Diskuse o počasí Stromy začínají kvést neobvykle brzy, příští týden je mohou poškodit mrazy
Také v Japonsku hlásí rekordně brzký rozkvět sakur: https://twitter.com/sayakasofiamori/status/1637773...
Prý se probudíme do zimy..teda, říká Dáša a němečtí, pokryje nás sníh..kolegové..https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-te...
Petr12
Pokud Vám to vadí, nečtěte to, a propo, nějaký příspěvek k věci by nebyl?
Z Vašeho ohlasu je vlastně patrné, že jste to ani nečetl, není to totiž jen o paní Dáše, že..
citace z článu, např:.."Němečtí meteorologové varují, že v noci na pondělí začne sněžit a lidé se po celé SRN probudí do zimy,"
Tak ten mráz po ránu už vypadá jen na úterý a tady by to pod -2 ani klesnout nemělo Protože má po většinu noci foukat a bude i nějaká oblačnost a v noci z úterý na středu už má přijít teplá fronta takže na západě už by mráz nehrozil,má to tam stejně i gfs a Ecak. Teď jen doufat že to v utery nespadne pod -2 a meruňky vydrží, jsou ještě z 90% zavřené a nečekám že se do pondělí otevřou když se už bude ochlazovat.
Pak to vypadá od čtvrtka do soboty na teploty kolem 15 ale v neděli je tam pak zase návrat chladnějšího počasí s mrazikama ale to je ještě daleko a žádné ochlazení přijít nemusí, už se to pomalu redukuje.
U nás je letos příroda napřed ještě více než loni. Pomalu nejvíce co jsem kdy zažil. Teplé počasí v druhé půlce února u nás všechno probudilo. Momentálně nekvetou jen jabloně, hrušně a švestky a některé třešně.
Letos je to srovnatelné s rokem 2014(teplý únor a velmi teplý březen) či s rokem 2019. Tak snad se to přečká bez větších újm a mrazy už v dubnu a květnu nebudou.
V r.1972 kvetly švestky koncem března, a to byly úplňkové Velikonoce, kdo máte náladu, tak si to najděte.
Pod námi už to kvete. To ochlazení by už nemuselo vůbec být, snad je mráz nezničí.
Co maluje GFS za týden+ mě vůbec nevzrušuje a jelikož ICON + ECMWF s žádnou další chladnou vlnou zatím nepočítají a to v několik posledních výstupech tak jí zatím považuju za méně pravděpodobnou. Co mě trápí a to jsem tu psal už před pár dny je noc na úterý a na středu, kde bude zdá se mráz na většině území. A jestli bude na jižní Moravě -3/-4 tak to potěš pánbůh... to budou obrovské škody. U nás stromy samozřejmě taky kvetou, takže budu rád když dopadneme jak udává předpověď tedy do -2, ale trochu se obávám že to zde taky může spadnout níže.. Každopádně v Čechách bude nejhorší noc na úterý a na Moravě noc na středu a každý stupeň pod nulu bude klíčový. -1 a -4 je obrovský rozdíl..
Jinak Velikonoce budou zdá se teplotně průměrné a upršené. Což sice ideální není, ale na jaro beru vláhu všema deseti takže doufám, že nějaká dvouciferná srážka příští týden přijde jak naznačují modely.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.