Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Teplotně podprůměrně počasí pokračuje, v noci na zítřek hrozí častěji mráz

Diskuse o počasí Ve vedrech vznikají rarášci, mohou i působit škody

# 03.08.2022, 17:26

Letní slunečné a teplé dny bez bouřek znamenají z meteorologického hlediska klidnou situaci. Přesto se může objevit jev, který nemusí – navzdory svému lidovému označení rarášek nebo čertík – být úplně neškodným. V meteorologické odborné terminologii má tento jev označení prachový nebo písečný vír, někdy též malá tromba. Jde o vír, který vzniká odspodu.... Více >>

# 04.08.2022, 15:30

Tak už konečně vím co se u nás v nejbližším okolí našeho domu děje.
Tyto jevy jsem totiž viděl letos již dvakrát. Jeden byl docela malý, mohl mít průměr asi jeden metr, a nebyl ani nijak silný. Rozvýřil jenom prach u cesty a když jsem ho sledoval, vypařil se ( pokud to tak mohu nazvat ) asi o 50 metrů dál o keře.
Druhý, který byl nedávno, byl už dost silný. Viděl jsem ho asi 50 metrů od naší zahrady a mířil přímo na naší zahradu. Podle mého odhadu mohl mít 2 až 2,5 metru v průměru. Výšku jsem už nezaregistroval, protože se pohyboval dost rychle a všechen písek začal okolo mě výřit. Seděl jsem v našem altánu a jediné co mě napadlo bylo zavřít oči. O pár vteřin později zasáhl i latán a všechen prach a písek právě skončil v latánu. Asi po 5ti vteřinách byl klid. Jelikož altán je hned u stěny domu, zarazil se poravděpodobně o tuto zeď a bylo po něm. Já otevřel oči a já byl celý od písku. Škody nám sice neudělal, ale dorbné věci jako plastové židle a stůl byly popadané a asi 10 metrů od svýho místa.
V minulosti se u nás to již stalo několikrát, ale nikdy jsem nepochopil, co to vlastně může být. Já si to označil jako miniaturní tornádo.
Dnes po tomto článku mě mrzí, že to není zdokumentováno, nebo natočeno. Ale po dnešním přečtení budu na to myslet, a kdyby se to u nás někdy zase objevilo, budu se snažit to natočit.
Mohu říci, že u nás se tento jev děje opravdu často. Až tři takové jevy do roka.

33
# 04.08.2022, 20:41

Posledni dobou se z toho stava docela nebezpecnej jev, nejhorsi je to asi pro ty skakaci hrady, vetsinou se stavi na vetsich akcich na velkych prostranstvich - parkoviste, letiste, louky.., ktery muzou mit dobry podminky pro vznik. Tusim ze loni 3 mrtvi na Tasmanii. Co to dokaze je dobre videt treba na tomhle videu, nevim nevim jestli by ten hrad udrzelo i dobry ukotveni (v tomhle pripade 2 mrtvi a 18 zranenych)..:


Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.