V Česku dneškem (na některých stanicích začala již v pátek) začíná vlna veder. Za vlnu veder se v mezinárodní terminologii označuje minimálně pětidenní období, ve kterém je maximální teplota minimálně o 5 °C vyšší než průměrná maximální teplota pro daný den. V našich podmínkách se potom denní maxima v nižších polohách musí pohybovat přibližně nad 29 °C.... Více >>
Diskuse o počasí Začíná vlna veder, teploty dosáhnou až na 35 °C
Opravdu ta nastávající situace splňuje definici vlny veder a i když to nakonec nebudou extrémy, které modely naznačovaly (s teplotami až 39°C) tak i přesto to bude poměrně dost náročné. Navíc na většině území panuje značné sucho, které se bude dále zhoršovat. Zatím se tedy rok 2023 nevyvíjí příliš dobře a vypadá to na další suché a poměrně horké léto. Naštěstí extrém jako 2015, 2018 a 2019 to nebude. V novém klimatu ovšem léto jako to letošní bude asi takovou normou. Kéž by co nejdříve dorazila nějaká plošná zálivka a trochu se vylepšila půdní vláhová bilance.
Tak si při obědě čtu.. a tady je k tomu taky pěkný rozbor...https://www.severe-weather.eu/global-weather/heat-...
píší tam i o tom, že okolo poloviny července by mohlo dorazit dynamičtější počasí, n o, kéž by.. jinak tady už mám +33, ale ve zdejším kraji je to taková "normálka"
Aktuálně mám 29°C, sluníčko pálí.
Vysoká oblačnost na západě.
Zítra už jdu na první supertrop tohoto roku, tak uvidíme.
Yor3
Výstupy jakých modelů? Minimálně u GFS tam vidím teploty stabilně nad +25°C až k +30°C, to samé Ecák. Nevím o nějakém modelu, co teploty maluje kolem +20°C. Modely žádný podzim nemalují.
V příloze snímky maximálních teplot dle modelu GFS (z 6UTC).
Yor3
No já tam pro Českou republiku vidím to samé, co jsem posílal. Na Ventusky jsou totiž data z GFS, stejně jako u mých snímku z wetterzentrale, kde je vidět, že žádný podzim nás nečeká. Ventusky navíc nezobrazí maximální teploty (pouze teploty pro daný čas), které wetterzentrale.de ano. Žádný podzim nás tedy nečeká.
Apropo model ICON na Ventusky čeká teploty také plošně nad +25°C. Koukni se i na něj.
Yor3
Yr.no bere data z modelu ECMWF.
Yor3
Já teda nevím slovní obrat "návrat do podzimu" u mě evokuje návrat do teplot, které jsem tu nezažil od konce dubna, možná pár dní v květnu. Ale žádné chladné léto se letos nekoná a ani konat nebude. Fráze návrat do podzimu mi přijde zcela přehnaná. Minimálně tedy pro Čechy a polohy do 400 mnm panuje opravdu příjemné letní počasí již řadu týdnů. Že by v Novém Jičíně měli chudáci takovou zimu a podzim?
Yor3
Vy máte asi podzim pořád, jak na to koukám.
Nevím, proč berete každou předpověď od modelu GFS vážně. Co bude za 14 dní nikdo neví. Žádný podzim se nekoná a ani konat nebude. Tepla si užijeme dost, ale sucha taky..
Jinak tady už mám 31°C, je pěkně.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.