Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, hlavně na západě Moravy a východě Čech nízká oblačnost

Diskuse o počasí Výrazné množství saharského prachu vytváří v Evropě pozoruhodné scenérie

# 18.03.2022, 08:58

Do Evropy se v tomto týdnu dostalo neobvyklé množství saharského prachu. Jako první se dostal nad Španělsko, kde v úvodu týdnu způsobil výrazné snížení dohlednosti a oblohu zbarvil do oranžova. V Pyrenejích napadla i vrstva hnědého sněhu a hory připomínaly spíše poušť.... Více >>

422
# 18.03.2022, 09:15

In-počasí
Parádní záležitost.. jezdit po sněhu i písku zároveň, na lyžích, ještě by mne zajímalo, čistě technicky, zda to působí problémy v letectví, přeci jenom, rychlost letadel je značná, a ten písek, byť velice jemný a málo hmotný, by mohl mít určitý, třeba brusný efekt na přední okna letadel, apod..ale to by byl dotaz na odborníky z letectví..
a... našel jsem odkaz z minulého roku z února, (24.2.), co jste sem do diskuse dávali... dovolím si to zkopírovat a tím tak nějak propojit, neboť to souvisí a je si to asi dobré připomenout..https://www.in-pocasi.cz/clanky/teorie/pracha-saha...

# 18.03.2022, 09:19

palma
Na Kanárských ostrovech se docela často kvůli němu omezuje letecká doprava. Ale to už ty koncentrace musí být opravdu vysoké. Ve střední Evropě se tak vysoké nikdy nevyskytují a tady to tak žádný větší vliv nemá.

# 18.03.2022, 16:13

Pěkné srovnání nabízí kamery v Alpách - vyvážení bílé je na obou snímcích stejné (takže to není žádná dodatečná úprava).

Srovnání z Alp, Foto-Webcam.eu
2950
# 18.03.2022, 19:52

No u nás způsobil písek ze Sahary nádherný západ slunce

Nádherný západ slunce způsobeny Saharským pískem.
422
# 19.03.2022, 20:48

Teda, vyfotit mi to telefonem nejde a vybalovat foťák, kterej nevim, kde je, se mi nechce, ale tak pěkně oranžovej měsíc, jako dneska, jsem dlouho neviděl "krvavej měsíc" prostě..:!!:

325
# 20.03.2022, 20:38

Slunce zapadalo taky dost cervene - uz vysoko nad obzorem (relativne) bylo dost cervene a slabe. Dneska uz ale byla obloha relativne jasna a zapad Slunce normalni. Mesic uz vychazi pozdeji, stale ale silne svitici, dnes uz cervene zabarveny nebude.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.