts/77965489418...
PS. dovedete si toto představit např. v červenci? A nepočítal bych s nějakými srážkámi ...
xeno
V původním příspěvku se řešilo, že se rozpadl brzo vortex. Pak napíšete "Emm, prošel jsem pár ročníků s takto brzkým rozpadem SPV, tj. kolem poloviny března či dříve", ještě napíšete "abych byl správně pochopen, mluvím o teplotách po finálním rozpadu SPV, ne o zimě jako takové."
A teď mně tam začnete podsouvat něco o únoru. Ale jo, debil budu asi já, mně to nevadí.
andy206
Nejenom že dovedeme, ale my s tím i počítáme, v o 2°C teplejším prostředí uprostřed Evropy nebude na roční období spoleh, v zimě bude jako na jaře, na podzim bude jako v létě a v létě bude peklo s rizikovými supercelami nebo povodněmi v deštivějších periodách, řešení máme, ale jsou jiné priority bohužel, takže každej pěkně za sebe, dělej jak umíš, ono se nám to bude hodit v případě většího konfliktu.
Ochlazení čekám stále jak jsem řekl koncem února.
zimník1
Teplo bylo doteď a dál to vypadá že se to bude stále plácat okolo těch 5-10°C v maximech. Nic zajímavého na prelom února a března. Takže zimu opravdu už můžeme uzavřít a uvidime co první jarní měsíc březen. Snad nás nepřekvapí nějakým studeným počasím. Teď už na něj není nikdo zvědavý. Jo vlastně vlekaři ti asi ano.
Mr. Lightning
Taky jsem koukal jak z jara na tu otočku ve výhledu. Včera a předevčírem tam bylo v závěru února ochlazení někam k +5 či méně a dneska tohle. Pokud tohle vyjde tak únor bude rekordní s obrovským náskokem na dřívější rekord. Že rekord jako takový padne je už podle mě jisté na 100%.
No, těch otoček může být.. já se koukal na prakticky všechny hladiny od toho 1hpa, až k zemi, a ten PV s tím prostě bude dělat, co ho napadne, oteplení PV je prostě Kanada USA, a pokud něco sem padne, budeme prstíčkem škrábat aby jsme vyškrábli.. i to blokování co to zatím píše cca od 7.3. je potřeba brát s rezervou.. indexy pro změnu v neutrálu až plusu, ty hladiny rozházený, jet stream se sice hezky zvlní ( patrně) ale zůstává silnej.. zachovává proudění, takže ..? Nikdo neví!
Zde je průměrná únorová teplota 1991-2020 dle blízkých stanic ČHMÚ, kolem 0°C (Sušice -0,8, Vlkonice+0,7..)
Březnový normál tu je +3,2°C..
Prozatímní průměrná teplota v letošním únoru je tu +6,4°C.
Pokud vyjde aktuální výhled pro poslední únorovou dekádu, bude překonán o parník nejen únorový rekord, ale o více než 3°C i normál březnový..
Akorát, že v únoru, no..
Naprostý úlet...
Letošní únor je prostě naprosto mimo tabulky a dokonce to vypadá, že to bude nejteplejší zimní měsíc v historii ČR.
brezen31
Průměrné teploty se udávají jako celodenní průměry, ideálně počítané z 24 hodnot po 1h a nebo po staru z teplot v 7h, 14h a 21h. Takže prostě den i noc.
brezen31
Jak píše kolega, měsíční průměr je součet průměrných teplot jednotlivých dní v měsíci děleno počtem dnů v měsíci..
Standardně se během dne měří v 7-14-21h > denní průměr.
Pokud máš ve svém místě stanici s přenosem dat na nějaký meteo server, nemusíš nic počítat, oni to počítají za tebe a uvádějí v přehledné tabulce..
Nejen teplotu ale i další veličiny.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.