Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes se často ukáže slunce, zítra dorazí teplá fronta

Diskuse o počasí Před námi je jarní počasí, příroda se začne probouzet

173
# 30.03.2021, 19:56

spurdo
Níže tam je kdesi schovaná, srážky až do konce výstupu u nás max 15mm, takže z těch 60mm je nic. GFS se konečně dobral normálního výstupu. Díky bohu. Ta jižní TN zůstane blokována.

ECMWF skvělá práce, Aer taky.

Dle mého nic nebude a co jsem si tak u známé z ČHMÚ zjišťoval, tak Ecák se navrací k teplé variantě.

522
# 30.03.2021, 20:02

Ano, potvrzuji pár zdejších uživatelů - GFS to posunul "o pár set km" na západ, termín smazání je zavádějící. Ono stačí pro tento posun malý rozdíl (rozuměj "pár stupňů jiný úhel") v běhu někde z Atlantiku a pak si to TN namíří vesele podél západní Evropy dolů až k Pyrenejskému poloostrovu - tak jako polední resp. poslední výstup. Kdežto ranní výstup tu TN namířil prakticky přímo do střední Evropy. Uvidíme, jak to dopadne. Bude to ještě řada překreslování.

Jinak ta teplejší varianta mi připadá jako ty letní "horké" vlny, tzn. Omega situace. Směr TN dolů na západ od nás, naopak TV nahoru, díky tomuto pak do střední a východní Evropy příliv velmi teplého vzduchu v horních vrstvách atmosféry. Nyní by to byla jen krátká epizoda, v létě jak víme to klidně bývá 7-14 dní (a horko těžko se ta TV rozbíjí či posouvá). No, snad toho letos bude co nejméně ...

Aidamko - prosím Tě, kde je uvedena informace, že GFS chybí 40-50% vstupních dat? Jak hledám, tak hledám, ale nikde tato zpráva (oficiálně) není. Navíc co si pamatuji, většinu dat si instituce po celém světě sdílí resp. berou ze stejných zdrojů ...

PS. u nás dnešní maximum +18,5 C

522
# 30.03.2021, 20:17

Aidamko1
Opravil jsem se na chybějících 40-50% dat. Což odpovídá Tvému tvrzení, kdy "...pokryto pouze 55-60% dat...". Tzn. 40-45% dat chybí, pokud tomu rozumím správně.

Ten článek resp. odkaz by byl super. Prosím pohledat :) protože co jsem dříve četl různé články, pak vstupní data pro modely jsou z velké části stejná a stejně dostupná. Moc nerozumím tomu, proč by GFS neměl k dispozici evropská data. Ale všechno je možné, o to víc rád si toto počtu. Děkuji.

414
# 30.03.2021, 20:32

Jak pise Andy206, staci mala zmena v par stupnich nekde v Atlantiku nebo v dynamice tlakovych utvaru a na tu vzdalenost do stredni Evropy to ve vysledku hodi tlakovy utvar klidne nekolik set km jinam.. Plus se velmi obtizne odhaduje vznik nebo nevznik nove, pevninske TN.. Uz nejednou se stalo, zrovna v letosni zime nekolikrat, ze doslova na posledni chvili doslo k vyraznym zmenam a posunum..
Nerikam ze to dopadne tak, nebo tak, jen rikam to, ze tyden pred situaci je brzy na to delat zavery.., vychvalovat nebo hanit modely.. Je to zatim jen predbezny ucet.. Hostinský je jeste dost daleko.. ;-)

ota
2434
# 30.03.2021, 20:43

Aidamko1
Tohle se mi taky nějak nezdá. Jak píše andy, tak data se sdílejí a netuším proč by GFS měla zrovna teď chybět, ten zdroj bych opravdu rád viděl. Jediná data, která opravdu chybí jsou ta z letadel, ale ta jaksi chybí všem modelům:) Mimochodem výpočet modelu ECMWF v posledním běhu už je výrazně chladnější a najednou je nejteplejší GFS. Tyhle ty níže jsou velmi těžko předpověditelné a může se stát cokoli. On i ten sníh není úplně nereálný. V roce 1996 dokonce i tady u nás v nížině napadlo v dubnu přes 15cm.

