Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Diskuse o počasí Kalifornie zažívá extrémní deště, atmosférické řeky přinesly stovky milimetrů srážek

# 06.01.2023, 13:34

Západ Spojených států amerických zažívá bouřlivý a mimořádně deštivý začátek nového roku. Zasažena je zejména Kalifornie, kterou přitom v minulém roce sužovalo extrémní sucho. Od konce prosince ale směřuje dráha tlakových níží z Pacifiku k východu právě do tohoto amerického státu a přináší tam extrémně vydatné srážky.... Více >>

# 06.01.2023, 13:41

Kalifornii poslední dny také sleduji co se počasí týče. Ještě je čeká další nášup v dalších dnech podle map na Ventusky budou srážky opravdu intenzivní... Je pravda, že tam měli několikaleté sucho a takové přívaly vody doplní spodní vody na roky dopředu. Takhle to tam jistě fungovalo po stovky a tisíce let, že se střídali suchá období a pak vlhká která doplnila spodní vody a zásobníky. Bohužel dnes tam žijí desítky milionů lidí a navíc je to možná celé umocněné klimatickou změnou, takže tenhle přirozený proces se neobejde bez velkých škod na majetku a životech.

Prostě my lidé si myslíme, že jsme páni planety, ale na některé věci jsme stále krátcí a dříve či později k této atmosférické řece dojít muselo. V souvislosti s Kalifornií jsem o tom četl již před lety.

# 06.01.2023, 15:51

JohnBattler
A jak to tam vypadalo "před lety"? Vy jste se tam nějak pohyboval?

# 06.01.2023, 16:11

Tak to je extrém.. během 2 týdnů tam naprší víc než průměrně u nás za celý rok :!!:

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.