Diskuse o počasí Extrémní dubnové mrazy přinesly katastrofu pro franzouzské vinařství
aura33
Já mám paměť tak na těch 10 let maximálně, to si ještě pamatuju, jaké byly brambory, že zplesnivěly okurky, víno jsem musel doslazovat a tak. Pak si pamatuju jaro 2000, že bylo teplo a léto 97, že byly povodně. Takže subjektivně těch 10 let je pro mě jakýsi normál a z něj ten letošní duben byl o ty 4 stupně chladnější. Nic moc vědeckého, uznávám, ale fůra lidí bere počasí přesně takhle.
Když vidím ty ohně. Panečku! To je céóčka!
No, nás, domácí vinaře, zajímá spíš úroda cukrovky. Momentálně mám stočené trnky, budu stáčet Zanannas (zázvor a ananas), prvák šípky, rozbublávají se pampelišky a přijde bez s lípou. Furt je co. Takže tak. A víte kolik CO2 vyprodukují kvasinky pro dosažení cca 12% alkoholu? (dopověď na konci)
O révě již také uvažuji. Z okrajové oblasti se pomalu stává hlavní - jako ve středověku. Máme tu spoustu tratí (katastrálních) obsahujících v názvu vinohrad, takže jde o návrat do středověkého klimatického optima. Žádné globální oteplování, přirozenost, sto let za minima jsme mrzli a teď nám to přijde nepřirozené, popírači mají pravdu! :-)
Letošní jaro je... no..., jako štve mě hlavně vítr. S rajčaty ven počkám asi na víkend.
Z meruněk - uvidíme a zbytek no, no, no...
Odpověď: Asi padesátkrát objem kvasu (+/-).
Kilo cukru je asi tři/čtyři litry domácího vína.
Takže až bude cukr v akci za deset (no dobře - 9,90), směle do toho!
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.