Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Diskuse o počasí Dnes je světový den oceánů, na klima planety mají největší vliv

# 08.06.2021, 15:48

Dnešní den (8. červen) je nejen dnem, kdy slaví svátek Medard spojený s jednou z nejznámějších pranostik o počasí, ale rovněž světovým dnem oceánů. Má upozornit na význam oceánů pro život na Zemi. Nedílná a podstatná část tohoto významu přitom spočívá i ve vlivu moří na počasí a na klima.... Více >>

272
# 09.06.2021, 13:47

Zajímavý je ten 340násobek roční spotřeby elektřiny (ekvivalent tepelné energie) na celé světě naakumulovaný jen za posledních 30 let v oceánech, to musí každému dojít, co s tím jsme schopni někde v EU udělat, v ČR klesla spotřeba elektřiny třeba za loňský rok nejvíce za 18 let, tj. o neskutečných 3,5 procenta, paráda.

32
# 10.06.2021, 17:39

Yurri
Ten pokles je kvůli těm šíleným lockdownům, které sice zvyšovaly domácí spotřebu, ale veškerou jinou snižovaly. Skoro člověka napadá jestli to celé nebyl hlavní účel lockdownů, tedy spíše klimatických lockdownů? Protože, co bylo jedno z hlavních témat Západu v roce 2019? Slečna Thunberg, klimakrize, moc spotřeby, moc létání, moc CO2 atd. Ostatně proč má slavnej Covid passport v názvu "green"? Nedávají tím tvůrci (ne)nápadně najevo, že to s něčím souvisí? S nějakou zelenou politikou? Teď prosakuje, že SARS-Cov-2 unikl z laboratoře, co když tak nějak unikl schválně, aby se to všechno mohlo dít? Co když Covid měl být řešením změn klimatu, respektive začátkem řešení tohoto problému? Ale to už bruslím v konspiracích. :)

272
# 10.06.2021, 22:55

Na.Guru
O úniku z labky jsem psal loni v březnu, spíš bych počítal s tím, že se vyřádí ještě 1 rok a pak teprve dá pokoj, podle mě to byla nehoda, něco jako Černobyl, prostě lidská chyba, jestli se mýlím, tak už ne v tom, že se adekvátně zavčas nereagovalo a tutlalo a když zvážíme větší riziko nákaz postupem civilizace, což jsou známá fakta, tak je to tak jako tak lidská chyba;-)
Fakt to nebyl klimatický lockdown, o emisích se právě jen mluví a nikdo to neumí efektivně a rychle řešit, takže jsem na ty debaty o spotřebě už alergickej, nikam totiž nevedou, i kdybychom zavedli nějakou udržitelnou osobní spotřebu nebo uhlíkovou stopu, tak to nic neřeší, prostě je to málo a to hodně málo, lidi vůbec netuší, jak si zavařili, připravujte se na 2 x černější scénář než ten nejčernější ze všech, přičtěte nějakej ten asteriod, to je taky otázka času, možná blízkého tuším a nějaké konspirace neřešte, jen efektivní konkrétní trvalé řešení, třeba vlastní vodu+energii+zásoby+půdu apod.

# 11.06.2021, 12:35

Snížení spotřeby ve 40. letech 20. století a v roce 2020 se, asi za rok, projevilo na průměrné globální teplotě, snížením rychlosti oteplování.
Po výrazném snížení spotřeby, by setrvačností globální změna klimatu ještě nějaký čas pokračovala, ale nižší rychlostí, pomaleji a s menšími ničivými projevy. Opětovné navýšení naší obrovské spotřeby povede ke zvýšení rychlosti globální změny klimatu a její ničivé projevy budou nabírat na síle.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.