Aura1
Nedá se nahradit dlouhé pozvolné tání sněhu, to by muselo pršet stabilně o třetinu více než je množství srážek spadlé ve sněhu, i v zimě je výpar, zvlášť při +10 a větru a zvlášť při travním porostu, proto se oře hrubá brázda, vláha jde hlouběji a mráz to načechrá, úrodnost jde ale do kytek, ale to je jinej problém. Normálně na holé půdě mám z 10 cm sněhu mokro tak 10 cm do hloubky, pod trávou dobře o třetinu méně, no a já chci vláhu i v 30 cm, už chápete proč potřebuji pár desítek mm? Ty vaše modely jsou schopny to zprůměrovat do 100 cm, to je pro mě opravdu jen orientační a ty barvičky často nesouhlasí, nemají šanci brát v potaz mikroklima. ČHMÚ tam má mapy i grafy VVK20 cm pod travním porostem, moc to teď asi nikdo ani já nesleduje, já to vidím u sebe na hromadách kompostu různé zrnitosti a vím přesně, kam se vláha dostane a jak v půdě pracuje.
Diskuse o počasí V příštím týdnu se vrátí zimní počasí, očekává se sněžení i náledí
No tak máme za sebou hromady front, se zanedbatelnými úhrny a jedeme tady do dalšího suchého období. Za poslední 3 týdny, celkem cca 12 mm, a většinou po pár desetinách. To ten rok pěkně začíná. Teploty stabilně 3 týdny 7-12°C, na zahradě všechno vylezlo a do toho zřejmě přijdou holomrazy A pořádný srážky, nebo dokonce i sníh, v nedohlednu
JUGOCV
Taky jsem na to koukal, mám mít max -4 a přes den jen jednou na nule, jinak v plusu ( což ovšem, při dobré konstelaci, klidně může dát i tři ledové dny) nicméně je to i na leden touto dobou nic moc, když si vezmeme, že teď by mělo být dle průměrů, nejchladnější období v zimě..no uvidíme v reálu, klidně se to může vyvrbit i o nějaké tři čtyři stupně chladnější, než je tahle predikce.
Ve středu v nížinách spis bláto. Tady (Nové Hamry) je aktuálně -0,4 a mini poprašek .
ludvicek
No tady taky monzunové deště. Tak uvidíme kolik to dá.
Jinak nový Aladin ten teplejší vzduch šupnul až nad SK, takže i má oblast bude někde kolem 0°C a se sněžením. Modely to ale ještě budou měnit. Nový ICON sněžení taky lehce i na Moravu přidal. Uvidíme co bude, ale hlavně né už žádné kalamitní sněžení typu pátek 16.12 (to je ale minimálně tady vyloučeno). Kdyby se přeci jen lehce ta teplota snížila, tak by něco být i většího mohlo. Uvidíme. Když ale vzpomínám na ten pátek 16.12. před měsícem, tak i tehdy se čekala teplota lehce nad bodem mrazu a nakonec z toho bylo to co bylo. Musíme ještě počkat na zítřejší a úterní výstupy.
U nás za dnešek 16 mm, k ránu lilo jak z konve a ještě se do toho přidal silný vítr...
Tady to dneska všechno sežralo návětří Šumavy, úplně ty srážky rozprášilo, obnovovalo se to až kdesi před Vysočinou..
Predikce byla 9mm, spadlo 0,8mm.
Což ale jedině dobře, je tu hodně mokro a bláto..
Na tu středu mi sem Icon neustále přidává, včera z 0 na 9mm, dneska už to zvednul na 19mm ve sněhu při teplotě -2 až 0°C..., což už by na silnicích smrdělo kalamitou..
No uvidíme..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.