Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Oteplení, zpočátku ojediněle i tvorba ledovky

Diskuse o počasí Poklidné počasí pod vlivem tlakové výše, v závěru týdne se oteplí

306
# 08.02.2023, 00:55

Tommy díky dobrý, stačí ale 1 odstavec a spíš komentář, tabulky a grafy si každý najde, stačí kliknout na stanici, což hádám umíme všichni, každého zajímá navíc jiná oblast, díky.

Jinak teď mě zajímá spíš zase zvedající se vítr, hlavně teda v sobotu a srážky bohužel asi až další víkend.

na pohodu nic extra
126
# 08.02.2023, 07:40

Tak dnes ráno již jen kolem -5, včera o 3 stupně méně, za tři týdny březen, pojďme už k teplejším zítřkům.:slunce::D

414
# 08.02.2023, 07:45

ludvicek
Jj, pojďme, jak já už se těším na vlaštovky..:)
Ale zatím to tu ještě nevypadá..:D:(

173
# 08.02.2023, 07:48

ludvicek
Tak tady aktuálně -9 a v Žabovřeskách -8, ale taky bych řekl, že už by to chtělo jít k těm teplejším zítřkům. :D

78
# 08.02.2023, 08:05

My jsme dnes díky zatažené obloze neklesli pod -3°C. :)

# 08.02.2023, 08:58

U nás už druhé ráno pod -11 stupňů ale přes den krásně slunečno.

# 08.02.2023, 09:38

Dnes minimum stejné jako včera někde mezi -9/-10°C a čeká nás další azuro den. :slunce: Včera jsem pracoval venku cca mezi 10-15h a bylo to víceméně příjemné byť celou dobu mrzlo. Slunce prostě dělá divy. Zítra už čeká teplejší ráno a teplota se vyšplhá přeci jen pár stupňů nad nulu. Od pátku nás čeká změna počasí. Modely mi přijde, že trochu ochladily na příští týden a teploty nad 10°C jsou pryč nebo oddáleny. Takže čeká nás pohodových 5-10°C v maximech a ještě chladné noci. Tedy nemám zatím obavy z nějakého předčasného proubouzení vegetace. Uvidíme co ještě nadělá stratosférické oteplení, které už je prakticky jisté okolo 17.2. Třeba to ještě zamíchá kartami, ale zatím to vypadá, že pro Evropu to nic chladného nepřinese (viz. článek na Severe weather).

414
# 08.02.2023, 10:15

U nás to vypadá na celkem krutý ledový den..
Slunce nikde..
Aktuálně oblačno a ještě teď -7°C..

126
# 08.02.2023, 10:52

swan1
To máte za trest, že jste se někdy v pondělí "posmíval", o jakých ledových dnech mluvím.:D

Tady krásně jasno a jen -1... No což, v čase Vánoc jste měli zase hodně teplo na západě.

414
# 08.02.2023, 11:07

ludvicek
:led:je za odměnu, ne za trest :D
No uvidíme, jestli vyleze mozol, vylitne to zase nad 0..

173
# 08.02.2023, 11:26

Tady už +1,4 stupně. Dneska to vypadá na krásný a teplejší den. :)

61
# 08.02.2023, 13:54

Ráno -4, vyšlo slunko a +0,8, nečekal jsem tak nádherný den, ani ten vítr nefučí :cool:
Včera jsem měl nějakou depku, musel jsem řešit něco venku a měl jsem toho plné zuby :(
Tato zima tady byla až moc srážková, vlednu spadlo skoro stovka! srážek, za únor něco zatím přes 20mm a jak když utne nic nepadá a kdoví jak asi dlouho? Jinak nakonec tu zimu hodnotím tak nějak že mně docela s tou vodou a tím převažujícím větrem většinou srala, ale měla i svou sněhovou krásu, hlavně teda dnes po takové době vidět delší dobu slunce na obloze je pro mně velká vzpruha na psychiku :)
Dva dny si asi ještě pořádně ráno zamrznem a pak začnu už něco dělat v sadu, to nějaké 10+ tady u nás si myslím brzy ještě nehrozí, GFS po 20.2. tam má zas SV, tak uvidíme co z toho bude..

173
# 08.02.2023, 14:08

Jako dneska fakt parádní počasí. Venku jsou +2, slunce hřeje a nefouká, takže ideálka. To teplo co bude probíhat v dalších dnech zní suprově.