522
# 30.03.2021, 20:47

Ještě k tomu GFS - já právě před pár dny zaregistroval jeho ugrade - https://www.noaa.gov/media-release/noaa-upgrades-f... co jsem četl a (z části) pochopil, upgrade je hlavně ve směru předpovědi srážek (déšť, sníh), tornád, bouří - zaměření na dynamiku apod. Hlavním bodem je rozšíření vertikálních hladin z 64 na 127, což by mělo přinést přesnější a hlavně rychlejší předpovědi těchto nebezpečných situací. Vylepšení jsou i v dalších oblastech, pro nás ale asi nedůležitých (předpověď vln ...). Otázkou pak také je, zda ona "vylepšení" ve výpočtech jsou hlavně pro Sev. Ameriku či celosvětově. Dopad na naše základní předpovědi (výstupy od GFS co sledujeme) by neměl být žádný (resp. toto jsem se nikde nedočetl). Možná by někdo z In-počasí či ČHMU nám řekl více :) Hezký večer.

173
# 30.03.2021, 20:51

andy206
Tak jsem prošel kompletně celý archív a dospěl jsem k názoru, že se mohlo jednat taky o analýzu GFS ke stavu ENSO, jelikož se o tom baví v posledním uloženém příspěvku 22.března. Zkusím ještě zjistit další podrobnosti, ale tedy jsem z toho jelen. Ještě napíši Judahu Cohenovi na twitter, který to spravuje, takže něco snad zjistím.

každopádně jsem tímto porušil podmínky přispívání do diskuse, jelikož jsem podal špatné informace. Takže se všem omlouvám, jelikož jsem si mohl celý update přečíst znova a lépe.

Ach jo.

522
# 30.03.2021, 21:46

Aidamko1
V poho, nic se neděje :)

Jinak zítra si užijme sluníčka a teplot 19+ prakticky všude. Kolo, sportování a nebo jen tak kafíčko u domu ... vše bude fajn :) snad jen na SZ se během dne bude nasouvat nějaká oblačnost. Naopak o víkendu nás nejspíš čeká zimní bunda při max. teplotách kolem +5C.

182
# 31.03.2021, 00:00

Dnes nádhera ... teplíčko, sluníčko. :) Auto už mám na letních.

# 31.03.2021, 08:33

Ráno opět jen 2 °C, při zemi dokonce mrzlo, dnes bychom se mohli dočkat 1. letního dne, odpoledne to pořádně rozjedu na zahradě, za chvilku tam asi vyrazím i na zbytek distanční výuky, na slunci už začíná být parádně:cool:.

126
# 31.03.2021, 08:37

andy206
Nakonec ale to ochlazení by nemuselo být "brutální", teď tam je v místní předpovědi pod +10 jen v sobotu, ačkoliv teda v Brně. Ale mráz mírný pokud vůbec, minima kolem +1. Připomíná to takové to počasí, jak v květnu bývá na "ledové muže".

50
# 31.03.2021, 09:24

GFS to ochlazení příští týden trochu odsunul a má tam spíše teplotní rozhraní které se bude posouvat velmi pomalu na východ. Pořád se to mění, takže o ničem. Nikdo neví co z toho bude, dokud to nebude předpověď na 2-3 dny.

Předpověď srážek je taky rozlítaná, Aladin na příští dny nemá skoro nic, GFS tam vytváří pás přes ČR už několik výstupů, kde je nějakých asi 10, 15mm. To jsou strašný nesoulady...

ICON tam nemá taky téměř nic.

181
# 31.03.2021, 09:26

aura33
Ale zase už se Ecak i ostatní modely přiklonily ke GFS, Ecak tam má teď na příští středu taky kalamitu a ráno pěkný mrazy, GFS Tedko zase trochu oteplil, uvidíme kde to rozhraní nakonec bude

50
# 31.03.2021, 09:34

kuba
Jo koukám ECMWF tam má výrazné ochlazení, takže souboj GFS vs. ECMWF vyhrává GFS a meteorologové z ČHMÚ vsadili na špatnou kartu. A pak, že GFS je trapný model a ECMWF je mnohem lepší...

