Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, hlavně na západě Moravy a východě Čech nízká oblačnost

Diskuse o počasí Teploty pozvolna porostou a čekají nás slunečné dny

148
# 11.03.2022, 23:09

Lesník
Od ledna z toho nebe v podstatě nic nepadá, nevím jak u Vás, ale u nás nemá už co vyfoukávat :D Vláha ze sněhu nebyla od prosince žádná, z deště taky nic, výhled o ničem, to to tedy začíná...

# 12.03.2022, 02:54

A kdy budou ty teploty stoupat? Vždyť je zima jak v Rusku a ještě dlouho bude

78
# 12.03.2022, 06:18

Tak dnes je u nás nejchladněji ze "základních" stanic ČHMÚ. Ani mě to nepřekvapuje, v těchto situacích u nás bývá extra kosa. Je -10°C, včera bylo -9,5°C.

414
# 12.03.2022, 07:25

Nějaké srážky v dohledu, Atlantik a teplejší JZ taky..
Ovšem jestli pak bude ta středomořská TN a na její zadní straně postupně sníh a zase vcelku brutální ochlazení, nebo něco jiného, to je zatím v křišťálové kouli...

14
# 12.03.2022, 08:06

igor127
Tady za leden a únor asi 90mm, to není tak zle, samozřejmě skoro vše v dešti. Tedy sníh žádný, v březnu bez deště, slunce, vítr, výsledek příroda vyprahla a změna v nedohlednu...

181
# 12.03.2022, 09:19

swan1
Za 12 dní to vyjít nemůže, před týdnem tam měl taky níži od jihu a hned druhý den smazáno

148
# 12.03.2022, 10:03

Lesník
Tak to máte hodně srážek, my od ledna jsme na necelých 30 mm...

414
# 12.03.2022, 10:11

kuba
No vždyť píšu, že je to v křišťálové kouli..
Co už je jisté, tak těch pár teplejších dní od pondělí, nic jiného.
Co přijde po nich nikdo neví...

ota
2437
# 12.03.2022, 10:37

swan1
No troufnu si říct, že to středeční ochlazení už taky vypadá celkem jasně. GFS mě trochu děsí tím, že kolem 20. března by i v nížinách mohl hrozit ledový den, podobně to vidí ECMWF. Doufám, že modely to ochlazení trochu zmírní, letošní březen je ale zatím opravdu docela studený.

414
# 12.03.2022, 11:09

ota
No u mě to dává teplejší počasí až do čtvrtka, ochlazení až v pátek..
A pátek je za 6dni, tedy dost daleko..
Taky doufám, že se to ještě zmírní, otočí do teplejší varianty, než do ledového dne...

306
# 12.03.2022, 11:38

igor127
Na Třebíčsku od začátku roku často kolem 27 mm, vítr dnes šílenej, stromy jenom hučí, teplota sotva +3, stejně jako včera, ráno -6, to je neskutečný, duben býval měsíc bouřek, obávám se nejhoršího, úplný výpadek 8. rok po sobě, jestli nepřijdou deště jako loni v létě, tak budeme všichni koukat, co umí klimatická změna, nějak se nám ty krize sčítají.

# 12.03.2022, 14:00

Pěkně silná TV co má GFS, rozsáhlejší jinde ve světě nemá. A s tím sem přináší i chlad. Ale furt je to daleko a daleko.
V úerý něco může spadnout. V Německu má vzniknout TN a prohlubovat se při cestě na Polsko a bude pokračovat směr JV Evropa. A to až tak daleko není takže vyjít může klidně.

ventusky.com, 20. března
422
# 12.03.2022, 15:40

Peter Sedlák 1
No uvidíme, GSF je takový Laco Vtipkár..poslední dobou, před třemi dny maloval ještě větší obludu nad Mongolskem a zasahovala až někam k Moskvě, dával jsem to sem, no a teď si jí teda přešoupnul nad Skandinávii .. sice je to o maličký kousek jinde, ale proč to neskusit? :D. Jinak tady u nás docela dobrý, zase svítí celý den, je už lehce nad +9 (měli jsme mít do +7), takže za mne O.K. dělám průběžně něco na zahradě, plus zítra budu malovat a lištovat pokoje v patře, takže když bude těch+10 dobrý, bude to dobře schnout..:cool:
p.s. doufám, že se ten vortex konečně rozpadne, jak to tak vypadá, na přelomu měsíců, a pak už bude pokoj od těch veletočů s teplotama..

# 12.03.2022, 18:37

palma
Uvidíme no, GSF je tímhle hodně známej. :D
Tady max 9°C a vlhkost teda 20%. Už jsem si myslel, že se proměníme v saharu, ale aladin pro SZ a střední Čechy něco dává v pondělí večer. A možná to budou bouřky, tak čekám jak se to bude vyvíjet, ale je jedinej na ten den, ostatní srážky v úterý.

https://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/ov/aladin/alanim/alanim.html
290
# 12.03.2022, 19:06

Peter Sedlák 1
Pochybuju že budou nějaké bouřky, Aladin to zítra smaže :slunce:

293
# 12.03.2022, 19:19

Máme za sebou několikátý slunečný den za tento březen. Teploty za mě dnes docela ok, maximálka 11°C :cool: a kdyby nebylo toho JV větru, tak by bylo úplně na pohodu dnes. Na toto období jsi všímám velmi nízké vlhkosti v těchto dnech. Třeba dnes minimální vlhkost jen 18% :!!:, teď je 31%. Zítra bude tepleji, takže bych to viděl na 13-14°C a možná i o něco nižší vlhkost, než je dnes. Jsem si téměř jistý, že kdyby tato situace byla v létě, tak bychom měli výrazná a dlouho trvající vedra. Jen teď na jaře pevninský vzduch není tolik prohřátý.

306
# 12.03.2022, 19:33

Czechia
Kde berete ty teploty, dnes max. +5 a jen díky slunci, půda vůbec nerozmrzla, ze sudů tahám ledy tloušťky 8 cm a nárazy větru dosahovaly 14 m/s, takže raději nevycházet, taky jsem byl venku jen něco přes 5 hodin;-)

325
# 12.03.2022, 22:42

Czechia

Ten rosny bod a silene nizka vlhkost, to je docela sila. Uz jsem to resil tady. Vlhkost je fakt velmi nizka, v nizkych polohach rekordni. V Praze Libusi pujde o nejnizsi prumernou denni relativni vlhkost za obdobi 2000-2022:

https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-4-6261-Aktualni_...

Peter Sedlák 1

Tak to je tragedie a naprosta katastrofa. Nad Sibiri taky je silna vyse, s tlakem snad az 1065 hPa. Prinese to velky chlad a vitr k tomu. A to vzhledem k humanitarni krizi je dalsi problem. Pokud by se takova vyse vyskytla v lednu-unoru, mame v Praze Arkticke dny.

325
# 12.03.2022, 22:44

Lesnik

I kdyz je mraz, tak skutecne listi v lese a trava na loukach je sucha a nebezpeci pozaru. V lese, kam nesviti Slunce, navic zustavaji louze zamrzle. Ale ten studeny vitr a sucho nema obdoby. Stejne tak jako ta mohutna vyse nad Baltem az Sibiri.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.