V minulých týdnech bylo v Bruselu přijato revoluční rozhodnutí. Zatímco v médiích se často mluví o zákazu spalovacích motorů, Evropská komise v tichosti přijala i další významné rozhodnutí. To se týká měření teploty vzduchu. Ta se standardně v celé Evropské unii nyní udává ve stupních Celsiových (°C).... Více >>
Diskuse o počasí Teplota se od roku 2025 začne udávat ve Fahrenheitech, rozhodla Evropská unie
Apríl!
Super, na chvíli mě to opravdu dostalo
V Agresivni Russke Federaci - ARF zase pro zmenu bude povinna jina stupnice °Alc, kde 0 °Alc bude bod tuhnuti cisteho ethanolu (-114.4 °C podle Wikipedie) a druhym referencnim bodem bude bod varu ethanolu (podle wikipedie +78.3 °C) bude 100 °Alc. Problem je, ze budou vnucovat tuto stupnici i po okoli.
Jeden stupen bude mist velikost 1,927 °C resp. 1,927 K, absolutni nula vychazi na -82.387 °Alc, 0 °C = +59.37 °Alc a 100 °C = 111.26 °Alc.
Ethanol, nebo-li ethyl-alkohol (C2H5OH) uz se stejne v teplomerech pouziva jako kapalina misto rtuti. Tak to nebude prilis velka zmena.
Fahrenheitova stupnnice ma 0 °F a 100 °F zafixovano na jinych hodnotach, nez Celsiova stupnice a moc jsem nepochopil, jak presne. 0 °F ma byt nejnizsi teplota, pri ktere nezamrza smes vody z chloridu amonneho a ledu. Puvodne jsem si myslel, ze se jednalo o nejnizsi teplotu kapalneho roztoku vody a soli (sul je chlorid sodny). Take jsem zkousel smes vody a soli dat do mrazaku, a pri ktere teplote to jeste zustane kapalne. Povedlo se mi to pri hodnotach i pod -10 °C, a tech 0 °F by odpovidalo nejnizsi mozne teplote.
100 °F mela byt teplota lidskeho tela, coz je pomerne dost vysoko. Bezna teplota je okolo 98 °F.
Aby prepocet dobre fungoval, tak plati presne 0 °F = -17.8 °C, 32 °F = 0 °C, 100 °F = 37.8 °C, 100 °C = 211.96 °F.
Kelvin skutecne udava teplotu jako prumernou kinetickou energii castic a 0 K je nulovy pohyb castic - nulova energie, absolutni 0. Kelvin je stejne velky jako stupen celsia, jen je stupnice posunuta.
0 K = -273.15 °C = -459,63 °F.
Vubec nejsmyslu plnejsi by bylo mit referencni body dva. Jeden bod absolutni nulu, 0 K a druhy bod vubec nejvyssi fyzikalne moznou teplotu, Planckovu teplotu. Planckova teplota je 1.416785(16)*10^32 K, a tak pokud rozsah teplot mezi absolutni nulou a Planckovou teplotou rozdelime na 10 ^32 dilu, bude jeden stupen mit velikost 1.416785(16) K resp. 1.416785(16) °C (o trochu vetsi dil) a zacinatod absolutni nuly.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.