Diskuse o počasí Po pondělním přechodu studené fronty nás čeká chladné a větrné počasí
kuba
Ano, Skandinávie bude celý týden podprůměrná o cca 5 °C: https://www.ventusky.com/?p=61.6;19.0;4&l=temp...
Miriam
Nadvlada TN no...klasika v letosnim roce...nadvlada TN nam totalne pokazila duben+kveten, v cervnu si daly pauzu a pripomely se nam i TV a je to zpatky...po chladnem tydnu teply vikend a do konce srpna humus... GW jak prase no... Po dlouhe dobe vydarena zima a nejvice snehu za posledni roky, vyrazne teplotne podprumerny duben a kveten, nejchladnejsi za desitky let, prisel jeden teply mesic (cerven), cervenec prumer a v srpnu jeste budem sakra radi za prumer, spis tipuji opet podprumer... Rok 2021 teda neni moc teply...
hellercz
Já se z teplotně podprůměrného počasí, natož takto výrazně podprůměrného, raduju jedině v zimě. A je úplně jedno, jak předtím bylo. Silně až extrémně podprůměrné bylo celé jaro, teď to vypadá, že druhá půlka srpna bude rovněž taková. Že by vliv probouzející se La Niňi?
Miriam
Ten vliv bych tam neviděl. Začínám si všímat těchto anomálii, protože to může do příští zimy mít nějaký vliv. La Nina má vliv spíše okrajový, ale zejmená na PV a rozestavění TÚ je ten vliv silnější. Tedy v zimním obdobi.
V příštích dnech bude vycházet první předpověď na zimu. Pro letošek je tam něco pro lepší a něco pro horší zimu. Je to 50/50.
La nina se probouzí. Hurikánová sezóna taky.
Aidamko1
Já jsem někde četla, že La Niňa způsobuje větší zvlnění tryskového proudění (proto tento můj předpoklad), jinak ale samozřejmě nevím. Ale třeba v r. 2010, kdy rovněž působila La Niňa, léto nestálo za nic. To bylo asi nejhorší léto za mé paměti. Kromě července (který ale i tak byl na Moravě chladnější než v Čechách, pokud se nepletu) bylo celé léto chladné a mokré, vše nám tehdy shnilo. Hlavně srpen byl špatný.
---------
https://www.weather.gov/images/jetstream/tropics/e...
Miriam
Jo, 2010 byla taková nic moc doba, dcera měla zrovna rok, tak si to pamatuju velmi dobře, kromě července jsme vždycky všude zmokli nebo foukal severák, dost na pytel s tím prckem to bylo. Ale přece jen, letos byl v srpnu tropický den, to v tom 2010 nebylo.
Ale jak teď tak koukám do archivu, ještě 13. 11. 2010 bylo až 18 stupňů, tak uvidíme, jak se to pochlapí letos...
Chladný závěr srpna býval dřív pravidlem, ještě v 90. letech to tak bývalo, někdy po roce 2000 se to změnilo. Snad přijde ještě v září teplé počasí.
Highlander79
V 90. letech jsme se většinou koupali venku (v rybníce, v řece) až do konce v srpna (tj. teploty okolo 30 být musely), v září už to nešlo. Většinou potom voda vychladla ráz naráz. Po r. 2000 pak začaly roky, kdy se občas bylo možné koupat i v září. Mluvím o podnebí v Dyjsko-svrateckém úvalu; někde ve vyšších polohách to klidně mohlo být jinak.
ludvicek
No, je možné, že listopad byl tehdy trochu teplejší, ale co si pamatuju, tak třeba i září 2010 bylo poměrně chladné. I když možná méně podprůměrné než tehdejší srpen. Jinak celý ten rok byl dost chladný a mokrý.
Miriam
No teď jsem koukal na Ventusky, a příští týden tam je u nás psaná teplotní odchylka ve 2m kolem 5 až 6℃ do minusu od normálu (plus okolo 15 mm srážek, což uvidíme zda ano,) a to skoro celý týden, a tento týden to tam taky někde je, vzhledem k predikci předpokládám, že tady u nás bude srpen podnormální, štve mne to kvůli zrajícímu vínu, ale na druhou stranu což, trocha chladnějšího počasí nevadí, snad se to v září ještě prohřeje, alespoň přes den.. No a vítr teda (z názvu tohoto tématu) mi to dává v nárazech do 40 km/h, což ani vlastně vítr není..jo léto končí...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.