Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Již od rána místy přeháňky nebo i bouřky

Diskuse o počasí Na hřebenu Šumavy napadlo téměř půl metru sněhu, na Sněžce naměřili náraz o síle 180 km/h

# 01.12.2021, 09:14

Na hřebenech našich nejvyšších hor včera panovaly extrémní podmínky. Nejhorší byla situace na hřebenech Krkonoš, Šumavy a Krušných hor. Pohraniční hřeben Šumavy dnes ráno podle stanic ČHMÚ hlásil i lehce přes 50 cm sněhu. Přitom ještě v pondělí zde leželo kolem 10 cm sněhu.... Více >>

69
# 01.12.2021, 09:30

In-počasí
Pěkný článek. Vítr udělal včera paseku i v měření na Králickém Sněžníku, který včera vévodil s výškou sněhu 33 cm. Přes den pokračoval nárůst na 50 cm, ale od 12h kdy zesiloval vítr byla pokrývka odfouknuta na dnešních 21 cm.

CHMI
6
# 02.12.2021, 18:55

Petr75
Ten Kraličák kouzlil i jiné roky. Já to tam neznám - myslíš že na té stanici to může občas odfouknout hodně, nebo zas nafoukat a navýšit výšku sněhu? Už v minulých letech jsem si všiml, že tam záhadně rychle občas připadne moc sněhu a pak zas ubyde hodně - a přitom netaje. Neznám to tam - myslíš že může ta stanice a měření takto trpět na větry? ( i bez zelí a fazolí :) )
P.S. Ke včerejší diskuzi...Dnes v noci se to už posunulo a pásmo se opřelo i do hlavního hřebene Jeseníků a tak už zafungoval efekt návětří i závětří přímo Jeseníků - u nás v závětří skoro nic, ale Ovčárna ca 17mm
A dnes jsem 2 hodky sekal lopatou led z cesty - a když jsem šel lopatou šikmo proti hraně ledu, radeji se usmykla do strany. Ale když přímo kolmo na hranu, už nebylo kam smyknout a byl to boj a přetlačování - připomnělo mi to "šikmé"zsz či sz proudění jež stáhnou pásma hor ve směru sz-jv a versus JZ či S proudění, jež jde přímo proti masivu a je nutno jej překonávat a stoupat a ne se usmyknout. Ale někdy to zafunguje i u sz a jin směrů - že se to opře přímo do návětří Jeseníků. Ale míň často - vícekrát je to spíš staženo už před horami. Ale jak kdy a asi to zdaleka není jen o směru proudění - že to někdy stáhnou vrchy ještě před masivem a jindy pustí přímo. Často to k jihu stahují Orličky a
pásma ČM mezihoří, někdy to stáhnou až Jeseníky - že to k nim teda sice dojde, ale šikmo a strhne se to místo překonání hradby.. Nevadí Ti tato "transjesenická" diskuze?? Mě tohle téma dost zajímá, sorry kdyby Ti to vadilo třeba.. Dej třeba vědět, ať vím :)

69
# 02.12.2021, 20:10

Yuris
Ne naopak tak transjesenicka mě hodně zajímá. Nikdo z Jeseníků tady na diskusi aktivní přímo není takže vítám jakékoliv postřehy z této oblasti. Já jsem ve Skleném zatim jen 2,5 roku takže nemám ještě všechno vypozorované.
Co se týče Kraličáku tak úplně nevim kde přesně se stanice nachází, ale vzhledem k tomu, že je hora nahoře zcela holá a otevřená tak musi být měření výšky sněhu značně ovlivněné větrem, což odpovídá i tvému pozorování v minulých letech. Máš někde zjištěné jaká byla ve Vrbně za poslednich řekněme 50 let nejvyšší sněhová pokrývka?

6
# 02.12.2021, 20:17

Petr75
To zatím nevím, ale za posledních 25 let pamatuju až 80 cm, ojediněle i víc - např březen 1996 či 2004 nebo myslím i začátek roku 2006 či rok 2011myslím. Naopak 2009/10 na Vánoce sníh zbytky jen v Krušných, jinde v ČR jaro..

6
# 02.12.2021, 20:28

Jinak předevčírem sníh hlavně Šumava a včera Krkonoše a Krkonošsko-jesenická subprovincie a dnes zdá se západ Čech a možná Vysočina. U mě dnes tálo a z těch původních 24 cm zbylo včera už 18 a dnes už jen 10cm a spousta tlustých ledů na cestách.. Tak uvidíme co víkend

69
# 03.12.2021, 10:48

Víkend je sice srážkově trochu osekaný, ale pořád z toho Jeseníky spolu s hřebenovou částí Šumavy vycházejí asi nejlépe. Navíc SV bude nejchladnější oblastí, takže by se mělo jednat jen o sněhové srážky i mimo hory. Uvidíš co udělá tentokrát to vaše závětří za Pradědem ;-) Jinak u nás těch zbylých 15 cm pěkně promrzlo, takže po poledni jdu vyrazit na běžky směr na hřebeny - ty jsou nyní ozářené sluncem a je vidět obalené stromy sněhem, prostě nádhera :)

6
# 03.12.2021, 13:37

Petr75
Taky jsem byl venku - na bezky uz to tady dole neni. Ale na radeni a behani po loukach ve snehu jo... :) Tak to Ti preju. Uzij si slunicko a bezky na horach!
Jinak me nevadi zavetri co si delaj samy j
Jeseniky - ale zavetri jeste pred navetrim Jeseniku - kdy to k nim ani nedojde poradne a neopre do nich :)
Uzij si to venku - ja se jdu opalovat :)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.