414
# 31.03.2021, 09:44

aura33
Ano, Ecák, co to mel vsechno po velikonocích na 1*.., ten rychly navrat k teplotam 20+ bez srazek , byl zrejme totalne vedle, momentalne slezl od utery dal o cca 15°C dolu! GFS byl k tomu, co ted je v predikcich uz i u ostatnich modelu mnohem, mnohem bliz..
Znovu se jen ukazuje, jak je pošetilé delat zavery tyden, 10 dni pred situaci..
Tu negativni kampañ proti GFS tady a zaroven slepy lobbing za ECMWF, navic s temi (ne) argumenty..to uz at si kazdej udela usudek sam..To odmitam vice komentovat..děs..
Podle me vsechny modely maji sve prednosti i ulety..
Po tech velikonocich se to jeste nejak dovyvine..ale ze bude chladno a ne navrat k teplotam 20+ je uz vcelku jasné..

50
# 31.03.2021, 09:48

swan1
Ano taky mi to přišlo jako snaha shodit GFS a vyzdvihnout ECMWF, je to nesmysl, ani jeden model není lepší, než druhý.

Momentálně to vypadá na mírné oteplení v úvodu příštího týdne a pak možná už od úterý/středy výrazné ochlazení.

414
# 31.03.2021, 09:59

aura33
Ja z tech snehovejch vyhledu radost nemam..ale budou snad aspon nejake srazky..doufejme..

173
# 31.03.2021, 10:03

Já nekritizoval teplotní stránku, ale těch pět zásypů, co tam GFS maloval od pátku do čtvrtka. Ani jeden nevyjde. Já jsem stanovisko své konzultoval i příbuznou od ČHMÚ, takže jsme se spletli, ale o tom je život. Pokud tady někdo píše, že to je "děs", tak útočí i na vzdělané meteorology.

Kdyby braly GFS, taky by tam nevyšlo asi pět kalamit.

Mě to nevadí, ale swan1 má pravdu, má se počkat do konce a né hned střílet co bude, či nebude. To je moje vina. Já ji přiznám, mě to nevadí.

50
# 31.03.2021, 10:13

Aidamko1
Tady je střelec každý druhý nebo třetí, takže v pohodě. Ono je to docela nuda psát pořád, že předpověď je nejistá, takže to chce nějaké odvážné odhady a závěry klidně na 5, 7 dní dopředu. Možná se časem ukáže, že my Amatéři máme větší úspěšnost, než ČHMÚ. Já ČHMÚ nekritizuji, ale raději si udělám vlastní pohled na věc...

swan1
Srážkově to vypadá dobře a to se tu pořád strašilo zase s extra suchým dubnem...

414
# 31.03.2021, 10:25

Aidamko1
Děs je u me styl, kterym si tu šil do GFS obecne, ze je to spatnej model, ze se mu neda nikdy verit, jen abys podporil sva nejaka tvrzeni, ze je k smichu, naopak horlivej lobbing za ECMWF, a pak ten nesmysl, totiz tvrzeni, kolik % dat komu chybí...Tedy ciste o tve osobe, nikoli profesionalni meteotology..Tak mi nic takovyho nepodsouvej..
Ano, chyby dela kazdej, jasně .ale jde dost o zpusob a styl.. Muj nazor..
GFS , ale i ostatni modely, jsou aktualne od solidniho zasypu jen nejake 2-3stC . Staci maly pohyb rozhrani, TN jinam a ten zasyp bude..ECMWF byl o 15-18 st vedle.. Kuprikladu na stredu mi daval 21°C. Ted tam mam +2, 3 st a snih...
Modely se pomalu sjednocuji..uz tam neni ta propast, hurá..uz to byla trochu schýza:D

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.