Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Diskuse o počasí České hory hlásí až kolem půl metru prašanu, nejvyšší hřebeny i metr

# 20.01.2021, 17:14

Dnes do Česka dorazila obleva, která zasáhla i horské polohy. Na celém území tak aktuálně sníh odtává. Dnes ráno tak hory dosáhly v této zimě zatím nejvyšší sněhové pokrývky. Na horách od 900 m n. m. leží většinou od 30 do 50 cm prachového sněhu.... Více >>

# 20.01.2021, 18:03

Zde je ještě přesná výška sněhu na všech stanicích ČHMÚ.

Sněhová pokrývka, 20.1.2021, ČHMÚ
6
# 21.01.2021, 19:49

Zdravím z Jeseníků.
V posledních letech a i v posledních dnech pozoruju, že se srážková pásma, i nyní v zimě, často Jeseníkům vyhýbají, respektive se před nimi štěpí na větve (severní a jižní) a ty se pak spojují zas nad karpatským obloukem a v jeho sz podhůří, kde výrazně mohutní. Je to nejvíce patrno při z-sz přenosu. Ale někdy i při jiných prouděních. Nápadné to bylo v posledním ca týdnu. Trochu to bylo vidět i na radaru ( http://radar.bourky.cz/ ) teď v úterý 19.1. Víc zřejmé se to na radaru jevilo na odpolední teplé frontě, srážkově však tento efekt byl markantější už ráno na zbytcích okluze. Sněhu je ve stejných výškách v Jeseníkách relativně nejméně v ČR. Žel, je to jev dlouhodobě pozorovaný. Letos v létě to bylo nápadně lepší, frontální vlny chodily hodně přes ČMV a Jeseníky. Teď v zimě se to ale zas vrací k tradici obcházení Jeseníků. Tak doufám, že ne nadlouho. Lepší někdy! bývá JZ-Z a SSV přenos. Ale jak kdy. Každopádně to co teď dávají modely na konec kalend. týdne mě netěší. Tady zas nejdřív teplý vítr a pak jedno srážkové pole sněžení v Čechách a další v noci na neděli a v neděli a dále nad Beskydami a Slovenskem. Jeseníky (a OH) přeskočeny vcelku.. Tak doufám že to přeskočení nevyjde a Jeseníky dostanou příděl spolu s ostatními. Zaslouží si to. Mám rád hory zasněžené a zavlažené..
P.S. Všímám si i dlouhodobě nižšího obsahu vody ve sněhu v Jeseníkách. Menší vodnost sněhu - viz ČHMÚ OAH:
https://www.chmi.cz/aktualni-situace/aktualni-stav....
Je tu ale jen údaj ze stanice Šerák. Přesto je to skoro pravidelnost - i v minulých letech, až na pár týdnů. Nevíte proč se srážky tomuto kraji tak rády vyhýbají a je tu vzhledem k výšce menší sloupec srážek? Žeby závětří Orliček??
Tak budu doufat že i přes modely něco pořádného dostanem a ostatní taky :)
Sněhu zdar! :cool:

50
# 22.01.2021, 11:53

Yuris
Vrbno pod Pradědem leží v údolí na východní straně Jeseníků, nacházíte se v oblasti srážkového stínu, který prochází přes Bruntálsko až ke Krnovu.

# 23.01.2021, 01:59

Yuris
Přesně jak píše aura, závětří Jeseníků nabízí při srážkách od Z/SZ ukázkový příklad srážkového stínu, stejně jako to mají např. v Podkrušnohoří při srážkách od SZ

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.