swan1
Díky! Nenapadlo mě, že to není přístupné.
25 °C rozdíl je dost, ale zase ne úplně extrémně (něco podobného, ještě horšího, zažily loni v březnu mnohé jihomoravské nížinné stanice, kdy ve dne bylo i mírně přes +20, a v noci to klesalo na -10...). Ale březnové slunce už má mnohem větší sílu, takže na únor je to vlastně hodně...
Každopádně mi utkvěla v hlavě zpráva z doby před několika (už asi více) lety, kde psali i o 40°C rozdílu mezi denní a noční teplotou na Kvildě-Perle v oněch dnech. Takovou situaci už považuju za hororovou a zažít bych to nechtěla.
------------------------
Jinak tady je nyní už -6,3. Dnešní ranní minimum bylo -6,8; to zítřejší bude zjevně mnohem nižší. Už aby ty (holo)mrazy daly pokoj.
LD jsme dnes také dali, s maximem -0,1.
Diskuse o počasí Poklidné počasí pod vlivem tlakové výše, v závěru týdne se oteplí
Dnes ale překvapilo, že na většině míst republiky, byl ledový den. Maxima jen na několika málo stanicích, zcela výjimečně, překročila 0°C. Nejvíc ze stanic, jsem objevil v Děčíně, kde to bylo cca +1°C. Dnes dokonce i stanice na jižní Moravě nebo v Polabí a Podkrušnohoří, měla maxima těsně pod nulou. I tady na Mostecku, poprvé letos ledový den
Edit: tak když nebudu koukat na úplné centrum Prahy, tak Dobřichovice u Prahy, dnes zřejmě nejvyšší teplota, až okolo +2°C
Být sníh, tak máme -15 taky, takhle se držíme na -10, ale do rána ještě být může. Sníh je kilometr od nás , tam zhruba začíná za Škodovkou.
Teploty dne 06.02.2023 z vice nez 200 soukromych stanic a prez 40 SYNOP stanic v CR a okoli. Rano na Sumave a na par dalsich mistech teploty pod -15 °C, Rasnice -20.6 °C. Prez odpoledne na nekterych mistech slabe nad nulou, vetsinou ale ledovy den.
Na stanici Sucha Rudna v Jesenikach byl vecer mraz silnejsi nez rano.
Na Snezce Polske i Ceske se vyskytl Arkticky den, kvuli setrvacnosti a chybnym datum 05.02.2023 na Ceske Snezce Arkticky den neni, ale na Polske Snezce Tmax casne rano -11.8 a prez den Tmax -12.0.
Na Lyse hore Arkticky den byl z hlediska Tmax 23-23 UTC.
Jirke85
A k čemu je potom váš příspěvek, to, že to vy číst nechcete, přece neznamená, že to nechce číst někdo jiný.
Tady dnes ráno -10,4°C, to už je hezký přítuh a pravděpodobně jedna z nejnižších teplot na pěkně dlouhou dobu. Podle výhledů se má již oteplovat a jaro se nekompromisně blíží, tady už vykukují sněženky.
Frantis95
U nás -9° a jinak sněženky jsem viděl už v první polovině ledna po té teplé vlně co proběhla. To byl docela šok. Nyní je první polovina února a to už je na sněženky vlastně v posledních letech docela normální datum.
Aidamko1
U nás i v Tuřanech -8°C, což tak plus mínus odpovídá rozdílu nadmořských výšek mezi námi. Předpověď se aspoň zde trefila téměř přesně. Od teď už bychom měli jen (zvolna) stoupat.
Frantis95
A čemeřice má květy jak talíře a talovíny se žlutí... Pěkné to je a bude líp, jak by řekl jeden mistr slova...
U nás jsme prosincové minimum této zimy (-15°C) nakonec nepřekonali (dnešní minimum -14°C). Nejsme klasické mrazové údolí jakým je třeba o něco níže umístěné údolí Moravy do Hanušovic. Teplota tu večer sice rychle spadne dolů, ale pak se pokles zastaví - za což jsem i celkem rád
To by mě zajímalo, co to má za cenu natírat kmeny ovocných stromů bílým vápnem, kvůli rozdílům teplot mezi dnem a nocí, když stejně koruna trpí.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.