40
# 08.02.2023, 15:27

Tady bylo včera ráno -10°C, mlha od cca 8:00 do 11:30. Ledový den padl tutově díky mlze, byla i výraznější pěkná námraza, vskutku bílé stromy hlavně u řeky, sluníčko to narušilo. Včera večer již bylo o něco tepleji než předchozí den, stejně tak dnes ráno o odpoledne. Teploty stoupají a vyhlídky oteplují, vskutku se blíží jaro a opět to vypadá na atypickou TV a velmi teplý vzduch od JZ. Šumava a jiné závětří budou možná brzy atakovat patnáctky. Vskutku to jde s těmi zimami do háje. Leden už přinesl jaro a únor bude asi podobný. Nevím co z těch zim vlastně zbývá, jen nějaké chladnější, mrazivější epizody nebo SZ proudění, ovšem to vyplní možná jenom 1/3 zimy, zbytek je teplý Atlantik nebo jiná obdoba tepla. Vidím opět souvislost se změnou klimatu a podobné zimy čekám i příští roky, jenom si myslím, že nás čeká zima s větší mírou SZ proudění a více sněhu na horách. PV už ani nesleduji, pořád SSW na 70-90%, indexy AO, NAO plus a pořád teplo. Počasí přestávám řešit, chci si jenom užít předjaří a jaro s absencí zimy a jiných výrazných nebo nebezpečných jevů. Počasí bude vskutku teplé a poklidné. Naruší to možná jenom nějaká přechodná výrazná mlha v údolích, pokud se nasune velmi teplý vzduch při anticykloně.

34
# 08.02.2023, 16:17

Tady dnes ráno opět -9, maximum bylo +2,5. Ještě teď jsou ale +2, což je významný posun oproti předchozím dním. ;-)

306
# 08.02.2023, 17:44

Dneska na Vysočině na Havlíčkobrodsku teda pěkně nepříjemně foukalo, dost to kazilo dojem z krásně prosluněného dne, ale při pohledu na ty haldy žížal v hnoji srdce zaplesalo?. V MB nebyl ledový den jen o pár desetin, ale na to nehraju, prostě bylo zamrzlo, přece jen to začíná promrzat o trochu hlouběji, ale brzy se to zastaví a jsem fakt nyní rád, že se nikde nebořím. Vejš na Vysočině zamrzlo zrovna ve chvíli solidního promáčení, tak tam sucho jen tak zatím nehrozí, ale to může být za měsíc roztátí v trapu, protože zásoba vody ve sněhu je minimální.
Už nyní je -5 a ráno se to motalo kolem -7.

# 08.02.2023, 18:15

Jsem zvědavý na ten příští týden. ICON tam straší s inverzní nízkou oblačností na většině území. Je to podle mě hodně na hraně. Ta vzduchová hmota bude teplá, ale zase žádný extrém (t850Hpa cca 5-7°C) a přeci jen je už půlka února takže slunce již má nějakou sílu. Ale vítr bude slabý a střed tlakové výše poblíž našeho území, takže slabé proudění udělá své. Takové ty typicky inverzní lokality to mají asi spočítané a ten zbytek území no uvidíme vidím to třeba osobně pro svou lokalitu na 50/50. Kde inverze nebude tak to možná přes těch 10°C půjde jinak pod deklem bude slabě nad nulou.

414
# 08.02.2023, 20:15

Tak konečně ledový den uhájen..
Díky oblačnu až do oběda..a ranní kose.
Odpo sice slunce bylo, ale už to nezvládlo vyhnat nad nulu..
Ráno -13,5°C
Odpo max -0,8°C
Zítra ráno ještě bude tady frišno, aktuálně už to padá k -6°C..
Další rána už budou pak podstatně teplejší..

12
# 08.02.2023, 20:46

Doporučuji horským střediskům při současných mrazivých teplotách nadále zasněžovat, chtějí-li pomýšlet na delší sezónu. Další přírodní sněžení totiž pravděpodobně přijde až začátkem dubna. Do té doby bude panovat sušší předjaří s minimem srážek.

325
# 09.02.2023, 00:12

08.02.2023 byla dosazena za rok 2023 zatim nejnizsi teplota na soukromych stanicich v 7:00 SEC Rasnice -21.9 °C Pod -20 °C bylo jeste ve Volarech dnes, a to v 06:30 -20.1 °C. Prez den bylo uz na vice stanicich nad nulou odpoledne, nez v predchozich dnech. Stale jasno a jen par kumulu. Vecer uz se blizila zmena, zvedl se vitr, pokles na stanicich se zastavil. Ale na vychode naopak byl mraz misty o dost silnejsi, nez predchozi noc.

Teplota 08.02.2023 06:30 cca nejchladneji rano
Teplota 08.02.2023 14:30 cca nejtepleji odpoledne
Teplota 08.02.2023 23:30

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.