Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hlavně v severozápadní polovině území občasný déšť, odpoledne na východě ojediněle bouřky

Diskuse o počasí Oceány a moře na severu Evropy jsou neobvykle teplé

# 30.06.2023, 14:07

Někdo ale možná zamíří na sever, k Baltu nebo Severnímu moři. Teplota vody v těchto oblastech je celkem logicky samozřejmě nižší než na jihu kontinentu, nicméně ve srovnání s obvyklými hodnotami na konci června je nezvykle vysoká. V Baltu má voda většinou 17 až 19 °C, výjimečně i 20 °C, a to se netýká jen chráněných zálivů, ale i širého moře, a to dokonce i v oblasti finského Oulu.... Více >>

274
# 30.06.2023, 16:20

To Finske Oulu je "pekne", konec Botnickeho zalivu. Takova anomalie u teploty mori se skutecne jen tak nevidi. V nejseveernejsi oblasti pobrezi Botnickeho zalivu pri Finskem meste Tornio a hranicich se Svedskem se vleva pomerne velka reka Tornio do Baltu. Ale to moc teplotu neovlivni. Nicmene je to kousek od polarniho kruhu (ten je pri svernim okraji Rovaniemi), a tak tam tma v cervnu vubec neni, Slunce je temer porad nad obzorem, byt nemusi byt moc vysoko. A kdyz je jasne pocasi, voda se prohriva. Pri Slunci vysoko nad obzorem absorvuje voda vetsinu Slunecniho zareni, je-li Slunce nizko nad obzorem, odrazi se 20-30 % Slunecniho zareni. Avsak Slunecni zareni dopadajici na jednotku vodni plochy je dano (intenzitou zareni kolmo ke Slunci)*(kosinus vzdalenosti Slunce od nadhlavniku).

V teto oblasti je Baltske more pomerne melke, snaze se prohreje, narozdil od oceanu pri pobrezi Norska. Dal na sever v Laponsku za polarnim kruhem je mnoho jezer (napr. velke Inari, Kemijarvi) a v poslednich letech i tam je voda pomerne tepla ke koupani, i prez +20 °C, kdyz je v cervnu-cervenci teplo a malo oblacnosti. Ale pozor v Laponsku ve vyssich polohach (pri Finsko-Norske) hranici muze led na jezere nekde v 700-1000 m nad morem roztat az v cervenci. V Kilpisjarvi jezere roztava obvykle led zacatkem cervna (pobliz FI-NO-SE trojmezi).

Stanice Tornio pobliz nejsevernejsiho bodu Botnickeho zalivu je i na Ogimetu a dokonce s 24-hod obsluhou:

02880 Tornio Torppi pri usti reky Tornio a konce Botnickeho zalivu
https://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind...

02814 Kemijarvi Lentokentta pri velkem jezere, 0.15 stupne za polarnim kruhem
https://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind...

02702 Inari Kaamanen 69.13 severne, 2.57 stupne za polarnim kruhem, kousek severne od Inari a severo-zapadne od jezera Inarui.
https://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind...

Pocasi v cervnu je tam ze zacatku chladnejsi, pak teplo. Jeste v prvni pulce kvetna byl v Inari snih. Uvidime, jake bude leto dal. Ale i zde se objevuji tropicke dny stale casteji.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.