Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Lokálně opět přeháňky nebo bouřky, ojediněle s přívalovými srážkami

Diskuse o počasí Po několika letech byla z našeho území velmi dobře pozorovatelná polární záře

# 23.04.2023, 23:36

Na severu Evropy se polární záře vyskytují poměrně často. Jen zřídka jsou ale pozorovatelné ze střední Evropy. Z našeho území jsou vidět jen výjimečně a převážně jen v místech s temnou oblohou a pomocí fotoaparátu, který více zvýrazní světlo.... Více >>

173
# 23.04.2023, 23:41

Další možnosti na silnější polární záři by mohly být hned v dalším týdnu od středy až do neděle, kdy se očekávají další výrony další koronární hmoty směrem k zemi (nutno podotknout, že aktualizace proběhne až zítra v poledne, lze očekávat nějaké změny do +/-). Tak uvidíme, jak to dopadne.

https://www.gi.alaska.edu/monitors/aurora-forecast
# 23.04.2023, 23:46

Aidamko1
Děkujeme za pěkné doplnění. Jen tohle předpovídat je i na pár hodin velmi obtížné, natož několik dní. :) Moc bych si naději nedělal - to tak spíše ve Skandinávii.

173
# 23.04.2023, 23:50

In-počasí
Ano, ano. Ještě včera večer, jak bylo ukázáno na twitteru od jednoho pozorovatele z Aljašky, se neočekávalo skoro nic. Zítřejší aktualizace by mohly něco více nastínit, ale je fakt, že mnohdy se to dá odhadnout jen na pár hodin dopředu (dnes informovala NOAA až někdy kolem poledne) Síla K-Indexu na hodnotě 8 se rovnají intenzitě geomagnetické bouře G4, což je již silná geomagnetické bouře. A ano, taková Skandinávie, či např. oblast kolem Špicberk to je jiná písnička, tam je to velice běžné. Naopak u nás moc často ne.

# 24.04.2023, 07:41

Aidamko1
Zatím si ale teď užije amerikán tu druhou vlnu, opět Kp8.
Toto CME dorazilo dřív než mělo takže jsem rád. Předpovídat to je fakt těžký.

Snad další nějaká bouře vyjde. Ale ten forecast co jsi poslal nedává víc než kp5. To by vidět nešlo.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.