Kokos342
Tak větší poprašek no. se omlouvám.
Jako na 31.leden 3cm u hřbitova možná 4
Diskuse o počasí Před námi je hodně větrný týden, na horách připadne až půl metru sněhu
Závidím všem kde leží sníh a postupně přibývá, většinou polohy pod 400m.(viz Žďár n. Sázavou)
.možná příští týden, ochlazovat by se mělo pomalu od pondělka..
btw: kdyby se opakoval únor 2021 vůbec bych se nezlobil..
to tady leželo cca 25 - 30 cm
Dole v Brně po sněhu ani památka, ale lokálně se to dost liší, takže cca těch 70-100 m.nm dělá dost. Večer a v noci na zítřek by nějaká přeháňka dojít taky mohla, tak uvidíme. Zatím dobře vypadá noc středa/čtvrtek. Četné přeháňky na linii od severu, tak uvidíme. I v poloze kolem 300 m.nm dokáže něco napadnout.
Kokos342
Jj, vypadá to na horách na další rekordní zimu, škoda že v nižších a středních polohách většina spadne v dešti během víkendu a kolem 5°C, v nížinách to nevadí, ale v těch středních polohách tady na Vysočině to bude škoda , už mám 11-12 cm v noci procházely přes nás silné sněhové přeháňky, třeba model Arpege mi slibuje do pátku 20 cm ale při teplotě 1°C mokrý a těžký sníh to bude
Večer dneska očekávám dalších 3-5 cm
ROFA
No tohle je tedy mazec, to bych zažívat asi fakt nechtěl. Jsem rád za to naše klidné skoro bezvětrné údolíčko :-) My jsme aktuálně na 20 cm celkem a po 24 h přestalo sněžit, jen sem tam menší přeháňka. Teplota -1,9°C a přes den by to mělo zůstat pod nulou. Odpoledne by to mělo spustit
znovu a pak zajímavá noc ze středy na čtvrtek, tam to bude dle Aladina ještě zajímavé
V neděli 29.1.23 jsem byl měřit sníh v oblasti Pradědu. Malý Děd tak 50-60cm, záp svahy spíš 40-50cm. A sedlo pod Pradědem blízko 70cm. Otevřenější část plochy měla tak 60-70cm, ojediněle jen 40-50cm. Chráněnější části mimo střed a blíž k lesu 70-80cm, ojediněle k 90cm. Celkově asi 72-73cm nejčastěji.
U nás srážky zanedbatelné, celkem za hlavně ty noční přeháňky 2 mm a lepší to nebude, z předpovědi vyčnívá pátek, to kdyby vyšlo, to by byla pecka, nachytal bych snad 2 m3 vody a celé pondělí zalejval (víkend jsem v práci), to je sen.
Jinak Ludvo na březen a duben by to mělo význam až za měsíc, druhá půlka února by měla být spíš sušší a hlavně by to muselo být ve sněhu s pomalým odtáváním, to je skoro to nejdůležitější.
Yurri
No, beru to tak, že víno se probouzí až tak koncem března, kdy začne "plakat" a mám vykopaný vsakovací "misky" kolem kmínků, takže doufám v hluboký zásak těchto aktuálních srážek. Jak to mám na svahu, chce to prostě cíleně svádět vodu, jinak je to povrchově odteče, to je jasný...
Kokos342
To návětří Orliček vám tam hodně svědčí Z Německa už se blíží další silnější přeháňky, tak se večer máme na co těšit. U nás další ledový den (maximum někde kolem -0,9°C a teď už to klesá). Dopoledne tu proběhlo jen pár slabších přeháněk, teď už se to opět slilo do trvalého sněžení. Tyhle vlhké SZ jsou prostě pro hory paráda.
Petr75
Návětří orliček
John Deere
No jasně, vy to máte o dost blíže, ale při současné situaci to možná až tak mimo není za vhodných podmínek se návětrný efekt může posunout i mnohem dále od hor do tzv. předpolí, kde se pak vlivem vypadávajících srážek sníží i teplota v této oblasti.
Co na to Kokos342? Koukám, že kolem už máte +2 až +3, takže to bude už spíš o dešti
Pro tu jihozápadní půlku to vypadá na fakt vysoké úhrny, to by to dalo s přehledem přes půl metru na Šumavě a možná nějakých 30 cm i u Swana1.
Nám to sice tak ukazuje vydatne srážky ale bude to s deštěm a má být + 1 takže se ani nic neudrží, ikdyz by mohlo když ty srážky budou silné tak by se mohlo ochladit k nule,co myslíte?
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.