Diskuse o počasí Před námi je týden s tropickými teplotami
Modely ve vzácné shodě ukazují teplo na příštích 10 dní, možná čtvrtek nebude letní den, ale jinak horké léto. Vzhledem k tomu, že teplo začalo už před polovinou měsíce, tipnul bych si, že i srpen bude mírně nadprůměrný, co se týče teplot.
Jinak je to teda šupa, když se během 5 dní teploty dostanou z průměrných denních +15°C na +25°C.
Přízemní teplota přesáhla 40 °C
https://www.in-pocasi.cz/clanky/teorie/prizemni-te...
Fantastické počasí, už druhý den vždy během dne začne funět čerstvý JV vítr, takže pocitově jsou ty teploty kolem 30°C naprosto v pohodě a dá se říci že to asi bude top týden, v NE v části MB sprchlo, tam to dusno bylo už poznat, ale tohle je pecka, půdní vlhkost jde bohužel rychle do háje, přesně jak jsem čekal.
ludvicek
To mi ani neříkejte, tady je vítr jako prase, hasičské sirény už odpo houkaly, nějakejch 25 mm za tejden je v tomhle směšnejch, kdybych měl sadbu brambor Bellarosa, tak je vysázím 14 dní zpátky jako tu cukrovou kukuřici, jede to fantasticky, mohl jsem mít rané brambory koncem podzimu
tak u nás ani kapka, takže bouřkový týden 0 mm, teď bude následovat 14 dní sucha a vedra, kůrovec pojede jak steklý, houby ani nezačali a nezačnou, podotýkám že se jedná o boubínské lesy, klimatickej průser je zde už nyní opravdu velký rozpad pralesa, kde byly staleté stromy je téměř dokonán, od začatku července stále jen 50 mm a to jsme byly ještě před 10 lety zvyklý za léto na 200+ mm
charlie1
Tohle já osobně považuju za největší průser klimatické změny, že se lokálně jde do strašných extrémů. Tady kolem Brna je vcelku normálně zeleno (zdaleka ne tak žluto jako třeba v roce 2015), v podstatě by se dalo říct i neobvykle zeleno, ale tuším, že se to jednoho roku může zvrtnout klidně na 300 mm za rok. Prostě není otázkou jestli ale kdy.
ludvicek
Už i tady v kraji Vysočina bylo 100 mm za půl roku (Hrotovicko), nevím proč by pak nebylo možné při nepříznivé konstalaci dosáhnout na 250 mm za celý rok, v letním měsíci dáme 5-10 mm, s tím bych tak nějak prostě počítal, budu muset jít do podzemních nádrží jak Palma, jinak to fakt nejde.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.