Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Diskuse o počasí Tryskové proudění po většinu května blokuje teplejší vzduch z jihu

# 25.05.2021, 09:10

Od přelomu dubna a května se nad střední Evropou ustavila převažující západní cirkulace, a to mezi oblastí nízkého tlaku vzduchu nad severním Atlantikem, západní Evropou a Skandinávií na straně jedné a Azorskou tlakovou výší na straně druhé.... Více >>

107
# 25.05.2021, 09:35

Michal Žák
Pane Žáku, díky za rozbor a snad trochu radostnější vyhlídky.
Zajímalo by mě, když tedy známe příčinu tohoto chladného a vlhkého počasí (poloha tryskového proudění), jestli dokážeme rozpoznat, proč se tato chladná varianta nakonec prosadila, byť odborníci měli odlišný náhled (viz "Ta poněkud kazí plány i střednědobým předpovědním modelům. Ty například už kolem 12. května očekávaly po 20. květnu změnu charakteru cirkulace nad střední Evropou ve prospěch stabilizace počasí, menšího množství srážek, a hlavně vyšších teplot. Jenže aktuální vývoj ukazuje, že se takováto změna nekoná.")?



# 26.05.2021, 02:03

La Niňa asi dělá divy a díky tomu je takové chladno. Já osobně tipuju, že červenec bude nejteplejší letní měsíc a lehce nadprůměrný, jinak teplotně průměr. Ostatně CFS dává všechny letní měsíce jako průměrné a AccuWeather postupně tepleji a sucho u nás ve střední Evropě.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.