Včera k nám začal proudit velmi teplý vzduch a jeho příliv pokračoval i dnes, kdy se ovšem více projevila teplotní inverze. Nejtepleji tak bylo na horách nebo v jejich závětří. Vůbec nejvyšší teploty byly podle ČHMÚ dnes naměřeny v severních výběžcích.... Více >>
In-počasí Jj, fotí vám to opravdu pěkně.. Na Volary hodně neobvyklé teplo, já tam byl dneska cca kol 9 ráno, to byla kotlina ještě studená a v mlze a nad tou mlhou se v dálce ve slunci nádherně tyčilo místní jižní panorama, masív Plechý - Trojmezná - Třístoličník.. Ten pohled jistě znáte.. Fotit jsem to ale mobilem za jízdy ani nezkoušel.., to chce pořádný přístroj..
Zde ještě pěkné srovnání toho, jak to na Knížecích Pláních vypadlo před týdnem: https://www.facebook.com/photo?fbid=62319834265097... a níže je ten samý strom dnes - už v podstatě bez listí a přitom před týdnem ještě zářil všemi barvami.
Knížecí Pláně (1000 m n. m.) na Šumavě 17. října 2022
LukyO To ale nic nemění na tom, že se nachází v jednom ze severních výběžků v rámci ČR... Respektive, právě proto do toho výčtu severních výběžků patří..
Taky se mě zdá že letos to listí opadává dřív, tady začalo už asi před 14ti dny. Zatím má být ale celkem dost teplo až 19°, dnešek se ale nějak nepovedl je po dešti a jen 9,2°..jinak je to ale suchý říjen, zatím jen 4,8 mm.
No jde vidět, že některé stromy se už pěkně barví a začínají schazovat už i listí. Ale některé stromy si dávají ještě čas. Například zde za domem i v okolí, břízy skoro ještě celé zelené a vedlejší jasany se teprve začínají lehce zbarvovat do žluta
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.